Συνεργάτες – Υποστηρικτές

Συνεργάτες

Οι δράσεις μας πραγματοποιούνται συχνά σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, το ΚΕΘΕΑ, οι Γιατροί του Κόσμου, το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση με στόχο την παροχή περίθαλψης σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, σε θύματα φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών και ενόπλων συγκρούσεων, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία ή πολιτικές πεποιθήσεις.

Γιατροί_Χωρίς_Σύνορα_Greece_logo

Ιδρύθηκαν το 1970 στην Γαλλία και σήμερα λειτουργούν περίπου 400 προγράμματα σε περισσότερες από 65 χώρες. Είναι μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις στον κόσμο που δεν παρέχει μόνο ιατρική φροντίδα αλλά, χάρη στην ανεξάρτητη και αμερόληπτη παρουσία της, ασκεί κριτική στις Αρχές και χρησιμοποιεί τη μαρτυρία ως μέσο για να επιφέρει αλλαγές στη ζωή των πληθυσμών που υποστηρίζει.

Το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί ένα από τα 19 τμήματα του διεθνούς κινήματος της οργάνωσης. Εθελοντές του Ελληνικού Τμήματος έχουν ταξιδέψει στη Συρία, την Αϊτή, την Παλαιστίνη, τη Ρουάντα, την Ινδονησία, το Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Αφγανιστάν και πολλές άλλες χώρες παρέχοντας ιατρική βοήθεια και ανακούφιση στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.Από την ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος μέχρι και σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται και στο πλευρό των ανθρώπων μέσα στα σύνορα της χώρας παρεμβαίνοντας εκεί που υπάρχει ανάγκη. Παραδείγματα της δράσης τους αφορούν στους σεισμούς του Αιγίου και της Αττικής, τις φωτιές της Ηλείας, τα πολυιατρεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ελονοσίας στη Λακωνία καθώς και την πιο πρόσφατη παρέμβασή στα κέντρα κράτησης μεταναστών, καθώς και το πρόγραμμα για ανασφάλιστους, ανέργους, αστέγους και άλλες ευάλωτες ομάδες στο κέντρο της Αθήνας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.msf.gr

HelMSIC και Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Η συνεργασία της HelMSIC με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ξεκίνησε με την ενεργό υποστήριξη από την πλευρά της HelMSIC, μεγάλης σειράς δράσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, όπως οι Πόλεις Χωρίς Σύνορα που πραγματοποιήθηκαν το 2013 στα Γιάννενα αλλά και το Ηράκλειο. Το 2014, στηρίζοντας το Μανιφέστο των Γιατρών χωρίς Σύνορα κατά της Ανθεκτικής Φυματίωσης, οργανώσαμε από κοινού το TuBerculosis (TB) Project, με στόχο την ενημέρωση των φοιτητών ιατρικής για την φυματίωση και την προώθηση της καμπάνιας του μανιφέστου στην Ελλάδα και την Ευρώπη και καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πάνω από 800 υπογραφές στη χώρα μας για την κατάθεσή τους στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη.

Η συνεργασία μας συνεχίζεται με συμμετοχή σε διάφορες δράσεις κάθε χρόνο από κοινού και παρουσία υπεύθυνων των Γιατρών χωρίς Σύνορα σε Πανελλήνιες Συναντήσεις της HelMSIC, με στόχο την άμεση επαφή των δύο οργανώσεων.

Τι είναι το ΚΕΘΕΑ
Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής Θεραπευτικής Κοινότητας, το 1983. Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα. To KEΘΕΑ απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.

kethea%20logo

Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα. Στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τις ουσίες και η ισότιμη επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.

Το ΚΕΘΕΑ εφαρμόζει επίσης προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας σε εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των βαθμίδων, ομάδες υψηλού κινδύνου για χρήση ουσιών και τις τοπικές κοινωνίες. Αποτελεί δραστήριο οργανισμό εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα των εξαρτήσεων με προγράμματα και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και στη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.kethea.gr

HelMSIC και ΚΕΘΕΑ
Η συνεργασία της HelMSIC με το ΚΕΘΕΑ ξεκίνησε το 2011 με το πρόγραμμα της SCORP, Learning Strategies About Drugs (LSD). Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, οι φοιτητές Ιατρικής εκπαιδεύονται και εξοικειώνονται στις ειδικές μονάδες του ΚΕΘΕΑ σχετικά με το θέμα των ουσιοεξαρτήσεων και την κοινωνική του διάσταση, ως μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας αλλά και ως άνθρωποι.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μία γνήσια Ελληνική Οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, παραμένουν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α. Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή).

mdm%20logo

Κινητήρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, ιδεολογία ή πολιτική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός όμως ότι διατηρούν την ουδετερότητά τους, δεν τους εμποδίζει από το να μιλούν ανοιχτά για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν οι ίδιοι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες. Αγωνίζονται ενάντια σε κάθε αδικία. Σταθεροί υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αντιτίθενται στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων.

Περισσότεροι από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, Αλγερία, Τανζανία, Ουγκάντα…

Μακροπρόθεσμος στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να κάνουν την υγεία βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.mdmgreece.gr

HelMSIC και Γιατροί του Κόσμου
Η συνεργασία της HelMSIC με τους Γιατρούς του Κόσμου ξεκίνησε το 2011 με το πρόγραμμα της SCORP, Χείρων. Με το πρόγραμμα αυτό, φοιτητές Ιατρικής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν στον κόσμο των πολυϊατρείων των Γιατρών του Κόσμου. Από το 2011 η HelMSIC υποστηρίζει έμπρακτα και άλλες δράσεις των Γιατρών του Κόσμου, όπως το Λίγο Γάλα για Πολλά Παιδιά και άλλα δρώμενα.

Υποστηρικτές

Οι δράσεις μας πραγματοποιούνται με την υποστήριξη φορέων και επιχειρήσεων.

Ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη τους:

Η ISIC είναι η Διεθνής Φοιτητική Ταυτότητα με την οποία οι φοιτητές /σπουδαστές έχουν πρόσβαση σε χιλιάδες εκπτώσεις και προνόμια στην Ελλάδα, στην πόλη που ζούν και σε όλο τον κόσμο όταν ταξιδεύουν.

Η ISIC ισχύει από την αρχή του Ακαδημαϊκού έτους (1/9) έως 31 Δεκεμβρίου του επομένου. Το κόστος της είναι 15,00 € και για την έκδοσή της απαιτούνται:
–  Βεβαίωση Σπουδών
–  Αστυνομική Ταυτότητα
–  1 Φωτογραφία

Είναι η μοναδική ΔΙΕΘΝΗΣ κάρτα Πιστοποίησης της Φοιτητικής Ιδιότητας παγκοσμίως, ισχύει στην Ελλάδα και σε 133 Χώρες σε όλο τον κόσμο, και είναι αναγνωρισμένη από την UNESCO, από Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς, Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού.

Ευχαριστούμε θερμά για την παροχή δωρεάν ISIC Cards σε φοιτητές που θα πραγματοποιήσουν την Ανταλλαγή τους το Ακαδημαϊκό έτος 2018/19.

Διάβασε στη συνέχεια: Προγράμματα…