
7 Απριλίου | World Health Day 2016 | ‘‘Beat Diabetes’’
Σήμερα, 7 Απριλίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία για το 2016 είναι αφιερωμένη στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Η HelMSIC στα πλαίσια των δράσεών της για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας διοργανώνει καμπάνια μέσω των social media, με στόχο την ενημέρωση των φοιτητών Ιατρικής για την ημέρα αυτή, την ευαισθητοποίηση για τις κοινωνικές παραμέτρους του σακχαρώδους διαβήτη, την ανάδειξη θεμάτων όπως οι διακρίσεις απέναντι στους πάσχοντες και το δικαίωμα πρόσβασης αυτών στην Υγειονομική Περίθαλψη. Επίσης, επιδιώκουμε να τονίσουμε μέσω αυτής τη σημασία της πρόληψης για τη διατήρηση της υγείας στο γενικό πληθυσμό, την αναγνώριση και την κατανόηση της βαρύτατης σημασίας και του μεγέθους του προβλήματος για την Δημόσια Υγεία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας καθιερώθηκε το 1950 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό θέμα σχετικό με την Υγεία και τις διάφορες παραμέτρους της. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στον Σακχαρώδη Διαβήτη και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με την αύξηση της εμφάνισης της νόσου στον πληθυσμό καθώς και τις συνέπειες της κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Επιπλέον, στοχεύει στην καθιέρωση συγκεκριμένων δράσεων για την καταπολέμηση της ασθένειας αυτής μέσω της πρόληψης, της διάγνωσης καθώς και της έγκαιρης θεραπείας ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Τι είναι όμως ο σακχαρώδης διαβήτης και τι συνέπειες μπορεί να έχει στην υγεία ενός ατόμου;
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια η οποία προκαλείται, είτε όταν το πάγκρεας δεν εκκρίνει αρκετή ινσουλίνη, είτε όταν το σώμα δεν μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που αυτό παράγει. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, παρέχοντας την απαραίτητη ενέργεια για να επιβιώσουμε. Αν αυτή δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας, τότε αυξάνονται σε απειλητικά για την υγεία τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι σακχαρώδους διαβήτη.
Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι τυπικά δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη, οπότε απαιτείται χορήγηση ενέσεων ινσουλίνης για να επιβιώσουν. Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, οι οποίοι αποτελούν και το 90% των περιπτώσεων, συνήθως παράγουν ινσουλίνη αλλά δεν είναι αρκετή ή δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν κατάλληλα. Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου ΙΙ είναι κατά βάση υπέρβαροι και σωματικά αδρανείς, 2 παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τις απαιτήσεις του οργανισμού σε ινσουλίνη.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο διαβήτης τύπου ΙΙ μπορεί να προληφθεί μέσω του υγιεινού τρόπου ζωής.
Επιπλέον, η υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης μπορεί να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο ζωτικά όργανα στο σώμα προκαλώντας καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια, νευρικές βλάβες, κίρρωση του ήπατος, τύφλωση, αδυναμία και λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς.
Δείτε παρακάτω μερικά στατιστικά στοιχεία που ίσως σας πείσουν για το μέγεθος και την σημασία της ασθένειας:
– Το 2012 ο διαβήτης ήταν αιτία θανάτου για 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
– Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι το 2030 ο Σακχαρώδης Διαβήτης θα αποτελεί την 7η αιτία θανάτου στον κόσμο.
– Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, αριθμός που πιθανότατα θα διπλασιαστεί στα επόμενα 20 χρόνια.
– Περισσότερο από το 80% των θανάτων προέρχονται από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
– Ο διαβήτης τύπου ΙΙ αφορά το 90% των περιπτώσεων εμφάνισης διαβήτη παγκοσμίως, καθώς αυξημένες είναι οι αναφορές εμφάνισης αυτού του τύπου τα τελευταία χρόνια σε παιδιά.
Πώς μπορεί, λοιπόν, να μειωθεί το πρόβλημα του σακχαρώδους διαβήτη;
- Μέσω της πρόληψης!
Μερικά απλά βήματα, όσον αφορά τον τρόπο ζωής έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη πρόληψη ή στην καθυστέρηση της εκδήλωσης του σακχαρώδους διαβήτη. - Αποκτήστε και να διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος.
– επιδιώξτε να κάνετε φυσική δραστηριότητα (το λιγότερο 30 λεπτά την ημέρα μέτριας έντασης)
– διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή που να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά καθημερινά
– ελαττώστε την κατανάλωση της ζάχαρης και τα κορεσμένα λιπαρά
– αποφύγετε το κάπνισμα, καθώς αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. - Μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας
Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω των σχετικά φθηνών αιματολογικών εξετάσεων.
Η θεραπεία περιλαμβάνει τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα καθώς και τα επίπεδα άλλων γνωστών παραγόντων που βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία. Η διακοπή του καπνίσματος είναι, επίσης, σημαντική για την αποφυγή των επιπλοκών.
Ενημερώσου σήμερα κιόλας για την ασθένεια, τσέκαρε τις γνώσεις σου κάνοντας αυτό εδώ το τέστ και δες πώς μπορείς και εσύ να βοηθήσεις! Συντονίσου στις δράσεις του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Δείξε και εσύ την υποστήριξή σου συμμετέχοντας στην καμπάνια της HelMSIC για την ημέρα αυτή δημοσιεύοντας μια φωτογραφία σου στα social media ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Κάνοντας το ένα χέρι σου γροθιά, γράφεις πάνω στα δάχτυλα σου την λέξη ‘‘BEAT’’
- Με το άλλο σου χέρι φτιάχνεις το σήμα του διαβήτη (ένα μπλέ κύκλο)
- Δημοσιεύεις την φωτογραφία σου με το hashtag #world_health_day #beat_diabetes #diabetes #helmsic
Πηγή Πληροφοριών: www.who.int/whd/diabetes