
Μια προσπάθεια για καλύτερη Ιατρική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Στις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας είναι αισθητή η μερική ή παντελής έλλειψη αξιολόγησης της Ιατρικής Εκπαίδευσης. Μόνο με την αξιολόγηση μπορεί να αντιληφθεί κανείς το τι διδάσκουν οι εκπαιδευτές και το τι μαθαίνουν οι φοιτητές. Εγείρονται με αυτό τον τρόπο ερωτήματα: Πώς αναγνωρίζονται εν τέλει οι ελλείψεις, αλλά και τα δυνατά σημεία των Ιατρικών Σχολών, ώστε να συγχρονίζονται με τις τρέχουσες εξελίξεις και να βελτιώνονται; Οι φοιτητές Ιατρικής, ως τελικοί αποδέκτες της εκπαίδευσης που παρέχεται από τις σχολές κατά πόσο συμβάλλουν στη διαμόρφωση και βελτίωση της Ιατρικής Εκπαίδευσης;
Η HelMSIC αναγνωρίζει την ανάγκη που προκύπτει μέσα από τα παραπάνω ερωτήματα και αναγνωρίζει το ότι οι φοιτητές πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αξιολογούν την εκπαίδευσή τους.
Σε αυτό το πρόσφορο έδαφος, η HelMSIC σε συνεργασία με τη Μονάδα Ιατρικής Εκπαίδευσης της Ιατρικής Σχολής των Ιωαννίνων και τον υπεύθυνό της, κ. Γιάνη Δημολιάτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης, προχώρησε στην προσπάθεια “DREEM & iCAN”.
H προσπάθεια αυτή βασίζεται στη διανομή των ερωτηματολογίων DREEM και iCAN, με τα οποία οι φοιτητές Ιατρικής αξιολογούν το Εκπαιδευτικό Περιβάλλον της Σχολής τους και την εκπαίδευση σε Ιατρικές Ικανότητες που τους παρέχεται αντίστοιχα. Στη συνέχεια, οι συλλεχθέντες απαντήσεις επεξεργάζονται, αναλύονται και τα εξαχθέντα συμπεράσματα δημοσιεύονται σε επιστημονικές εργασίες. Οι επιστημονικές εργασίες γνωστοποιούνται τόσο στους φοιτητές Ιατρικής, όσο και στις Ιατρικές Σχολές.
Τί έγινε μέχρι τώρα;
Το Μάιο του 2015, η HelMSIC κάνει το πρώτο της βήμα διανέμοντας τα ερωτηματολόγια DREEM στους φοιτητές Ιατρικής πανελληνίως. Από την ανταπόκριση των 803 φοιτητών Ιατρικής, η HelMSIC ήδη έβγαλε κάποια αδρά συμπεράσματα και η πρώτη επιστημονική εργασία που προέκυψε, κατατέθηκε το Φεβρουάριο του 2016 στο διμηνιαίο περιοδικό της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών “Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής”, από το οποίο και στη συνέχεια εγκρίθηκε.
Τον Ιανουάριο του 2016, η HelMSIC χρηματοδοτείται από την AMEE – Association for Medical Education in Europe. Πρόκειται για μια οργάνωση με παγκόσμια δράση και έχει βασικό στόχο την καινοτομία στον τομέα της Ιατρικής Εκπαίδευσης, ανακαλύπτοντας νέες προσεγγίσεις, τεχνικές και μεθόδους αξιολόγησης και διδασκαλίας. Η χρηματοδότηση είχε ως στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας αυτής στο μέλλον.
Τον Μάρτιο του 2017, η HelMSIC προχώρησε στη διαμονή των ερωτηματολογίων iCAN, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Γιατί είναι σημαντική η προσπάθεια αυτή;
Μέσα από αυτή δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία στους φοιτητές Ιατρικής της Ελλάδας να ακουστούν και να αξιολογήσουν τη δική τους εκπαίδευση. Η HelMSIC, έχοντας καταγεγραμμένα ευρήματα και απτά στοιχεία, μπορεί να προσεγγίσει τις Ιατρικές Σχολές και αρμόδιους φορείς αλλά και να προσαρμόσει τις δικές της δράσεις, ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.
Μέσα από διάλογο με τις Ιατρικές Σχολές, οι φοιτητές μπορούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη ελλείψεων και στην πρόταση πιθανών λύσεων και βελτιώσεων και να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για την εφαρμογή αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στα προγράμματα σπουδών, στις διδακτικές μεθόδους κλπ.
Δεν αξίζει λοιπόν να συμβάλλεις σε αυτό το εγχείρημα;