Συμμετοχή στην έρευνα του JDN Hellas “Καριέρα στην Ιατρική”

Οι νέοι ιατροί της χώρας καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν εξαντλητικά ωράρια, έλλειψη ύπνου, αυξημένες ευθύνες, σκληρό ανταγωνισμό και τις απαιτήσεις της προσωπικής και κοινωνικής τους ζωής. Η πίεση που τους ασκείται οδηγεί τόσο σε σωματική όσο και σε ψυχική καταπόνηση. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νέων Ιατρών (World Young Doctors Day) που καθιερώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια από την Παγκόσμια Οργάνωση Νέων Ιατρών (World Young Doctors Organization – WYDO) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου, το Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδας – JDN-Hellas, διεξάγει έρευνα σε δείγμα νέων ιατρών και φοιτητών Ιατρικής από όλη την Ελλάδα με σκοπό την αποτύπωση των απόψεων και των σκέψεών τους για την «Καριέρα στην Ιατρική», που άλλωστε αποτελούσε και το motto της παγκόσμιας ημέρας για το 2015. Ήδη τα αρχικά αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο και έχουν παρουσιαστεί στο 42ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα στις 12 Μαϊου 2016. Η συλλογή απαντήσεων συνεχίζεται έως και σήμερα.

Πρωταρχικός σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η αποτύπωση των απόψεων και προσδοκιών των νέων ιατρών και φοιτητών ιατρικής της χώρας για τις επιλογές καριέρας τους στο χώρο της Ιατρικής.

Συγκεκριμένα ερευνώνται τα εξής:

  • Ικανοποίηση από την επιλογή σπουδών στην Ιατρική
  • Οι προσδοκίες προσωπικής ανέλιξης στην Ιατρική μετά από 15ετία
  • Η ετοιμότητα άσκησης της Ιατρικής
  • Η γεωγραφική προτίμηση του τόπου εργασίας και οι λόγοι επιλογής του – Εκτίμηση του φόρτου εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων
  • Εκτίμηση του λόγου εργασίας/προσωπικής ζωής διαφόρων ειδικοτήτων – Επιθυμία εργασίας στο εξωτερικό μετά τη λήψη ειδικότητας

Ως Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής – HelMSIC, στηρίζουμε την προσπάθεια κοινοποιώντας την στους φοιτητές Ιατρικής. Με ανυπομονησία αναμένουμε τα αποτελέσματα και παρακολουθούμε την πορεία της προσπάθειας του JDN για βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι Ιατροί.

Συμπλήρωσε και εσύ το ερωτηματολόγιο, συνέβαλε στην έρευνα!

 Δες τα τρέχοντα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

Λίγα λόγια για το JDN Hellas – Junior Doctors’ Network – Hellas

Το Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδας (ΔΙ.Ν.Ι.Ε.) είναι ένα μη-κυβερνητικό, μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε από νέους και νέες ιατρούς στην Αθήνα στις 28 Σεπτεμβρίου 2014.

Στόχος του Δικτύου Νέων Ιατρών Ελλάδας (ΔΙ.Ν.Ι.Ε.) είναι η δημιουργία ενός φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, τη συζήτηση θέσεων, την ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν σε θέματα ενδιαφέροντος για τους νέους ιατρούς, συμπεριλαμβανομένων (και όχι μόνο):

  • της δημόσιας υγείας,
  • της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης,
  • των ασφαλών συνθηκών εργασίας,
  • και της κινητικότητας των νέων ιατρών.

Η δομή και λειτουργία του ΔΙ.Ν.Ι.Ε. βασίζεται στο αντίστοιχο “Junior Doctors’ Network-JDN of Associate Members of the World Medical Association-WMA” (JDN-WMA), το οποίο ιδρύθηκε το 2011 στην Ουρουγουάη και δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο.

Η συνεργασία JDN Hellas – HelMSIC ξεκινά ήδη από την ίδρυση του σωματείου του JDN Hellas και έγκειται σε υποστήριξη των δράσεων κάθε πλευράς.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη likepage ή στο website του JDN Hellas.