Συνέντευξη από τον Πρόεδρο της CPME για την Μικροβιακή Αντοχή

Παρακάτω ακολουθεί συνέντευξη από τον πρόεδρο της Standing Committee of European Doctors (CPME) εστιασμένη στη Μικροβιακή Αντοχή. Ο Dr Jacques de Haller θίγει την ελληνική πραγματικότητα, προτρέπει τους Φοιτητές Ιατρικής να δράσουν και προσφέρει απλόχερα πληροφορίες και παραινέσεις ως απότοκο της εμπειρίας και γνώσης του. Η συνέντευξη δόθηκε στη Μιχαέλλα Αλεξάνδρου, ενεργό μέλος της HelMSIC στα πλαίσια της Autumn Assembly της EMSA (European Medical Students’ Association) που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα σχετικά με τη δράση σας σχετικά με τη Μικροβιακή Αντοχή και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις “Joint Action on Antimicrobial Resistance and Healthcare Assosicated Infections”, που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο;
Το “Joint Action” είναι μία δράση κοινή, καθώς τόσο τα κράτη μέλη όσο και τα Υπουργεία Υγείας των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι φορείς υγείας δουλεύουν μαζί πάνω σε αυτό. Πρόκειται λοιπόν να κινηθεί κυρίως πάνω σε τρία (3) επίπεδα:

  1. Να παρέχει μετρήσεις βασισμένες σε στοιχεία. Όχι δηλαδή μόνο ιδέες, αλλά μετρήσεις που θα έχουν ένα επιστημονικά δοκιμασμένο υπόβαθρο.
  2. Διασύνδεση με υπευθύνους χάραξης πολιτικής, ώστε άνθρωποι που έχουν εμπειρία σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο να έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με αυτούς τους υπευθύνους. Με αυτόν τον τρόπο άνθρωποι που έχουν πληροφορίες θα μπορέσουν να τις παρέχουν σε άτομα που τις χρειάζονται για να πάρουν κάποιες αποφάσεις.
  3. Την ιδέα του “One Health”, που υποστηρίζει ότι τόσο η ιατρική, όσο και η κτηνιατρική και οδοντιατρική θα πρέπει να δράσουν συνεργατικά για να μπορέσει να καταπολεμηθεί η Μικροβιακή Αντοχή, καθώς η κτηνιατρική σχετίζεται με την παροχή αντιβιοτικών στα ζώα και η ιατρική σχετίζεται επίσης άμεσα με αυτό. Και στους δύο τομείς τα άτομα πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά με συνετό και αποτελεσματικό τρόπο, και όχι αλόγιστα. Αυτή είναι η ιδέα του “One Health”.


Πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αρχές έχουν υποτιμήσει το πρόβλημα της Μικροβιακής Αντοχής;
Ο Υπουργός Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπεύθυνος Υγείας στην Κομισιόν, είναι ένας καρδιοχειρουργός από την Λιθουανία και είναι πολύ ευσυνείδητος σχετικά με το πρόβλημα και κάνει πολλά για αυτό. Πραγματικά στηρίζει οτιδήποτε θετικό και αποτελεσματικό που μπορεί να γίνει σχετικά με το ζήτημα. Γενικότερα και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν στηρίζει τον αγώνα εναντίον της Μικροβιακής Αντοχής.


Η χώρα μου, η Ελλάδα, είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά στην χρήση αντιβιοτικών. Όντως μερικές χώρες της Ευρώπης επηρεάζονται περισσότερο από άλλες;
Αυτό είναι περισσότερο ένα πολιτιστικό πρόβλημα. Είναι σαν τις ενέσεις. Σε μερικές χώρες, όλα μπορούν να θεραπευτούν με ενέσεις. Έχουμε πολλούς Ιταλούς στην Ελβετία που μετανάστευσαν στην δεκαετία τους ‘60. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι αυτοί οι άνθρωποι πάντα έρχονταν στο ιατρείο αποζητώντας μία ένεση. Όμως εμείς δεν κάνουμε ενέσεις, χορηγούμε χάπια. Έτσι και τα αντιβιοτικά. Σε μερικές χώρες, σε μερικές περιοχές οι άνθρωποι το θεωρούν αναγκαίο να πάρουν αντιβιοτικά για να θεραπευθούν και να τους δουν σοβαρά. Αν ο γιατρός δεν τους χορηγήσει αντιβιοτικό θεωρούν πως τους κορόιδεψε. Αξιοσημείωτη ήταν μία καμπάνια που έγινε στην Γαλλία, η οποία αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα. Είχαν μία τεράστια τηλεόραση η οποία είχε το σύνθημα «les antibiotiques, c’est pas automatique» (τα αντιβιοτικά δεν είναι αυτόματα) και θεωρώ πως το κοινό ακόμα το θυμάται.


