
PATh | Prevention, Addictions & Therapy
Κάτι καινούργιο και διαφορετικό συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην HelMSIC. Πρόκειται για το πρόγραμμα Prevention, Addictions & Therapy – PATh το οποίο πραγματοποιείται υπό τον γενικό συντονισμό του ΚΕΘΕΑ – Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.
Σκοπός του προγράμματος είναι ο δομημένος διάλογος μεταξύ νέων ατόμων για την εξάρτηση, την πρόληψη και την πρόσβαση των εξαρτημένων, θεραπευόμενων ή πρώην εξαρτημένων ατόμων στην θεραπεία, σε υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και την εργασία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην συνεργασία μεταξύ των ομάδων νέων για την διαμόρφωση προτάσεων και πολιτικών που θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην βελτίωση της ισχύουσας κατάστασης σε κρατικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εκτός από μέλη της HelMSIC, στο πρόγραμμα συμμετέχουν νέοι 18-30 ετών από τις εξής οργανώσεις: την IFMSA Poland από την Πολωνία, την Youthnet από την Ελλάδα, την D.G.T – Do Great Things από την Ρουμανία και την Ocean Znanja u Republici Hrvatskoj (Ocean of knowledge) από την Κροατία. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει συνολικά 18 μήνες και χρηματοδοτείται από το Erasmus+.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν και πρώην εξαρτημένα άτομα από προγράμματα επανένταξης του ΚΕΘΕΑ και του 18 Άνω (μονάδα απεξάρτησης που υπάγεται στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Δαφνί). Αυτό σημαίνει ότι τα ίδια τα πρώην εξαρτημένα άτομα συμμετέχουν ενεργά στον διάλογο για τα θέματα που τα αφορούν και μπορούν να συμβάλλουν στην διαμόρφωση προτάσεων και λύσεων για προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Πριν λίγες μέρες, στις 20 & 21 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση μεταξύ των συμμετεχόντων του προγράμματος στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα. Εκπρόσωποι όλων των ομάδων ήρθαν σε επαφή, παρουσίασαν την μέχρι τώρα δουλειά τους και αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις πάνω στο θέμα των εξαρτήσεων και της πρόσβασης των θεραπευόμενων ή και απεξαρτημένων ατόμων στην υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία.
Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα της οργάνωσης μας στον τομέα της χάραξης πολιτικών (Policy making) και της συντονισμένης προσπάθειας άσκησης πίεσης (advocacy). Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει ένα πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα και η αξιοποίηση αυτού θα είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή της αντίληψης που υπάρχει για τα πρώην εξαρτημένα άτομα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής.