66η Γενική Συνέλευση IFMSA | 1-7 Αυγούστου, Τανζανία

Από την 1η έως τις 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Αρούσα της Τανζανίας η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φοιτητών Ιατρικής (IFMSA – International Federation of Medical Students’ Assocciations). Ανάμεσα σε φοιτητικές οργανώσεις από 120 χώρες παγκοσμίως η HelMSIC συμμετείχε εκπροσωπώντας τους φοιτητές Ιατρικής της Ελλάδας.

Η IFMSA αποτελεί τον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό που εκπροσωπεί τους φοιτητές Ιατρικής παγκοσμίως και έχει σαν στόχο την σύνδεση και επικοινωνία τους ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής, την οικονομική κατάσταση, τη φυλή, τη θρησκεία, τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα φύλου και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Δραστηριοποιείται σε έξι τομείς δράσης: την Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία Συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS, την Δημόσια Υγεία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα & την Ειρήνη, την Ιατρική Εκπαίδευση, τις Κλινικές και Ερευνητικές Ανταλλαγές.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται δυο παγκόσμιες συναντήσεις, μια τον Μάρτιο και μια τον Αύγουστο (March & August Meeting αντίστοιχα). Σε αυτήν την συνάντηση η ελληνική αποστολή αποτελούταν από έξι ενεργά μέλη της HelMSIC.

Σε μια συνάντηση της IFMSA οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική διαπολιτισμική εμπειρία, αλλά και να συζητήσουν θέματα σχετικά με την κινητικότητα φοιτητών, την ιατρική εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημόσια υγεία. Επίσης πραγματοποιούνται ομιλίες σχετικά με κάποιο επιστημονικό θέμα από εξωτερικούς συνεργάτες της IFMSA. Αυτή τη φορά η θεματολογία αφορούσε τη κρίση στη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού στον τομέα της υγείας, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν περισσότερο για την ισχύουσα κατάσταση παγκοσμίως.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια μιας Γενικής Συνέλευσης της IFMSA συζητούνται και λαμβάνονται σημαντικής αποφάσεις για το μέλλον της Συνομοσπονδίας. Συγκεκριμένα σε κάθε August Meeting λαμβάνουν χώρα οι εκλογές για τη νέα διεθνή ομάδα της Συνομοσπονδίας – Team Of Officials. Από την HelMSIC, κατέθεσε υποψηφιότητα και εκλέχτηκε η Κατερίνα Δήμα, μέλος της τοπικής επιτροπής Θεσσαλονίκης για τη θέση του Παγκόσμιου υπεύθυνου εξωτερικών συνεργασιών στον τομέα της Ιατρικής Εκπαίδευσης.

Ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι μια παγκόσμιας συνάντησης είναι η παρουσίαση κάποιων από τα πιο σημαντικά προγράμματα που διοργανώνουν χώρες – μέλη ετησίως. Η HelMSIC παρουσίασε το πρόγραμμα EDA (Eating Disorders Awareness).

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως σε κάθε August Meeting πραγματοποιείται η υπογραφή των συμβολαίων για τα προγράμματα των κλινικών και ερευνητικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών! Η ελληνική αποστολή υπέγραψε 74 και  360 συμβόλαια ερευνητικών και κλινικών ανταλλαγών αντίστοιχα.

Μια Παγκόσμια Συνάντηση αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που σου δίνει την δυνατότητα να έρθεις σε επαφή και να αλληλεπιδράσεις με φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο! Γνωρίζεις διαφορετικούς ανθρώπους, έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς, συζητάς θέματα που αφορούν την υγεία και επηρεάζουν όλες τις χώρες, αντιλαμβάνεσαι το πόσο διαφορετικοί αλλά και πόσο όμοιοι μπορεί να είμαστε οι άνθρωποι.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στην Αίγυπτο!