
Χείρων Project | 2017
Γνώριζες ότι …
Η ελεύθερη πρόσβαση στο ελληνικό σύστημα υγείας δεν είναι δεδομένη;
Σύμφωνα με έρευνα των ΓτΚ του 2015 για την πρόσβαση στην υγεία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων σε 9 ευρωπαικές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), σε ένα δείγμα 23.000 ασθενών:
- 91.3% ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας
- 84.4% κατέθεσαν ότι έχουν βιώσει τουλάχιστον μια βίαιη εμπειρία (πολεμική σύγκρουση, αστυνομική ή στρατιωική βία, ρατσιστική βία, σεξουαλική επίθεση)
- 22.9% των ασθενών περιέγραψαν την σωματική τους υγεία από άσχημη έως πολύ άσχημη
- 62.9% δεν είχαν ασφάλιση υγείας
- Τα πιο συχνότερα αναφερόμενα εμπόδια της πρόσβασης στις παροχές υγείας ήταν οικονομική αδυναμία κάλυψης των εξόδων υγείας (27.9%) γραφειοκρατικά ζητήματα (21.9%) και έλλειψη γνώσης σχετικά με τα συστήματα υγείας και τα δικαιώματα των ασθενών (14.1%).
Ο Χείρων, ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται για 6η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, θίγει το θέμα της πρόσβασης ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην υγεία. Αποτελεί μια πρωτοβουλία που έχει σκοπό να προσφέρει την δυνατότητα στους φοιτητές Ιατρικής να έλθουν σε επαφή με ασθενείς από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και με ένα περιβάλλον παροχής υπηρεσιών υγείας πολύ διαφορετικό από αυτό που συναντάμε στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας μας, αυτό των πολυϊατρείων των Γιατρών του Κόσμου, που είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα Ιατρικής Ελαχίστων Πόρων.
Που θα πραγματοποιηθεί;
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο εαρινό εξάμηνο στις τοπικές επιτροπές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, στα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου.
Σε ποιους απευθύνεται;
Το πρόγραμμα Χείρων απευθύνεται σε φοιτητές Ιατρικής κλινικών ετών, δηλαδή 3ου, 4ου, 5ου και 6ου έτους σπουδών. Στο σύνολο του προγράμματος θα συμμετέχουν συνολικά 35 φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής (15 στην Αθήνα, 10 στην Θεσσαλονίκη και την Πάτρα) και η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Τι περιλαμβάνει;
Το πρόγραμμα αποτελείται από 2 μέρη:
- Εισαγωγική Συνάντηση στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου όπου θα πραγματοποιηθεί διαλεξη πάνω σε θεματικές πρόσβασης στην υγεία
- Πρακτική άσκηση στα Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου
Τι θα κερδίσω από τη συμμετοχή μου;
- Θα ενημερωθείς σχετικά με την δράση των Γιατρών του Κόσμου και πιο συγκεκριμένα για το πρόγραμμα των ανοιχτών Πολυϊατρείων
- Θα μάθεις για τις ιδιαίτερες ανάγκες, τα προβλήματα δημόσιας υγείας και τον σωστό τρόπο προσέγγισης ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
- Θα αντιληφθείς τον ρόλο και την ευθύνη του γιατρού απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
- Θα εξοικειωθείς με τις μεθόδους σωστής προσέγγισης ασθενών από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εναρμονισμένων με τα ανθρώπινα δικαιώματα (human rights approach)
- Θα έρθεις σε επαφή με την έννοια της Ιατρικής ελαχίστων πόρων, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ιατρικών δεξιοτήτων στα πλαίσια της
- Θα λάβεις μέρος στη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο και την ευθύνη του κράτους απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
Βασικές πληροφορίες:
Αθήνα: Τα πολυϊατρεία βρίκονται στην διεύθυνση Σαπφούς 12, Ομόνοια. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 13/3 – 5/5 και οι φοιτητές θα χωριστούν σε τρεις κύκλους των δύο εβδομάδων.
Θεσσαλονίκη: Τα πολυϊατρεία βρίσκονται στην διεύθυνση Πτολεμαίων 29Α. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 13/3 – 7/4 και οι φοιτητές θα χωριστούν σε δύο κύκλους των δύο εβδομάδων.
Πάτρα: Τα πολυϊατρεία βρίσκονται στην διεύθυνση Παναχαϊκού 50. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 14/3 – 2/5 και οι επισκέψεις στα πολυϊατρεία θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, σε δύο βάρδιες.