Τι θεραπεία υπάρχει για τον HIV;

Ο HIV είναι ένας ρετροϊός, γι’ αυτό τα φάρμακα που στοχεύουν σε αυτόν λέγονται αντιρετροϊκά. Οι θεραπευτικές αγωγές πρόληψης και θεραπείας που προσφέρονται χωρίζονται σε 3 στάδια:

Η PrEP (Pre Exposure Prophylaxis) είναι μια στρατηγική πρόληψης του HIV, κατά την οποία οι οροαρνητικοί για τον ιό HIV παίρνουν ένα δισκίο από το στόμα μια φορά την ημέρα εάν έχουν αυξημένη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό HIV, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον HIV. Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται για τουλάχιστον 7 ημέρες για να επιτευχθούν τα βέλτιστα επίπεδα προστασίας από τον ιό. Μόνο άτομα που είναι οροαρνητικά για τον ιό HIV μπορούν να χρησιμοποιούν PrEP. Πρέπει να γίνουν εξετάσεις και να υπάρχει τεκμηριωμένο αρνητικό αποτέλεσμα πριν από την έναρξη της αγωγής. 

Η PrEP είναι κάτι περισσότερο από το να παίρνεις ένα χάπι κάθε μέρα! Περιλαμβάνει συχνές ιατρικές επισκέψεις και εργαστηριακές εξετάσεις για τον έλεγχο για HIV, άλλων Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων και τυχόν αλλαγών στην υγεία των νεφρών. Δεν προστατεύει από άλλες ΣΜΛ ή την εγκυμοσύνη και δεν θεραπεύει τον ιό HIV. Η αγωγή αυτή δεν χρειάζεται να ληφθεί για πάντα και μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή υπό την επίβλεψη του ιατρού. Σε αρκετές μελέτες για την PrEP, ο κίνδυνος εμφάνισης λοίμωξης HIV ήταν έως και 92% χαμηλότερος, για όσους έπαιρναν τα φάρμακα με συνέπεια, ωστόσο δε λειτουργεί το ίδιο καλά, αν δεν λαμβάνεται καθημερινά.

Η PEP (Post Exposure Prophylaxis), είναι και αυτή μία προληπτική θεραπεία, την οποία λαμβάνουν άτομα μετά από πιθανή έκθεση στον ιό. Η PEP πρέπει να ξεκινήσει εντός 72 ωρών (3 ημέρες) μετά από πιθανή έκθεση στον ιό HIV, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η μόλυνση δεν θα ανασταλεί. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κάποιος την αγωγή μετά από πιθανή έκθεση στον ιό HIV, τόσο το καλύτερο. Η PEP λαμβάνεται για 28 ημέρες και μόνο άτομα που είναι αρνητικά για τον ιό HIV πρέπει να χρησιμοποιούν PEP. Ούτε η PEP προστατεύει από άλλες ΣΜΛ ή την εγκυμοσύνη ούτε και θεραπεύει τον ιό HIV. Οι σχετικές οδηγίες προβλέπουν πως κάθε νοσοκομείο υποχρεούται να έχει απόθεμα αντιρετροϊκών φαρμάκων, για την παροχή PEP σε πιθανά μολυσμένο άτομο. Αν κάποιος έχει πρόσβαση σε νοσοκομείο που διαθέτει Μονάδα Λοιμώξεων, καλό είναι να το επισκεφθεί και να συζητήσει το περιστατικό με τον ειδικό γιατρό-λοιμωξιολόγο και αν ο ίδιος αξιολογήσει πως πρέπει να ληφθεί προφυλακτική θεραπεία, το νοσοκομείο παρέχει δωρεάν τη φαρμακευτική αγωγή.

Xρησιμοποιείται ένας συνδυασμός αντιρετροϊκών φαρμάκων, ο οποίος αν χρησιμοποιηθεί σωστά, σταματάει εντελώς τη μόλυνση νέων κυττάρων, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στα κύτταρα που έχουν ήδη μολυνθεί και βρίσκονται κρυμμένα σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό ενός οροθετικού ανθρώπου. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της λοίμωξης και επιτρέπουν στα άτομα με HIV λοίμωξη να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή για όσο διάστημα λαμβάνουν τα φάρμακα.

Μιας και αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα, είναι σημαντικό τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV να παραμείνουν αρνητικά και τα άτομα που έχουν μολυνθεί να παραμείνουν υγιή. Για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον HIV, η ανάπτυξη των φαρμάκων έχει βοηθήσει στην αλλαγή της πορείας της νόσου. Σήμερα, οι πιθανότητες να αναπτύξει AIDS κάποιο οροθετικό στον HIV άτομο που θα λάβει έγκαιρη και σωστή θεραπεία (ανάλογα με το στάδιο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω), είναι ελάχιστες. Επιπλέον, όταν κάποιος γνωρίζει ότι είναι φορέας του ιού HIV και βρίσκεται υπό επιτυχημένη αντιρετροϊκή θεραπεία, οι πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό στον ερωτικό σύντροφό του, είναι ελάχιστες. Δηλαδή, από τη στιγμή που το ιικό φορτίο λόγω της θεραπείας γίνει μη ανιχνεύσιμο στα τακτικά check ups ατόμων που ζουν με HIV, τότε τα άτομα αυτά δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Πηγές:
[1]
https://aidsinfo.nih.gov/understanding-hiv-aids/infographics/46/prep-vs–pep
[2] https://www.sfaf.org/collections/beta/fact-sheet-prep-and-pep/

Συγγραφή:
Νεφέλη Ζαφειρούλη, Τοπική Υπεύθυνη Σεξουαλικής & Αναπαραγωγικής Υγείας συμπ. του HIV και του AIDS