
Basic Life Support Project | 2016
Γνώριζες ότι η καρδιακή ανακοπή πλήττει πάνω από 350.000 άτομα κάθε χρόνο μόνο στις Η.Π.Α;
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία:
20% των θανάτων στις βιομηχανοποιημένες χώρες οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή.
Οι επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα σε μεγάλο μέρος τους στερούνται επαρκών γνώσεων Πρώτων Βοηθειών.
Η καρδιακή ανακοπή συνιστά ένα ευρύ πρόβλημα υγείας, με το ποσοστό θνητότητας να είναι υψηλό. 6% των καρδιακών επεισοδίων συμβαίνουν μέσα στο σπίτι, 6% σε δημόσιους χώρους, 5% σε δρόμους και 1,5% σε εγκαταστάσεις αναψυχής/αθλητισμού. Η επιβίωση εξαρτάται από την άμεση παροχή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία απόκτησης σχετικών γνώσεων, ειδικά από τους επαγγελματίες υγείας. Δυστυχώς, η εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες αποτελεί ένα αντικείμενο που δεν καλύπτεται πάντα επαρκώς από τα προγράμματα σπουδών των Ιατρικών Σχολών.
To Basic Life Support, ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται από την HelMSIC για 5η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC), θίγει το θέμα της εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής στις Πρώτες Βοήθειες, περιλαμβάνοντας θεωρητική εκμάθηση και πρακτική εξάσκηση στην εφαρμογή ΚΑΡΠΑ, Θέσης Ανάνηψης και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή. Επίσης, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και στην κατάδειξη της ανάγκης ποιοτικής εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών στις Ιατρικές Σχολές.
Που θα πραγματοποιηθεί;
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στις εξής τοπικές επιτροπές της HelMSIC: Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Πάτρα.
Σε ποιους απευθύνεται;
Τo Basic Life Support απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές Ιατρικής, ανεξαρτήτως έτους σπουδών. Στο workshop θα συμμετέχουν συνολικά 20-30 φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής.
Τι περιλαμβάνει;
Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα μονοήμερο σεμινάριο διάρκειας 6 ωρών.
Τι θα κερδίσω από τη συμμετοχή μου;
Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα θα αποκτήσεις ικανότητες παροχής Πρώτων Βοηθειών σε περιπτώσεις ανάγκης, εκπαίδευση σε τεχνικές ΚΑΡΠΑ, θέσης ανάνηψης και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, καθώς και γνώση της σημασίας των Πρώτων Βοηθειών και της εκπαίδευσης σε αυτές.
Βασικές πληροφορίες:
Αλεξανδρούπολη: Αίθουσες Εκπαίδευσης Π.Γ.Ν.Ε. | Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 στις 16:00
Λάρισα: Κτίριο Βιόπολις | Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στις 11:00
Πάτρα: Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, Κτίριο Γ. Γεννηματάς | 17 Δεκεμβρίου 2016 στις 17:00