Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα “Ιατρικές Ειδικότητες” στην Αλεξανδρούπολη

Με αφορμή ανεπίσημη δημοσίευση, η οποία αναρτήθηκε στους χώρους της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σχετικά με το πρόγραμμα της HelMSIC “Ιατρικές Ειδικότητες”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαρτίου αποφασίσαμε να κοινοποιήσουμε περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος και τους στόχους της οργάνωσης, ώστε να λυθούν οποιεσδήποτε παρανοήσεις πιθανώς να προέκυψαν. Ως HelMSIC, λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν και επιζητούμε την εποικοδομητική κριτική στις δράσεις μας, αλλά και την αξιολόγηση αυτών από συμμετέχοντες και συνεργάτες, καθώς μας βοηθά να βελτιωθούμε και να προσφέρουμε όλο και πιο ποιοτικά προγράμματα προς τα μέλη μας.

Το πρόγραμμα “Ιατρικές Ειδικότητες” δημιουργήθηκε με αφορμή την ελλιπή ενημέρωση των φοιτητών Ιατρικής σχετικά με την πορεία τους μετά το πτυχίο, είτε αυτό αφορά επιλογές καριέρας, είτε τη λήψη ειδικότητας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Ενημέρωση των φοιτητών για το εύρος επιλογών μετά τη λήψη του πτυχίου
  • Ενημέρωση των φοιτητών για τη διαδικασία λήψης ειδικότητας στην Ελλάδα, και τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν
  • Ενημέρωση των φοιτητών για τη διαδικασία λήψης ειδικότητας σε συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού, και τα κριτήρια εισδοχής
  • Ενημέρωση των φοιτητών για το ευρύτερο σύνολο των ειδικοτήτων που είναι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα

Το περιεχόμενο της σχετικής δημοσίευσης περιελάμβανε ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους στόχους του προγράμματος και σχόλια για το χαρακτήρα, το όραμα και τους στόχους της οργάνωσης.

Σε συνέχεια της αναφοράς που έγινε στην αναρτημένη δημοσίευση για παρουσία σεξιστικών σχολίων στα πλαίσια του προγράμματος από εξωτερικούς συνεργάτες μας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η παρουσία σεξιστικών και εν γένει ρατσιστικών αναφορών ουδέποτε θα προσχεδιάζαμε να αποτελούν μέρος μια δράσης της οργάνωσης. Κατ’ αντιστοιχία και οι εξωτερικοί μας συνεργάτες θέλουμε να ενστερνίζονται τις παραπάνω αξίες και να δρουν με βάση αυτές. Έτσι, και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό είναι κάτι που θα επιδιώξουμε να συζητήσουμε με τους συνεργάτες μας, ώστε να γίνει ξεκάθαρος ο χαρακτήρας και οι αξίες μας, καθώς και να λυθούν τυχόν παρεξηγήσεις.

Η HelMSIC αποτελεί μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική, μη κομματική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1958 από φοιτητές Ιατρικής και σήμερα διανύει το 60ό έτος ηλικίας της, συνεχίζοντας να προσφέρει σε φοιτητές Ιατρικής. Στη HelMSIC σήμερα τρέχουν περισσότερα από 25 δομημένα και με μετρήσιμα αποτελέσματα προγράμματα, που απευθύνονται τόσο στους φοιτητές ιατρικής όσο και το ευρύ κοινό, και ακολουθούν τις αρχές δόμησης προγραμμάτων. Τα προγράμματα κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες:

  • Eκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών Ιατρικής και ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους
  • Ενεργός συμμετοχή των φοιτητών Ιατρικής στην ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα υγείας
  • Ολιστική προσέγγιση για το περιεχόμενο των προγραμμάτων

Παραμένουμε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις αξίες μας, που είναι ο εθελοντισμός, η ομαδικότητα, η δημοκρατικότητα, η αποδοχή, η ισότητα, ο ανθρωπισμός και η υπευθυνότητα. Ως εκ τούτου, η HelMSIC δεν είναι ακτιβιστική οργάνωση και δεν παράγει φιλανθρωπικό έργο.

Για οποιαδήποτε άλλη απορία και παρατήρηση παραμένουμε όπως πάντα ανοιχτοί να μας προσεγγίσετε.


Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε, σας παρακαλώ επικοινωνήστε στο
alexandroupolis@helmsic.gr