
Η HelMSIC, με στόχο την επίτευξη των στόχων της, διοργανώνει, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, δράσεις ποικίλου περιεχομένου. Μέσα στα 60 χρόνια παρουσίας της οργάνωσης, αυτές οι δράσεις έχουν πάρει διάφορες μορφές και έχουν περάσει από διαφορετικά στάδια διαχείρισης και οργάνωσης.
Σήμερα η HelMSIC οργανώνει περίπου δέκα προγράμματα ανά έτος, στις επτά Τοπικές Επιτροπές, για τα οποία περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αξίζει ωστόσο να ανατρέξουμε και σε κάποιες σπουδαίες δράσεις του παρελθόντος που είχαν σημαντικό αντίκτυπο και επηρέασαν αισθητά το χαρακτήρα της οργάνωσης μέχρι και σήμερα.
Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου από το 2001, σε συνεργασία με το International Association of Health Policy. Η θεματική επικέντρωσης (πυρήνας) του προγράμματος ήταν οι Τεχνικές Επικοινωνίας, συνδυασμένη με μία από τις τέσσερις επιπλέον περιφερικές δραστηριότητες, που σχετίζονταν με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Μεθοδολογία Έρευνας, Υγεία και ΣΜΝ και Κλινικές Δεξιότητες. Στόχοι του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας με ασθενείς, η πρακτική εφαρμογή θεωρητικών γνώσεων και η καλλιέργεια κριτικής σκέψης στο πλαίσιο της διεπιστημονικής συνεργασίας αλλά και της προαγωγής της πρόληψης. Το DAISY Project σημείωσε τεράστια συμμετοχή φοιτητών με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες του προγράμματος να ενταχθούν στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής σαν επιλεγόμενα μαθήματα.
Το 2005 η HelMSIC συνεργάστηκε με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στη διοργάνωση εκδηλώσεων κατά του καπνίσματος, στο πλαίσιο δράσεων για θέματα δημόσιας υγείας. Η Αντικαπνιστική Εκστρατεία απέκτησε μία δομημένη μορφή με δύο επιμέρους στάδια. Στο πρώτο στάδιο οι φοιτητές που συμμετείχαν στη δράση εκπαιδεύονταν σε ένα διήμερο σεμινάριο για τις επιδράσεις του καπνίσματος και την συμβουλευτική προσέγγιση σχετικά με το κάπνισμα, από καθηγητές του Πανεπιστημίου. Στο δεύτερο στάδιο, το δίκτυο των καταρτισμένων φοιτητών πραγματοποιούσε παρεμβάσεις σε σχολεία με αποδέκτη μαθητές δημοτικού, αλλά και τους γονείς τους. Η εκστρατεία συνοδευόταν από δράσεις δρόμου που λάμβαναν χώρα την 31η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η HelMSIC συνέβαλε ενεργά στη συγγραφή του Ελληνικού Μανιφέστου Νέων για το Κάπνισμα, εκφράζοντας την άποψη των νέων πάνω στο ζήτημα.
Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα αγωγής υγείας που πραγματοποιούταν μέχρι το 2014 και στο παρελθόν είχε αποσπάσει αφιερώματα σε περιοδικά και εφημερίδες, με το όνομα “Νοσοκομείο για Αρκουδάκια”. Στόχος του προγράμματος ήταν η εξοικείωση του παιδιατρικού ασθενούς με το γιατρό. Φοιτητές Ιατρικής έκαναν παρεμβάσεις σε σχολεία και νηπιακούς σκοπούς για να “θεραπεύσουν” το αγαπημένο αρκουδάκι των παιδιών και να μεταδώσουν βασικές γνώσεις στα παιδιά για το σώμα, τη διατροφή και την υγιεινή.
Το Residency Database Project αφορούσε τη λειτουργία μίας διαδικτυακής βάσης δεδομένων, της οποίας σκοπός ήταν να παρέχει στους φοιτητές Ιατρικής που ενδιαφέρονταν να ειδικευτούν στο εξωτερικό, τις βασικές πληροφορίες που θα χρειάζονταν σχετικά με την χώρα επιλογής τους. Το πρόγραμμα συντονιζόταν ετησίως από έναν πανελλήνιο συντονιστή της database. Πραγματοποιήθηκε για έντεκα έτη, από το 2003 έως το 2013.