
15 Φεβρουαρίου 2017 | Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου
Μια ακόμη συνηθισμένη μέρα στην καθημερινότητά μας ή μήπως μια ευκαιρία να δραστηριοποιηθούμε;
Η HelMSIC στο πλαίσιο των δράσεών της για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, αλλά και της προσπάθειας για προβολή σημαντικών Παγκόσμιων Ημερών, συμμετέχει ενεργά στην προβολή της σημερινής ημέρας. Σκοπός μας είναι να στρέψουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον στα παιδιά εκείνα που καθημερινά δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν το πιο ισχυρό παράδειγμα δύναμης και θέλησης για ζωή. Να εντοπίσουμε τους παράγοντες εκείνους που επιτείνουν το πρόβλημα καθιστώντας τον παιδικό καρκίνο μια αδικαιολόγητα ξεχασμένη ασθένεια.
Πόσα, όμως, γνωρίζουμε για τον παιδικό καρκίνο;
Mια ματιά στα στατιστικά
Κάθε χρόνο, περισσότερα από 150.000 παιδιά παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο, ενώ όσο αφορά την Ελλάδα υπολογίζονται στα 280-300. Τη στιγμή που το 80% των παιδιών με δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα καταφέρνουν να νικήσουν την ασθένεια, το 90% των θανάτων που καταγράφονται αφορά παιδιά που κατάγονται από αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες. Αυτό καθιστά τον καρκίνο στην πρώτη αιτία θανάτου παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, και τη δεύτερη στις αναπτυγμένες.
Λίγα λόγια για την αρχή
Ο παιδικός καρκίνος δρα και θεραπεύεται διαφορετικά απ’ ότι ο καρκίνος των ενηλίκων. Ενδέχεται μάλιστα να ξεκινήσει ξαφνικά, χωρίς πρώιμα συμπτώματα, έχοντας, ωστόσο, υψηλό βαθμό ίασης. Αν και ενοχοποιούνται κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, τα αίτια εμφάνισης του είναι ακόμη αδιευκρίνιστα Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προληφθεί. Όμως, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί Σε αυτό, σημαντικός κρίνεται ο προβληματισμός των γονέων και η άμεση κινητοποίηση του παιδιάτρου εξαιτίας εκδηλώσεων χωρίς εξακριβωμένη αιτία, που θα μπορούσαν να σχετίζονται με ευαίσθητα σημεία της νόσου. Καθίσταται, συνεπώς, αναγκαία τόσο η κατάλληλη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, όσο και η σωστή ενημέρωση των γονέων.
Η θεραπεία
Το είδος της θεραπείας διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου και οι παρενέργειες ποικίλλουν. Η συνολική διαδικασία, ξεκινώντας από τη διάγνωση, είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος και ψυχοφθόρα για τους μικρούς μαχητές. Όντας σε μια ευαίσθητη ηλικιακή περίοδο της ζωής τους, στερούνται τη μαγεία της παιδικής ηλικίας και αναγκάζονται να ωριμάσουν γρήγορα, πολύ συχνά κατηγορώντας τον εαυτό τους για την «τιμωρία» που τους έτυχε και νιώθοντας τύψεις απέναντι στην οικογένεια τους.
Μετά την θεραπεία
Ακόμη και για τα παιδιά που θεραπεύονται, η μάχη δεν τελειώνει. Πάνω από το 60% των μακροχρόνια επιζώντων του καρκίνου της παιδικής ηλικίας έχουν μια χρόνια ασθένεια ως συνέπεια της θεραπείας που έλαβαν. Ενώ, πάνω από το 25% έχουν μια σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Ακόμη και σε περιπτώσεις άψογης σωματικής υγείας, το μετατραυματικό άγχος και η κατάθλιψη έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην ευεξία.
Ο ρόλος μας
Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο κανένα παιδί δε πρέπει να είναι μόνο του! Οι επαγγελματίες υγείας και ο ευρύτερος κοινωνικός περίγυρος πρέπει να στέκονται δίπλα τους ως ενθαρρυντικοί και υποστηρικτικοί παράγοντες, δίνοντας τους ελπίδα και τη δύναμη να αγωνιστούν και προσπαθώντας να διατηρήσουν το παιδικό χαμόγελο στα χείλη τους. Ας μην ξεχνάμε, ακόμη, ότι και τα παιδιά που κατά τη θεραπεία τους δε νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και έχουν την ευκαιρία για μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα, το λιγότερο που επιθυμούν είναι να δέχονται αδιάκριτα βλέμματα, σφιγμένα χαμόγελα και ευγενική περιθωριοποίηση. Ας τα κάνουμε να νιώθουν αποδεκτά!
Η παγκόσμια ημέρα του παιδικού καρκίνου δεν είναι μία ακόμη συνηθισμένη μέρα. Η ασφαλής, έγκαιρη και ποιοτική φροντίδα για τον παιδικό καρκίνο δεν είναι προνόμιο, αλλά ένα ανθρώπινο δικαίωμα που κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται. Γι’ αυτό, ας πάρουμε θέση σήμερα. Όλοι γνωρίζουμε ότι για τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο, το σήμερα είναι μερικές φορές το μόνο που έχουν!
Κάνε περισσότερα!
Νοιάσου περισσότερο!
Πηγή: World Health Organization
internationalchildhoodcancerday.org