Εξετάσεις Ανταλλαγών 2017

Θες να ζήσεις μια ξεχωριστή εμπειρία στο εξωτερικό;
Αναρωτιέσαι πως είναι να εκπαιδεύεσαι και να εργάζεσαι σε ένα ερευνητικό εργαστήριο ή μια κλινική του εξωτερικού;
Θέλεις να γνωρίσεις φοιτητές Ιατρικής απ’ όλο τον κόσμο;

Ήρθε η ώρα να συμμετέχεις σε μία ερευνητική ή κλινική ανταλλαγή!

Η HelMSIC, στα πλαίσια των δράσεων της διοργανώνει μέσα από το δίκτυο της International Federation of Medical Students Association (IFMSA), το πρόγραμμα των ανταλλαγών φοιτητών Ιατρικής. Περίπου 400 φοιτητές από την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν έναν ολόκληρο μήνα σε κάποια χώρα του εξωτερικού πραγματοποιώντας κλινική ή ερευνητική άσκηση.

Κάθε φοιτητής Ιατρικής μπορεί να συμμετέχει, λαμβάνοντας μέρος σε εξετάσεις γνώσης Αγγλικών στην Τοπική του Επιτροπή! Οι φοιτητές όλων των ετών μπορούν να αιτούνται για Ερευνητικές Ανταλλαγές και όλοι οι φοιτητές 3ου έτους και πάνω για Κλινικές Ανταλλαγές.

Ισπανία, Πορτογαλία, Ταϊβάν, Μεξικό, Αίγυπτος, Γερμανία, Βραζιλία, Τανζανία και Κίνα είναι λίγες μόνο από τις διαθέσιμες χώρες!

Εσύ που θα πας φέτος ανταλλαγή;

Πού και πότε θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 4 Νοεμβρίου σε όλες τις τοπικές επιτροπές της HelMSIC: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα και Πάτρα.

Πιο συγκεκριμένα:

Αθήνα: 11:00 | Αμφιθέατρα ΝΑΒΟ, Παθ.Αν. και Ανατομίας
Αλεξανδρούπολη: 11:00 | Αίθουσες Εκπαίδευσης ΠΓΝΑ
Ηράκλειο: 11:00 | Αμφιθέατρα 2 και 3
Θεσσαλονίκη: 11:00 | Αμφιθέατρα Α & Β
Ιωάννινα: 11:00 | Αίθουσες διαλέξεων 2ου και 3ου έτους
Λάρισα: 11:00 | MA1 και Αίθουσα 2, 2ος & 3ος όροφος κτιρίου Βιόπολις
Πάτρα: 11:00 | Αμφιθέατρα ΑΙ1, ΑΙ2, ΑΙ3

Fee Συμμετοχής: 5€

Συχνές Ερωτήσεις

Κάθε φοιτητής 1ου και 2ου έτους μπορεί να διεκδικήσει θέση ερευνητικού τύπου ανταλλαγές.
Ο κάθε φοιτητής από 3ο έτος και άνω, μπορεί να διεκδικήσει θέση είτε ερευνητικού, είτε κλινικού τύπου ή ακόμα και για τους δύο τύπους.

Η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανταλλαγών είναι απλή διαδικασία. Μπορείς απλά να ακολουθήσεις τα εξής βήματα:

 1. Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής, που βρίσκεται στο τέλος του άρθρου, αφού διαβάσεις τις οδηγίες στην 1η σελίδα της φόρμας και τα exchange conditions.
 2. Ενημερώσου για τη διαδικασία μίας ανταλλαγής στις 23-24 Οκτώβρη από τους τοπικούς υπεύθυνους ανταλλαγών της HelMSIC
 3. Επισκέψου το γραφείο της τοπικής σου επιτροπής HelMSIC και επικύρωσε την αίτησή σου 30 Οκτωβρίου έως 3 Νοέμβρη με την πληρωμή των 5€.
 4. Στις 4 Νοεμβρίου πήγαινε στο χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων και διεκδίκησε κι εσύ μια θέση σε μία χώρα του εξωτερικού.

