
ΔωρίΖΩ | Γίνε και εσύ μέρος της καμπάνιας
-Τι σκέφτεσαι όταν ακούς την λέξη δωρεά;
-Πως νιώθεις όταν ακούς την λέξη μεταμόσχευση οργάνου;
-Τι γνωρίζεις για την δωρεά οργάνων & ιστών στην Ελλάδα;
Αφορμή για το πρόγραμμα & στόχοι
Η Ελλάδα σήμερα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της σε μοσχεύματα, εξαιτίας έλλειψης δωρητών και άγνοιας για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Μάλιστα το θέμα της δωρεάς στην ελληνική κοινωνία εγείρει αμφιλεγόμενες συζητήσεις και περιβάλλεται από αβάσιμες θεωρίες και μύθους. Η HelMSIC στα πλαίσια των δράσεών της για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, οργανώνει φέτος για πρώτη φορά το πρόγραμμα ‘‘ΔωρίΖΩ’’ σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και ήλιαχτίδα-Νέα Σμύρνη, μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των φοιτητών Ιατρικής και του κοινού, με σκοπό την κατάδειξη του παραπάνω προβλήματος.
Η καμπάνια είναι δομημένη έτσι ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι φοιτητές Ιατρικής και το ευρύ κοινό σχετικά με τη δωρεά οργάνων και να καταρριφθούν οι υπάρχουσες προκαταλήψεις και η άγνοια αναδεικνύοντας το πραγματικό μέγεθος, την ουσία του προβλήματος και τον αντίκτυπο του στο εθνικό σύστημα υγείας.
Μια εισαγωγή για την δωρεά οργάνων & ιστών
Η μεταμόσχευση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα και χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει άτομα με ανεπάρκεια τελικού σταδίου σε κάποιο ζωτικό όργανο (καρδιά , ήπαρ , πνεύμονες κ.α.). Βελτιώνει δραστικά την ποιότητα ζωής του ασθενή και του δίνει την ευκαιρία να ζήσει. Το πιο σημαντικό βήμα όμως για τη μεταμόσχευση είναι το πρώτο, η εύρεση δηλαδή ενός οργάνου από κάποιον δωρητή. Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται τόσο από εγκεφαλικά νεκρούς, ενώ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), τόσο και από εν ζωή δωρητές σε κάποιες περιπτώσεις. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν σχετίζεται με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις. Δωρεά ιστών η κάποιων οργάνων ( π.χ. νεφρού) μπορει να πραγματοποιηθεί και από εν ζωή δωρητή.
Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά. Ανεξάρτητα από το σύστημα υγείας, από το πόσο καλά εκπαιδευμένο είναι το προσωπικό και πόσο καλά εξοπλισμένο το νοσοκομείο, ελλείψει δοτών δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα. Πρόκειται για πράξη αγάπης και προσφοράς, εναπόκειται στη γενναιοδωρία των δωρητών και στη συγκατάθεση των οικογενειών τους, αν επιθυμούν να χαρίσουν ζωή σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα
Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή κατάταξη για τη δωρεά οργάνων (με εξαίρεση το Λουξεμβούργο) και όμως είναι πρώτη στα τροχαία ατυχήματα. Συγκεκριμένα 7 δότες αντιστοιχούν σε κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, με αποτέλεσμα 18 άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους ημερησίως, περιμένοντας ένα σωτήριο μόσχευμα.
Στην πραγματικότητα, αν το 20% των ατόμων που έχαναν την ζωή τους σε τροχαία γινόταν δωρητές θα είχαν καλυφθεί οι ανάγκες στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά ενώ η λίστα αναμονής συνεχώς μεγαλώνει, ο αριθμός των δοτών μειώνεται σημαντικά.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΜ οι δότες από 147 μειώθηκαν στους 83 μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Το παράδοξο είναι ότι αυτό συνέβη την περίοδο 2013-2014, την χρονιά δηλαδή που άρχισε να εφαρμόζεται το νέο νομικό πλαίσιο.
Παράλληλα, έρευνες δείχνουν ότι το ευρύ κοινό αγνοεί τις διαδικασίες που ακολουθούνται με αποτέλεσμα να μην έχει εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, να φοβάται για κατακρεούργηση του σώματος του δότη ή να προβάλλει θρησκευτικούς λόγους, ως αιτίες άρνησης της δωρεάς.
Είναι προφανές ότι η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών όχι μόνο αποτρέπει τους ίδιους από την δωρεά, αλλά είναι εμπόδιο και στην τελική συναίνεση της οικογένειας.
Αλήθεια εσύ πόσα γνωρίζεις για τις διαδικασίες αυτές;
Τι μπορούμε να κάνουμε ως ΦΙ;
Η λύση στην έλλειψη δωρητών και στην κατάρριψη των μύθων γύρω από την Δωρεά πηγάζει από την σωστή ενημέρωση όλων μας.
Η κατάλληλη εκπαίδευση μάλιστα των επαγγελματιών υγείας για τη δωρεά οργάνων, τις μεταμοσχεύσεις και ιδιαίτερα για το κομμάτι που αφορά τον εγκεφαλικό θάνατο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς εκλείπουν ανάλογα μαθήματα από τις Ιατρικές Σχολές. Οι φοιτητές Ιατρικής οφείλουν να αντιληφθούν τον πραγματικό τους ρόλο και να δραστηριοποιηθούν , αναλογιζόμενοι την ουσία της προσφοράς και της Δωρεάς.
Είσαι δωρητής! Συζήτησε το με την οικογένεια σου γιατί η τελική απόφαση είναι στα χέρια της, διευκόλυνε τους δικούς σου ανθρώπους, ώστε να μετατρέψουν την απώλεια τους σε ελπίδα για κάποιον άλλο άνθρωπο. Εξάλλου, αν είμαστε έτοιμοι αν λάβουμε ένα μόσχευμα όταν χρειαστεί, τότε πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να το δώσουμε.
Στην πραγματικότητα η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς μόσχευμα είναι 6 φορές μεγαλύτερη από το να δώσουμε εμείς κάποιο. Μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς;
Πίσω από ένα θύμα τροχαίου βρίσκεται ένα παιδί που επιβιώνει με καθημερινές αιμοκαθάρσεις, μία γυναίκα με τεχνητή καρδιά, ένας άντρας με ηπατική ανεπάρκεια.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που χάνουν μέρες ή και ολόκληρη την ζωή τους περιμένοντας στις λίστες αναμονής θα μπορούσαν να είναι φίλοι μας ή άτομα της οικογένειας μας. Ακόμη όμως και αν μας είναι άγνωστοι, σίγουρα είναι πολλά περισσότερα για κάποιους άλλους.
Η απόφαση μπορεί να είναι αποκλειστικά δική σου. Η ζωή είναι ένα δώρο, μοιράσου το! Συνέχισε την αλυσίδα της.
Δεκάδες φοιτητές Ιατρικής στηρίζουν την καμπάνια. Γίνε και εσύ μέρος της!