27η Φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση EMSA | Βουδαπέστη

Η Φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA – European Medical Students’ Association) πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 7 Σεπτεμβρίου στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Δώδεκα ενεργά μέλη της HelMSIC βρίσκονταν εκεί, ανάμεσα σε 200 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη, για να εκπροσωπήσουν τους φοιτητές Ιατρικής της Ελλάδας.

Η EMSA αποτελεί την οργάνωση που εκπροσωπεί τους φοιτητές Ιατρικής ανά την Ευρώπη, δρώντας ως πλατφόρμα επικοινωνίας και οργανώνοντας προγράμματα σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο. Δραστηριοποιείται σε έξι τομείς δράσης: Δημόσια Υγεία, Ιατρική Εκπαίδευση, Ιατρική Επιστήμη, Ιατρική Ηθική και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πολιτικές Υγείας και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

Κάθε συνάντηση της EMSA είναι αφιερωμένη σε ένα επιστημονικό θέμα πάνω στο οποίο πραγματοποιούνται ομιλίες από εξωτερικούς συνεργάτες της οργάνωσης. Αυτή τη φορά η θεματολογία της Συνέλευσης ήταν η Μικροβιακή Αντοχή, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να προβληματιστούν για το καίριο αυτό θέμα παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια μια Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιούνται sessions που αφορούν τους έξι τομείς δράσης της καθώς και trainings και workshops για την εκπαίδευση των μελών της EMSA. Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας (Plenaries) συζητούνται και λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Οργάνωσης όπως οι αλλαγές στους κανονισμούς και πραγματοποιούνται οι εκλογές για τη νέα Ευρωπαϊκή ομάδα της EMSA.

Από τη HelMSIC κατέθεσαν υποψηφιότητα κι εκλέχθηκαν ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου για μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου, ο Νίκος Ξιφαράς για τη θέση του Γενικού Γραμματέα, η Εβίτα Πέιου ως Υπεύθυνη Ιατρικής Εκπαίδευσης και η Χριστίνα Κεφαλίδη ως Υπεύθυνη Trainings και Εκδηλώσεων. 

Από τα πιο όμορφα και εμπνευστικά κομμάτια μιας συνάντησης της EMSA είναι η παρουσίαση κάποιων από τα σημαντικότερα προγράμματα που διοργανώνουν τα μέλη της EMSA ετησίως, καθώς και των προγραμμάτων αδελφοποίησης (Twinning projects) μεταξύ των Ιατρικών Σχολών. Η HelMSIC παρουσίασε τα προγράμματα Gender Based Violence και DiaBEATis, το οποίο βραβεύθηκε ως δεύτερο καλύτερο πρόγραμμα ανάμεσα σε προγράμματα οργανώσεων από όλη την Ευρώπη. Η αποστολή απέσπασε επίσης πρώτο βραβείο για την παρουσίαση των Twinning Projects.

Οι Γενικές Συνελεύσεις της EMSA δίνουν στους φοιτητές Ιατρικής από όλη την Ευρώπη την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να συζητήσουν και να προβληματιστούν πάνω σε θέματα που αφορούν την Υγεία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της οργάνωσης.

Η επόμενη συνέλευση της EMSA θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη στην Οχρίδα!