
Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα BtS – Breaking the Silence
Με αφορμή παρατηρήσεις και απορίες που λάβαμε σχετικά με το πρόγραμμα BtS – Breaking the Silence που τρέχουμε ως HelMSIC τα τελευταία 11 χρόνια, αποφασίσαμε να κοινοποιήσουμε περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της δράσης, με στόχο να λυθούν οποιεσδήποτε παρανοήσεις πιθανώς να προέκυψαν κατά την προώθηση αυτού. Ελπίζουμε τα παρακάτω να λύνουν όποιες απορίες έχουν τεθεί σχετικά με το πρόγραμμα. Ως HelMSIC, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν και επιζητούμε την εποικοδομητική κριτική στις δράσεις μας, αλλά και την αξιολόγηση αυτών από συμμετέχοντες και συνεργάτες, καθώς μας βοηθά να βελτιωθούμε και να προσφέρουμε όλο και πιο ποιοτικά προγράμματα προς τα μέλη μας.
Το πρόγραμμα Breaking the Silence, προσφέρει από το 2006 μέχρι και σήμερα στους φοιτητές Ιατρικής εκπαίδευση σχετική με βασική Ιατρική ορολογία και τις γενικές αρχές της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Πρόκειται για μία σειρά μαθημάτων, 30 ωρών. Περιλαμβάνουν εκμάθηση βασικού λεξιλογίου, γενικών αρχών και κουλτούρας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και εξάσκηση πάνω σε λεξιλόγιο σχετικό με τα Ιατρικά Συστήματα.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι:
- Εκμάθηση στους Φοιτητές Ιατρικής βασικών γνώσεων/γνωριμία με τη νοηματική γλώσσα και λήψη ιατρικού ιστορικού
- Ευαισθητοποίηση ως προς την πρόσβαση στην Υγεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ακουστικές διαταραχές
- Μείωση του χάσματος μεταξύ ιατρών-ασθενών με ακουστικές διαταραχές
- Δημιουργία νέων ιατρών ικανών να επικοινωνούν με άτομα με ακουστικές διαταραχές
- Παροχή γνώσεων στους φοιτητές πέρα από το συμβατικό πρόγραμμα σπουδών
- Εκμάθηση βασικών στοιχείων Ιατρικής ορολογίας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
Στο πρόγραμμα δεν γίνεται αναφορά σε πιθανές θεραπευτικές διαδικασίες και σε καμία περίπτωση η HelMSIC δεν απορρίπτει θεραπείες, όπως τα κοχλιακά εμφυτεύματα. Αυτή η επιστημονική γνώση παρέχεται στις Ιατρικές Σχολές κατά την εκπαίδευση των φοιτητών.
Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα πως, πριν πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε δράση, φροντίζουμε να εντοπίζουμε το πρόβλημα το οποίο θίγουμε, την έκταση αυτού και την αναγκαιότητα για προβολή του προς τα μέλη μας, τους φοιτητές Ιατρικής, ώστε να είναι αιτιολογημένη η προσέγγισή μας. Για παράδειγμα, όσον αφορά το πρόγραμμα BtS, τα δεδομένα που βρήκαμε, συνηγορούν στο ότι η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, παρά τις εξελίξεις, είναι ακόμη μια πραγματικότητα για πολλούς συνανθρώπους μας και γι αυτό είναι αναγκαία η εγκαθίδρυση ενός τρόπου επικοινωνίας ιατρού-ασθενή.
Συνολικά, το πρόγραμμα BtS στοχεύει στην επαφή με μια άλλη, πιο ολιστική πλευρά του θέματος, αυτή της ισότιμης πρόσβασης στην Υγεία για όλους – η οποία δυστυχώς, ενώ είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δεν αποτελεί ακόμη πραγματικότητα. Και είναι άξιο λόγου το ότι κατά την ιατρική εκπαίδευσή μας στις Σχολές, δεν μας δίνεται η ευκαιρία να αντιληφθούμε αυτά τα προβλήματα, καθώς προσανατολιζόμαστε κυρίως στην απόκτηση επιστημονικών γνώσεων και δεξιοτήτων.
Με το παρόν, ελπίζουμε να λύνεται κάθε απορία σχετικά με το πρόγραμμα αλλά, και σε γενικότερο πλαίσιο, να βρούμε αρωγούς στην προσπάθειά μας για ανάδειξη των προβλημάτων που διέπουν την Υγεία και την Ιατρική μας Εκπαίδευση. Απώτερος μας σκοπός, είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ουσιαστική λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών που θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.