Οι συμμετέχοντες εξετάζονται στην αγγλική γλώσσα επιπέδου C1 (advanced) με 40 ερωτήσεις γραμματικής, 4ο ερωτήσεις λεξιλογίου και 20 ερωτήσεις Ιατρικής ορολογίας.

Τα γράπτα στέλνονται προς διόρθωση στο συνεργαζόμενο φροντιστήριο αγγλικών και ανάλογα με το βαθμό και τους συντελεστές των συμμετεχόντων, γίνεται η κατανομή των συμβολαίων στους συμμετέχοντες

Ο βαθμός από τον οποίο εξαρτάται η κατανομή των θέσεων βασίζεται στο score του test αγγλικών και των συντελεστών του κάθε φοιτητή.

Αναλυτικότερα

Ερευνητικές ανταλλαγές: Οι ερευνητικές ανταλλαγές απευθύνονται κυρίως σε 1ο, 2ο και 3ο έτος σπουδών και στο γραπτό βαθμό των εξετάσεων υπολογίζονται οι εξης συντελεστές:

1ο έτος: 1
2ο έτος: 0,9
3ο έτος: 0,8
4ο-6ο έτος: 0,7

Κλινικές ανταλλαγές: απευθύνονται σε φοιτητές Ιατρικής κλινικού έτους (από 3ο έτος και έπειτα) και περιλαμβάνουν κλινική άσκηση σε κάποιο νοσοκομείο του εξωτερικού.

Στο γραπτό βαθμό των εξετάσεων υπολογίζονται οι εξής συντελεστές:

3ο έτος: 0,7
4ο έτος: 0,8
5ο έτος: 0,9
6ο έτος: 1

Υπάρχουν επιπλέον συντελεστές;
Οι Contact Persons (CP), έχουν κάποιους επιπλέον συντελεστές κι έτσι η βαθμολογία τους αυξάνεται.

Συγκεκριμένα:
Φοιτητής που έγινε CP μία φορά: *1,05
Φοιτητής που έγινε CP δύο φορές και πάνω : *1,1

Τι είναι οι Contact Persons

Όπως φοιτητές Ιατρικής από την Ελλάδα πηγαίνουν για 1 μήνα σε χώρα του εξωτερικού για την ανταλλαγή τους, αντίστοιχα φοιτητές του εξωτερικού έρχονται για την ανταλλαγή τους στην Ελλάδα! Κατά την περίοδο που οι φοιτητές αυτοί βρίσκονται στη χώρα μας (incomings), υπάρχουν άτομα που τους καθοδηγούν, τους παραλαμβάνουν από το σημείο της πόλης οπου φτάνουν (κτελ/αεροδρόμιο κλπ.), τους γνωρίζουν στον υπεύθυνο καθηγητή της κλινικής ή τους εργαστηρίου και τους ξεναγούν στην πόλη! Με λίγα λόγια οι CPs είναι φοιτητές που σπουδάζουν σε κάποια Ιατρική Σχολή της Ελλάδας και γνωρίζουν φοιτητές ιατρικής απ’ όλο τον κόσμο αποκτώντας γνώσεις, εμπειρίες, φίλους αλλά και αυξημένο συντελεστή στις εξετάσεις ανταλλαγών.

Συγχαρητήρια! 1 μήνας ανταλλαγής σε χώρα του εξωτερικού σε περιμένει! Πριν φτάσεις όμως εκεί, υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να προηγηθούν:

