
17 Μαϊου | Διεθνής Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας
“Equality is not a concept. It’s not something we should be striving for. It’s a necessity. Equality is like gravity. We need it to stand on this earth” – Joss Whedon
Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας-Τρανσφοβίας-Αμφιφοβίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στη βία, τις διακρίσεις και την καταπίεση που υφίστανται τα LGBTQI+ άτομα ανά τον κόσμο.
Η επιλογή της ημερομηνίας, δεν είναι τυχαία, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι 17 Μαΐου 1990, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), έπαψε να θεωρεί την ομοφυλοφιλία ασθένεια, αφαιρώντας τη από τη Διεθνή Ταξινόμηση των Νόσων. Έτσι η 17η Μαΐου 2005, αποτέλεσε την πρώτη Διεθνή Ημέρα κατά την ομοφοβίας, ενώ οι έννοιες της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας προστίθενται το 2009 και 2015, αντίστοιχα.
Γιατί όμως θεσπίστηκε μία τέτοια διεθνής ημέρα;
Οι έννοιες της Ομοφοβίας-Τρανσφοβίας-Αμφιφοβίας, περιλαμβάνουν ένα σύνολο από αρνητικές στάσεις και συναισθήματα, ανταγωνιστικές συμπεριφορές, φόβο αλλά και αποστροφή απέναντι στην ομοφυλοφυλία, τρανσεξουαλικότητα, αμφιφυλοφιλία. Παρόλο που το φύλο, η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελούν χαρακτηριστικά άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανθρώπινη φύση, η LGBTQI+ κοινότητα, αποτελεί πληθυσμιακή κοινότητα, που αντιμετωπίζεται με ρατσιστική διάθεση. Περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το μίσος, περιστατικά βίας, η περιθωριοποίηση και η στιγματιστική συμπεριφορά απέναντι στα LGBT+ άτομα, παραμένουν δυστυχώς στο προσκήνιο, επηρεάζοντας όλους τους κοινωνικούς τομείς, ακόμη και αυτόν της υγείας.
Η προκατάληψη των ιατρών και η ελλιπής εκπαίδευση, ανά τον κόσμο, σε θέματα που αφορούν την υγεία των LGBTQI+ ατόμων, επηρεάζουν και την καθημερινή ιατρική πράξη, έχοντας ιδιαίτερη επίπτωση στα ίδια τα άτομα αλλά και στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε αυτά. Η χώρα μας, δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την κατάσταση. Το στίγμα που συχνά συνοδεύει την HIV μόλυνση, ή και άλλες ΣΜΛ, ψυχοσωματικές ασθένειες, κατάθλιψη και κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών, ορμονικά ζητήματα, σεξουαλική και άλλου είδους κακοποίηση,άρνηση παροχής υπηρεσιών υγείας, αποτελούν ορισμένα μόνο από τα μείζονα ζητήματα υγείας που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα.
Η HelMSIC στα πλαίσια των δράσεων της για την προαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, διοργανώνει καμπάνια μέσω των social media, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω στην ίση πρόσβαση στην υγεία, ανεξαρτήτως φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Η σεξουαλική υγεία δεν περιλαμβάνει μόνο τις νόσους του γεννητικού συστήματος και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και τη σεξουαλικότητα και την υγιή σχέση ενός ατόμου με το σώμα και το/-η σύντροφό του. Ως φοιτητές ιατρικής και μελλοντικοί γιατροί, θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των ασθενών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και μακριά από διακρίσεις, που αποτελούν τροχοπέδη στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
Αν θέλεις και εσύ να δείξεις τη στήριξή σου στην LGBTQI+ κοινότητα, μπορείς να ακολουθήσεις την πρωτοβουλία της Διαρκούς Επιτροπής για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS (SCORA) της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Φοιτητών Ιατρικής (IFMSA) σε συνεργασία με την Esthonian Medical Students’ Association. Άλλαξε τη φωτογραφία προφίλ σου στο Facebook, χρησιμοποιώντας αυτό το link: http://www.eays.ee/idaho/
#Take_pride_in_equal_health #LOVEwins