
4 Φεβρουαρίου 2017 | Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο
Η HelMSIC στο πλαίσιο των δράσεων της για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, αλλά και της ανανεωμένης της προσπάθειας για προβολή σημαντικών Παγκόσμιων Ημερών, συμμετέχει ενεργά στην προβολή αυτής της ημέρας. Βασικοί στόχοι μας είναι η ενημέρωση των φοιτητών Ιατρικής για την ημέρα αυτή, η ευαισθητοποίηση για τις κοινωνικές παραμέτρους του καρκίνου, η ανάδειξη θεμάτων όπως οι διακρίσεις απέναντι στους πάσχοντες και το δικαίωμα πρόσβασης αυτών στην Υγειονομική Περίθαλψη.
Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που ευθύνεται για 8,3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, ενώ ετησίως εμφανίζονται 14 εκατομμύρια νέα περιστατικά. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι μέχρι το 2030 τα νούμερα αυτά θα εκτοξευθούν στους 13 εκατομμύρια θανάτους και 21,7 εκατομμύρια νέα περιστατικά. Υπάρχουν 100 διαφορετικοί τύποι καρκίνου που χρήζουν διαφορετικής διάγνωσης και αντιμετώπισης. Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική ασθένεια που οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, στον τρόπο ζωής (διατροφή, κάπνισμα, σωματική άσκηση), όσο και σε περιβαλλοντικές επιδράσεις.
Η μέρα αυτή θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) για να ενώσει τον κόσμο στην μάχη κατά του καρκίνου. Για τον σκοπό αυτό οργανώνει την τριετή καμπάνια με επίσημο σύνθημα #WeCanICan ώστε να ανακαλύψουμε πώς ο καθένας μας, ως μονάδα ή ως σύνολο, μπορεί να συμβάλει στο να μειωθεί η επίδραση του καρκίνου στη ζωή των ατόμων και των οικογενειών τους. Η μέρα αυτή είναι μια αφορμή για να σκεφτούμε και να λάβουμε δράση. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, γι’ αυτό;
Μπορούμε…
- Να εξαλείψουμε τις προκαταλήψεις και να υποστηρίξουμε τα άτομα με καρκίνο
Σε πολλές κοινωνίες στις μέρες μας, ο καρκίνος θεωρείται ένα θέμα taboo. Οι άνθρωποι με καρκίνο, συχνά βιώνουν το στίγμα και την περιθωριοποίηση, γεγονός που τους αποτρέπει από το να αναζητήσουν θεραπεία και υποστήριξη.
Η κατάρριψη των μύθων και των στεροτύπων γύρω από τον καρκίνο είναι μια νέα πρόκληση που θα ωθήσει την κοινωνία ένα βήμα μπροστά. Με το να σταθούμε ανοιχτά δίπλα στα άτομα με καρκίνο, όχι μόνο θα τους δώσουμε τη δύναμη να παλέψουν, αλλά και το κίνητρο να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους.
Ξεκινώντας με το να διαμορφώσουμε το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον, οι εργαζόμενοι με καρκίνο θα γνωρίζουν ότι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, έχοντας την απαραίτητη ενθάρρυνση τόσο από τους συναδέλφους τους, όσο και από τους ίδιους τους εργοδότες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.
- Να προλάβουμε τον καρκίνο διαμορφώνοντας υγιείς υποδομές.
Το σχολείο μπορεί να πρωτοστατεί στην προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής των μαθητών και των οικογενειών, ακόμα και του διδακτικού προσωπικού , καλλιεργώντας ένα περιβάλλον που υποστηρίζει διατροφικές και αθλητικές συνήθειες. Συγκεκριμένα, αν ενταχθούν στο πρόγραμμα ουσιαστική εκπαίδευση για την διατροφή, πρόσβαση σε θρεπτικά γεύματα στον χώρο του σχολείου και ποιοτική σωματική άσκηση, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντυπωσιακά.
