67η Γενική Συνέλευση IFMSA | 1-7 Μαρτίου, Αίγυπτος

Από την 1η έως τις 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Hurghada της Αιγύπτου η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Φοιτητών Ιατρικής (IFMSA – International Federation of Medical Students’ Assocciations). 12 φοιτητές Ιατρικής, ενεργά μέλη HelMSIC, συμμετείχαν εκπροσωπώντας τους φοιτητές Ιατρικής της Ελλάδας.

Η IFMSA αποτελεί τον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό που εκπροσωπεί τους φοιτητές Ιατρικής παγκοσμίως και έχει σαν στόχο την σύνδεση και επικοινωνία τους ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής, την οικονομική κατάσταση, τη φυλή, τη θρησκεία, τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα φύλου και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Δραστηριοποιείται σε έξι τομείς δράσης: την Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία Συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS, την Δημόσια Υγεία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα & την Ειρήνη, την Ιατρική Εκπαίδευση, τις Κλινικές και Ερευνητικές Ανταλλαγές.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται δυο παγκόσμιες συναντήσεις, μια τον Μάρτιο και μια τον Αύγουστο (March & August Meeting αντίστοιχα).

“Ο κόσμος των διεθνών συναντήσεων κρύβει πολλές εκπλήξεις και πάνω από όλα πολλή έμπνευση!
Τις διεθνείς συναντήσεις πρέπει να τις ζήσεις για να καταλάβεις τη μαγεία τους!”
– συμμετέχοντας του March Meeting 2018

Σε μια συνάντηση της IFMSA συζητούνται και λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Συνομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, σε κάθε March Meeting λαμβάνουν χώρα οι εκλογές για το νέο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας.

Παράλληλα με το διοικητικά κομμάτια μιας Γενικής Συνέλευσης οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά sessions, που αφορούν τους έξι τομείς δράσεις, trainings για την απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων αλλά και το “Theme Event” που περιλαμβάνει επιστημονικές ομιλίες πάνω σε ένα επίκαιρο ζήτημα της Υγείας.  Αυτή τη φορά η θεματολογία αφορούσε το “Universal Health Coverage” (Οικουμενική Υγειονομική Κάλυψη), δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν περισσότερο για την ισχύουσα κατάσταση παγκοσμίως.

“Ως φοιτητές ιατρικής και ως μελλοντικοί ιατροί, είναι σημαντικό να εξερευνούμε συνεχώς τον “κόσμο της υγείας”. 3 καλεσμένοι ομιλητές, 3 ομιλητές από διαφορετικούς τομείς δράσεις μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους, απάντησαν σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων και κυρίως μας βοήθησαν να αντιληφθούμε τη σημασία του Universal Health Coverage και το πως συνδέεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα!”
– συμμετέχοντας του March Meeting 2018

Ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι μια παγκόσμιας συνάντησης είναι η παρουσίαση κάποιων από τα πιο σημαντικά προγράμματα που διοργανώνουν χώρες – μέλη ετησίως. Η αποστολή της HelMSIC συμμετείχε ενεργά και παρουσίασαν την καμπάνιαAntiMicrobial Resistance”, το πρόγραμμαLSD – Learning Strategies about Drugs & TREAT Summer School” καθώς και το διεθνές Training Event HIT – HelMSIC International Training 2018“. Τέλος, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα κλινικών και ερευνητικών ανταλλαγών που παρέχει η κάθε χώρα.

“Μια διεθνής συνάντηση είναι μια εμπειρία που πραγματικά πρέπει όλοι να ζήσουν κάποια στιγμή. Είναι τόσο μοναδικό να βλέπεις ανθρώπους με όρεξη και πάθος να δουλεύουν πάνω στα ίδια πράγματα που δουλεύεις και εσύ. Σε βοηθά να δεις την μεγάλη εικόνα και να καταλάβεις το πραγματικό μέγεθος και την σημασία όσων κάνουμε.”
– συμμετέχοντας του March Meeting 2018

Μια συνάντηση της IFMSA είναι μια μοναδική εμπειρία. Αλληλεπιδράς με φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο, γνωρίζεις διαφορετικούς πολιτισμούς, συζητάς θέματα που αφορούν την υγεία και επηρεάζουν όλες τις χώρες, καλλιεργείς τις δεξιότητές σου, γελάς, συγκινείσαι, προβληματίζεσαι… 7 μέρες αρκούν για να ζήσεις μια ξεχωριστή εμπειρία και να δημιουργήσεις όμορφες αναμνήσεις με άτομα από μακριά αλλά και από πιο κοντά, με τους συνοδοιπόρους σου σε αυτό το ταξίδι, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής!

“Η επαφή με την IFMSA είναι μοναδική, με πολλές προκλήσεις, πολλές γνώσεις, ευκαιρίες να ζήσεις και να αντιληφθείς το κάτι διαφορετικό!”
– συμμετέχοντας του March Meeting 2018

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, στον Καναδά!