Θεωρείτε πως ως οργανώσεις φοιτητών Iατρικής είναι καλύτερο να απευθυνόμαστε σε φοιτητές Iατρικής, ασθενείς ή γιατρούς, ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στον αγώνα εναντίον της Mικροβιακής Aντοχής;
Θεωρώ πως είναι πιο αποτελεσματικό όταν οι ομάδες αμφισβητούνται από τα ίδια τα μέλη τους. Δηλαδή, αν οι γιατροί προσπαθήσουν να μιλήσουν στους ασθενείς τους θα γίνουν πατερναλιστικοί. Αν οι φοιτητές προσπαθήσουν να μιλήσουν στους ασθενείς, θα αμφισβητηθεί η εμπειρία τους. Έτσι αν οργανώσεις ασθενών μιλήσουν σε άλλους ασθενείς, αν εσείς μιλήσετε στους συμφοιτητές σας κι εμείς μιλήσουμε στους συναδέλφους μας γνωρίζοντας τι αισθάνονται, τι σκέφτονται και πώς αυτοί το αντιλαμβάνονται, θα μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Έχει ουσιαστικά να κάνει με αποτελεσματική επικοινωνία.


Πώς θεωρείτε ότι οι φοιτητές Ιατρικής και οι οργανώσεις φοιτητών Ιατρικής μπορούν να κάνουν την αλλαγή στο συγκεκριμένο ζήτημα; Θεωρείτε πως μπορούν να έχουν μία “δυνατή φωνή”;
Σίγουρα έχετε μία φωνή. Το επίπεδο της έντασής της, εξαρτάται από εσάς. Δηλαδή, πρέπει να την κάνετε δυνατή! Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό σήμερα να μιλάμε βασισμένοι σε γεγονότα, καθώς σήμερα η τάση είναι να τα αγνοούμε. Έχουμε παιδιά που πεθαίνουν από ιλαρά στην Ευρώπη, στον 21ο αιώνα, επειδή τα άτομα απλώς δεν πιστεύουν το γεγονός ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός. Οι άνθρωποι απλώς δεν πιστεύουν στα γεγονότα! Η επιστήμη είναι επιστήμη και η ιδεολογία και η φιλοσοφία είναι απλώς ιδεολογία και φιλοσοφία. Η επιστήμη σχετίζεται με τα γεγονότα. Δύο και δύο μας κάνουν τέσσερα και ένα νεκρό παιδί είναι ένα νεκρό παιδί. Και αν η ιλαρά σκοτώνει, η ιλαρά σκοτώνει. Τα άτομα που είναι κατά του εμβολιασμού υποστηρίζουν ότι τα παιδιά πρέπει να αρρωστήσουν, ότι είναι καλύτερο για το ανοσοποιητικό τους σύστημα και ότι έτσι γίνονται αρκετά δυνατά. Αν έχεις σκάλες στο σπίτι σου, απλώς βγάλε το εμπόδιο στην κορυφή και τα παιδιά πέφτουν στις σκάλες. Οπότε δεν το κάνουμε αυτό; Είναι το ίδιο και με τον εμβολιασμό. Τα αφήνει να πάρουν το ρίσκο. Πρέπει να είμαστε σοβαροί σχετικά με τα γεγονότα. Είμαστε επιστημονικοί άνθρωποι και μιλούμε με γεγονότα και αυτά τα γεγονότα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τον πληθυσμό.