Ο χώρος εργασίας στον οποίο οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σήμερα, μπορεί να μετατραπεί σε χώρο πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου. Αρκούν κάποια μέτρα από τους εργοδότες που θα ενισχύουν υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητα των ανθρώπων και θα εξασφαλίσουν ένα υγιές περιβάλλον απαλλαγμένο από έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες. Η παροχή πρόσβασης σε υγιεινές διατροφικές επιλογές, η απαγόρευση το καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και η προώθηση των προληπτικών ελέγχων αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα.
Τέλος, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων να ζουν σε πόλεις, το αστικό περιβάλλον επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την δημόσια υγεία. Η κάθε πόλη μπορεί να μετατραπεί σε ένα περιβάλλον που θα ευνοεί την ευημερία των κατοίκων, αν ληφθούν βέβαια τα απαραίτητα μέτρα. Μέτρα που θα προωθούν κυρίως την χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, την φυσική δραστηριότητα και την διαθεσιμότητα “πράσινων” περιοχών για τους πολίτες.
- Να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής
Η νομοθεσία και τα ρυθμιστικά μέτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για να μειώσουν την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες όπως ο καπνός, το αλκοόλ και τα ανθυγιεινά τρόφιμα, αλλά και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι. Επίσης, η αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών σε εθνικό επίπεδο μπορεί να βελτιώσει την πρόσβαση σε απαραίτητα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αναλγητικών σκευασμάτων και να παρέχει υψηλής ποιότητας περίθαλψη και παρηγορητική φροντίδα.
Η ελλιπής εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και κρίσιμα εμπόδια στην παροχή ποιοτικής αντικαρκινικής περίθαλψης. Γι’αυτό το λόγο είναι ύψιστης σημασίας η επένδυση στη συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη, ώστε να είναι δυνατή η αναγνώριση των αρχικών συμπτωμάτων, η ασφαλής χορήγηση θεραπείας και η καλή παρηγορητική φροντίδα και διαχείριση του πόνου.
Άλλο ένα κρίσιμο κομμάτι στο παζλ της αλλαγής πορείας προς την πρόληψη του καρκίνου είναι η οικονομική πλευρά. Μέτρα όπως η φορολόγηση των προϊόντων καπνού μπορούν τόσο να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, μειώνοντας τα κόστη νοσηλείας, όσο και να αποφέρουν υψηλά κέρδη στις κυβερνήσεις, κι αποτελούν έτσι γι’ αυτές άλλο ένα κίνητρο για να θέσουν τον έλεγχο του καρκίνου ως βασική τους προτεραιότητα.
Για να υπάρξει μεγιστοποίηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων και της ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων με καρκίνο, είναι απαραίτητο να κλείσει το κενό της πρόσβασης στην προσιτή περίθαλψη. Πρέπει να διαλυθούν οι φραγμοί που καθιστούν την πρόσβαση αυτή απαγορευτική στους λιγότερο οικονομικά ασφαλείς συνανθρώπους μας και η νοσηλεία τους να πάψει να αποτελεί βάρος για όλη την οικογένεια. Αυτό, όπως και όλα τα παραπάνω, μπορούν να καταστούν δυνατά μόνο με την προσπάθεια και την υποστήριξη όλων μας για το δικαίωμα για μια καλύτερη αντικαρκινική περίθαλψη.
Τι κάνουμε εμείς;
Η HelMSIC, στα πλαίσια του οράματος της για μια μία κοινωνία φοιτητών Ιατρικής εφοδιασμένων με κοινωνική σκέψη και ολιστική προσέγγιση της ιατρικής, στηρίζει σταθερά τον αγώνα της πρόληψης ενάντια στον καρκίνο.
Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των φοιτητών ιατρικής όσο και του ευρέως κοινού διοργανώνει προγράμματα και δράσεις όπως:
το Breastest, με θέμα τον καρκίνο του μαστού,
το Beat the Burn που αφορά τον καρκίνο του δέρματος,
καθώς και αρκετές ενημερωτικές καμπάνιες.
Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τη διαφορά!
Μόνος σου είσαι μια σταγόνα αλλά όλοι μαζί είμαστε ο Ωκεανός!
#WeCanICan