 • Πληρωμή του fee.
  Το ποσό αυτό χρησιμοποιείται για να καλύψει τη διαμονή και τη διατροφή σου (1-2 γεύματα τη μέρα) το μήνα της ανταλλαγής.
 • Υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού & Pre Exchange Training 1
  Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή πορεία για την ανταλλαγή θα πρέπει να υπογράψεις ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που αποδέχεται τους όρους της ανταλλαγής σου ενώ μπορείς να παρακολουθήσεις και ένα Training που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις και να προετοιμαστείς καλύτερα για τη μοναδική εμπειρία που σε περιμένει!
 • Αποστολή της Αίτησης και των απαραίτητων εγγράφων
  Προκειμένου να γίνει αποδεκτή η θέση σου στο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θα πρέπει να στείλεις εως και 4 μήνες πριν την ανταλλαγή μία αίτηση με τα πανεπιστήμια και τις κλινικές/ερευνητικά προγράμματα προτίμησης, καθώς και το μήνα που θέλεις να πας ανταλλαγή. Η αίτηση αυτή συνοδεύεται με κάποια έγγραφα όπως πιστοποιητικό αγγλικών, βεβαίωση σπουδών κ.α.
 • Λήψη εγγράφου Αποδοχής
  Έρχεται εως και 2 μήνες πριν την ανταλλαγή και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως πόλη, πανεπιστήμιο, σίτιση και στέγαση
 • Pre Exchange Training 2
  Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται μέσα στον Μάιο και  προετοιμάζει τους φοιτητές για τις πολιτισμικές διαφορές, τον τρόπο επικοινωνίας και κώδικα συμπεριφοράς που μπορεί να συναντήσουν στη χώρα της ανταλλαγής τους
 • Αποστολή εγγράφου επιβεβαιώσης
  Ο φοιτητής επιβεβαιώνει 1 μήνα πριν πως θα πραγματοποιήσει κανονικά την ανταλλαγή του
 • Η στιγμή έφτασε!
  Ζήσε και εσύ τη μοναδική εμπειρία της ανταλλαγής.

Ίσως δεν έχεις πάρει θέση, ακόμα! Στο επόμενο διάστημα υπάρχουν φοιτητές που ακυρώνουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των ανταλλαγών και συνεπώς, θα πρέπει η θέση να δωθεί σε κάποιον υποψήφιο που δεν πήρε θέση την 1η φορά! Να ελέγχεις λοιπόν τακτικά τα email σου για νεότερα.

 

Μπορείς σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο να ακυρώσεις τη συμμετοχή σου αλλά δε θα έχεις τη δυνατότητα διεκδίκησης καμίας άλλης θέσης ανταλλαγής για τον τρέχοντα χρόνο.

 

Για οποιαδήποτε άλλη απορία 23-24 Οκτωβρίου τα γραφεία μας θα είναι ανοικτά όπου οι τοπικοί υπεύθυνοι θα είναι εκεί για να σας τη λύσουν. Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε στο: info@helmsic.gr

Και γιατί να πάω ανταλλαγή;

 • Γιατί αν συμμετάσχεις σε μια Ερευνητική Ανταλλαγή θα έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με την έρευνα, παίρνοντας μέρος σε ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε κάποιο εργαστήριο του εξωτερικού για ένα μήνα
 • Γιατί αν συμμετάσχεις σε μια Κλινική Ανταλλαγή θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ένα σύστημα υγείας διαφορετικό από το αντίστοιχο της Ελλάδας, κάνοντας άσκηση σε μια πανεπιστημιακή κλινική του εξωτερικού για ένα μήνα.
 • Γιατί θα αποκτήσεις δεξιότητες που θα σου είναι χρήσιμες στη μετέπειτα πορεία σου.
 • Γιατί θα έρθεις σε επαφή με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και θα επισκεφθείς νέους τόπους.
 • Γιατί θα κάνεις νέες γνωριμίες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τι περιμένεις λοιπόν; 

Εσύ που θα πας φέτος ανταλλαγή;

Δήλωσε συμμετοχή έως την 1η Νοεμβρίου

H HelMSIC για πρώτη χρονιά δίνει την ευκαιρία σε δύο φοιτητές Ιατρικής να κερδίσουν ένα συμβόλαιο κλινικής ή ένα συμβόλαιο ερευνητικής ανταλλαγής ανεξάρτητα από την διαδικασία κατανομής που ακολουθεί μετά τις εξετάσεις.

Πάρε μέρος στην κλήρωση ενός συμβολαίου κλινικής ανταλλαγής για την Πορτογαλία συμπληρώνοντας αυτήν την φόρμα!

Πάρε μέρος στην κλήρωση ενός συμβολαίου ερευνητικής ανταλλαγής για την Νότια Κορέας συμπληρώνοντας αυτήν την φόρμα!