
Breaking the Silence Project | 2016
360 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν κάποια ακουστική αναπηρία
Έως 5 στα 1000 βρέφη γεννιούνται με προβλήματα ακοής ή αναπτύσσουν στην πρώιμη παιδική ηλικία
900 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζονται ότι το 2025 θα αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ακοής
Όσον αφορά την Ιατρική κοινότητα, αυτή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε θέματα επικοινωνιακών προβλημάτων, καθώς οι ίδιοι δεν είναι γνώστες της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας ή δεν υπάρχουν εκπαιδευμένοι διερμηνείς στα νοσομεία. Έτσι οι ασθενείς με ακουστικές αναπηρίες στερούνται συχνά την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, λόγω αδυναμίας επικοινωνίας με τον ιατρό.
To Breaking the Silence, ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται για 11η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΚΕΝΓ), τη ΜΚΟ-ΔΡΩ και τη Ε.Ν.Γ. Λάρισας-Βόλου, στοχεύει στην εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής σε γενικές αρχές της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και στη βασική Ιατρική ορολογία στη γλώσσα αυτή. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η επικοινωνία με άτομα με ακουστικές δυσκολίες με έμφαση, στη λήψη ιατρικού ιστορικού.
Που θα πραγματοποιηθεί;
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε όλες τις τοπικές επιτροπές της HelMSIC: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα και Πάτρα. Δες περισσότερα στις Βασικές Πληροφορίες.
Σε ποιους απευθύνεται;
Το Breaking the Silence απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές Ιατρικής, ανεξαρτήτως έτους σπουδών. Θα συμμετέχουν συνολικά 25 φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής και το κόστος συμμετοχής εξαρτάται από τον αριθμό δηλώσεων.
Τι περιλαμβάνει;
Πρόκειται για μια σειρά μαθημάτων εκμάθησης γενικών αρχών και βασικής Ιατρικής ορολογίας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, διαρκείας 30 ωρών.
Τι θα κερδίσω από τη συμμετοχή μου;
Μπορεί να κερδίσει κανείς μέσα από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα βασικές γνώσεις ελληνικής νοηματικής γλώσσας και βασικό λεξιλόγιο για την επικοινωνία με ασθενείς με ακουστικές δυσκολίες, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί του και φυσικά η λήψη ιατρικού ιστορικού. Επιπλέον μέσα από τη συμμετοχή εξοικειώνεται κανείς με τον κόσμο της κωφής κοινότητας και του τρόπου ζωής τους.
Βασικές πληροφορίες:
Αθήνα: Πολυχώρος Κιβωτός, Αιτωλίας 3 & Μεσογείων | Κάθε Δευτέρα & Παρασκευή, 16:00-18:00
Αλεξανδρούπολη: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, 14ης Μαΐου | Κάθε Δευτέρα, 14:00-17:00
Ηράκλειο: Ιατρική Σχολή Κρήτης, Χώρος έξω από τα αμφιθέατρα 2 & 3 | Κάθε Τετάρτη, 14:00-17:00
Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΚΕΝΓ), Εγνατίας 63 | Κάθε Παρασκευή, 14:00-17:00
Λάρισα: Γραφεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Κωνσταντίνου Κούμα 42 | Κάθε Τρίτη & Πέμπτη, 19:00-21:00