
Human Rights Day Project | 2016
Βία. Ρατσισμός. Προσφυγική κρίση. Πρόσβαση στην υγεία. Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Υπάρχουν πολλά περισσότερα στην Ιατρική πέρα από τις ιατρικές γνώσεις.
Η Ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα εστιάζει στην ασθένεια και στους διαφορετικούς τρόπους θεραπείας της, συχνά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ανθρώπινο υποκείμενο που την φέρει. Οι περισσότερες περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετίζονται με την υγεία, είτε άμεσα είτε έμμεσα παρόλα αυτά το ζήτημα αντιμετωπίζεται όχι ως ένα θέμα κεντρικής σημασίας για τους φοιτητές, αλλά ως μια υποεκπαίδευση για μια μειονότητα αυτών.
Η Human Rights Day (HRD) , ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10/12, αποτελεί μια πρώτη ευκαιρία επαφής των φοιτητών Ιατρικής με το θέμα του ανθρωπίνου δικαιώματος στην υγεία, με σκοπό ως μελλοντικοί γιατροί να το υπερασπιστούν έμπρακτα.
Που θα πραγματοποιηθεί;
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε όλες τις τοπικές επιτροπές της HelMSIC: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα και Πάτρα.
Σε ποιους απευθύνεται;
H HRD απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές Ιατρικής, ανεξαρτήτως έτους σπουδών. Στο workshop θα συμμετέχουν συνολικά 20 φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής που θα επιλεχθούν με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
- Διαθεσιμότητα: Εξετάζεται το αν ο συμμετέχοντας μπορεί να παρακολουθήσει όλο το πρόγραμμα (όλα τα στάδια).
- Έτος σπουδών: Θα γίνει ομοιόμορφη κατανομή με βάση το έτος σπουδών.
- Κίνητρο: Με βάση τις απαντήσεις στη φόρμα συμμετοχής.
Τι περιλαμβάνει;
Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα βιωματικό σεμινάριο από trainers ειδικά εκπαιδευμένους πάνω σε ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της HelMSIC.
Τι θα κερδίσω από τη συμμετοχή μου;
Η ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα ελάχιστα σχετίζεται με τον άνθρωπο, και δη τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι βάσεις υπάρχουν, με μεμονωμένες περιπτώσεις μαθημάτων πάνω στην βιοηθική ή στην ενσυναίσθηση. Παρόλα αυτά, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά βήματα μέχρι η εκπαίδευση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκτήσει την θέση που της αξίζει μέσα στις Ιατρικές Σχολές, και να μην αποτελεί έναν τομέα δευτερεύουσας σημασίας. Είναι σημαντικό ο φοιτητής Ιατρικής, πριν υπάρξει ιατρός, να αντιληφθεί τον ρόλο που έχει ως προς τον συνάνθρωπο του, μέσα όχι μόνο από την θεραπεία, αλλά και από την προστασία των δικαιωμάτων του. Το πρόγραμμα θα σου προσφέρει αυτή την δυνατότητα, μέσα από θεωρητική κατάρτιση και βιωματική ευαισθητοποίηση, να αντιληφθείς την σημασία του θέματος και να λάβεις μελλοντικά δράση ως γιατρός και ως άνθρωπος.
Βασικές πληροφορίες:
Αθήνα | Αίθουσα διαλέξεων Ανατομίας , 9/12
Αλεξανδρούπολη | Aιθουσα σεμιναρίων της εκπαίδευσης ,16/12
Θεσσαλονίκη | Αμφιθέατρο Δ’, 9/12
Ιωάννινα | Αίθουσες διαλέξεων 2ου έτους, 8/12
Ηράκλειο | Παλιά Βιβλιοθήκη, 8/12
Λάρισα | Αιθουσα 2 , κτίριο Βιόπολις , Μεζούρλο, 9/12
Πάτρα | Ιστολογίας ΙΙ, ισόγειο κτιρίου προκλινικών, 9/12