20 Οκτωβρίου | EMSA Day

Μια Ευρώπη ενωμένη και αλληλέγγυη, μια Ευρώπη στην οποία οι φοιτητές Ιατρικής μπορούν οι ίδιοι να προωθήσουν αποτελεσματικά την υγεία και να πάρουν την κατάσταση της ιατρικής εκπαίδευσης, και όσα αυτή πρεσβεύει, στα χέρια τους.

Αυτό είναι το όραμα της  EMSA ( European Medical Students’ Association), της ευρωπαϊκής οργάνωσης φοιτητών Ιατρικής, η οποία σήμερα γιορτάζει τα 26α της γενέθλια!

Η σπίθα για την δημιουργία μιας οργάνωσης που θα αποτελούσε την φωνή των φοιτητών Ιατρικής στην Ευρώπη εμφανίστηκε το 1990, στο Leuven του Βελγίου, σε ένα φοιτητικό συμπόσιο στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven. Μια σπίθα που γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, και, σε λίγους μόλις μήνες, στις 20.10.1990, οδήγησε στην πραγματοποίηση της πρώτης Γενικής Συνέλευσης της, νεοσύστατης τότε, EMSA, υπό την αιγίδα του Βέλγικου Θρόνου.

Από τότε ξεκίνησε η πορεία της EMSA, μια πορεία που έμμελε να είναι πιστή στο πρωταρχικό της όραμα και παράλληλα να την ωθήσει να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που σήμερα αριθμεί χιλιάδες μέλη από τουλάχιστον 75 πανεπιστήμια της Ευρώπης. Τα πανεπιστήμια – μέλη (Faculty Member Organisations – FMOs) είναι ο πραγματικός της πυρήνας, η κύρια πηγή των προγραμμάτων της και των φοιτητών που την απαρτίζουν.

Για την καλύτερη οργάνωση των προγραμμάτων της, η EMSA όρισε την δημιουργία πέντε τομέων δράσης (pillars), επιτροπών δηλαδή με μια συγκεκριμένη θεματική και συγκεκριμένα προγράμματα. Αυτές είναι οι :

European Health Policy & Advocacy Pillar: Οραματίζεται ένα σύστημα υγείας στην Ευρώπη που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και την ασφάλεια του ασθενή, ενώ θα παρέχει δίκαιες συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες υγείας. Έρχεται πιο κοντά στο όραμα αυτό, διαμορφώνοντας πολιτικές με σκοπό την άσκηση πίεσης σε ευρωπαϊκούς φορείς, που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά.

Medical Science Pillar: Προσφέρει μια πλατφόρμα όπου όλοι οι Ευρωπαίοι φοιτητές Ιατρικής μπορούν να εκπαιδευτούν πάνω σε τομείς όπως η έρευνα, οι προηγμένες ιατρικές δεξιότητες και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές για την ιατρική επιστήμη.

Medical Education Pillar: Ο τομέας δράσης αυτός ασχολείται με την διεύρυνση της έννοιας της Ιατρικής εκπαίδευσης, και την κάλυψη των κενών που αυτή παρουσιάζει, μέσω προγραμμάτων όπως η Εβδομάδα Ιατρικής Εκπαίδευσης, τα EMSA Summer Schools και το Teddy Bear Hospital που ασχολείται με την παιδική ιατροφοβία.

Public Health Pillar: H σημασία της πρόληψης είναι το κέντρο του τομέα δράσης αυτού, ο οποίος τονίζει τον ρόλο του τρόπου ζωής στην εμφάνιση σημαντικών ασθενειών, καθώς και τον κοινωνικό ρόλο της υγείας.

Medical Ethics and Human Rights Pillar: Ο τομέας εστιάζει στην ευαισθητοποίηση των φοιτητών σε θέματα ηθικών προεκτάσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υγεία με την διοργάνωση ποικίλων προγραμμάτων όπως η European Week of Ethics και η International Women’s Day.

European Integration and Culture Pillar: Στοχεύει στην ενσωμάτωση και αλληλεπίδραση μεταξύ των ευρωπαίων φοιτητών Ιατρικής, με την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων και εμπειριών. Οργανώνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα ανταλλαγών Twinning, το οποίο αδελφοποιεί δύο πανεπιστήμια – μέλη της.

Στην Ελλάδα, η HelMSIC και στις 7 ιατρικές σχολές αποτελεί περήφανο μέλος της EMSA. Το όραμα της EMSA εναρμονίζεται με το όραμα της, για τον λόγο αυτό είναι προτεραιότητα μας η ενεργή συμμετοχή και αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη της.

Ο σημερινός εορτασμός της ΕMSA Day ήταν μια ευκαιρία για εμάς να αναγνωρίσουμε την σημασία της στον φοιτητικό κόσμο της Ιατρικής, στην Ευρώπη και εκτός των συνόρων της ακόμη, καθώς και να την καταστήσουμε πιο ευρέως γνωστή μεταξύ των Ελλήνων φοιτητών.

Η EMSA είναι η φωνή μας στην Ευρώπη, και δε πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα μοναδικό δίκτυο φοιτητών, ένας δίαυλος επικοινωνίας, ιδεών, πολιτισμών, ένα μέσο αλλαγής και προόδου στην υγεία των ευρωπαίων, ένα βήμα παραπέρα για την Ιατρική εκπαίδευση και την Ιατρική.

Για τον λόγο αυτό της ευχόμαστε ολόψυχα Χρόνια Πολλά, και υποστηρίζουμε ένθερμα το έργο της για την διασφάλιση της υγείας στην ενωμένη Ευρώπη.