21 Σεπτεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
RESPECT, SAFETY AND DIGNITY FOR ALL

Για 35η χρονιά στις 21 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης για να μας θυμίσει την αξία και τη σημασία της ειρήνης μεταξύ κρατών, μεταξύ ανθρώπων και τις καταστροφικές συνέπειες της έλλειψης της. Σε ένα κόσμο όπου αξίες και ιδανικά ξεθωριάζουν στην καθημερινή πραγματικότητα, με γεγονότα που μας κάνουν να στρέφουμε το βλέμμα μας μακριά και πολεμικές συρράξεις που αποδεκατίζουν λαούς, φαίνεται πως η κατανόηση του νοήματος και της σημασίας της ειρήνης έχει γίνει αναγκαία.

Ποιο είναι όμως το νόημα της ειρήνης;

Σύμφωνα με την ετυμολογία της, η λέξη «ειρήνη» προέρχεται από το ρήμα εἴρω το οποίο σημαίνει δένω, συνδέω. Φέτος, ο ΟΗΕ αποφάσισε να τιμήσει αυτή την ερμηνεία διοργανώνοντας την καμπάνια με τίτλο Together: respect, safety and dignity for all.

Η καμπάνια έχει ως στόχο να εξαλείψει λανθασμένες αντιλήψεις που άδικα καταδικάζουν την κοινωνική ομάδα των προσφύγων και να μειώσει το χάσμα μεταξύ των μετακινούμενων πληθυσμών και των πληθυσμών των χωρών υποδοχής. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτούς τους στόχους είναι η αναγνώριση της καθολικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι ώστε κανείς να μη μείνει πίσω, ειδικά εκείνοι που έχουν στερηθεί τα περισσότερα.

Γιατί αφορά όμως τους φοιτητές Ιατρικής αυτό το ζήτημα;

Ο πόλεμος πλέον είναι πραγματικότητα, όπως και η μετανάστευση. Συνεπώς, η βοήθεια του γιατρού δε σταματά μόνο στο μέτωπο του πολέμου! Αναμφισβήτητα η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια του πολέμου, μέσω των ΜΚΟ παραδείγματος χάριν, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, είναι πολύ σημαντική αλλά ο ρόλος του γιατρού δεν σταματά εκεί. Επεκτείνεται στους καθημερινούς γιατρούς που οφείλουν να συνεισφέρουν στην όσο το δυνατό ομαλότερη φιλοξενία και προσαρμογή των μεταναστών και προσφύγων στην χώρα υποδοχής τους, όπως η Ελλάδα.

Ως μελλοντικοί γιατροί, και ως μια από τις πρώτες κοινωνικές ομάδες που θα έρθουν σε επαφή είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους πληθυσμούς απαλλαγμένοι από ξενοφοβία και διακρίσεις, με το σεβασμό και τη φροντίδα που τους αξίζει. Είναι σημαντικό να νιώσουν κι αυτοί φιλόξενα στο καινούριο τους περιβάλλον, ότι κάποιος μεριμνά για την ασφάλεια και την υγεία τους. Ας μην ξεχνάμε ότι το επάγγελμα του γιατρού αυτό το νόημα έχει, να προσφέρει το έργο του σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για Σωματική Υγεία. Η Ψυχική Υγεία είναι εξίσου σημαντική, αν και τείνουμε να την ξεχνάμε. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του WHO πάνω στην ψυχική υγεία των μετακινούμενων πληθυσμών, οι περισσότεροι πρόσφυγες καταφτάνουν υγιείς στην χώρα υποδοχής, αλλά νοσούν στη συνέχεια λόγω των συνθηκών αναμονής και απελπισίας…

Παρολ’ αυτά, η ηθική κι επαγγελματική υποχρέωση δεν αρκούν για να μειώσουμε το χάσμα μεταξύ των διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων. Χρειάζεται κάτι πιο ουσιαστικό: η συνειδητοποίηση του ότι δε χρειάζεται να δημιουργούμε άλλες συγκρούσεις για να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες που προκάλεσαν οι προηγούμενες. Σίγουρα υπάρχει ελπίδα: μέσα στις τόσες ιστορίες πόνου και οδύνης υπάρχουν και κάποιες με αίσιο τέλος.

Η IFMSA  (International Federation of Medical Students’ Association) καλεί όλους τους φοιτητές Ιατρικής να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υποστηρίξουν την καμπάνια της UNHCR, #WithRefugees, βάζοντας απλά μια υπογραφή εδώ.

Κανένα από τα άτομα που καταφτάνουν στην Ελλάδα δεν είχε “happy journey”…

Είναι στο χέρι μας όμως να βοηθήσουμε ώστε να έχουν οι ιστορίες τους “happy ending”!

Συγγραφείς: Μιχαέλλα Αλεξάνδρου, Κωνσταντίνα Καλομοίρη, Ιωάννα Κούτρα
Τομέας Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ειρήνη


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:
https://together.un.org/our-aim
http://www.un.org/en/events/peaceday/
http://internationaldayofpeace.org/
http://www.humanitycrew.org/
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0013/315022/PHAME-Newsletter_9th-Issue.pdf
http://www.unhcr.org/news/latest/2017/1/586b78de4/qa-far-traumatized-refugees-surprisingly-resilient.html

Δείτε επίσης: 
https://www.youtube.com/watch?v=mcuWUFwNtUk
https://www.youtube.com/watch?v=mcuWUFwNtUk