IFMSA August Meeting 2018 | Montreal, Canada

Από τις 2 έως και τις 8 Αυγούστου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά η 67η  Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Φοιτητών Ιατρικής (IFMSA – International Federation of Medical Students’ Associations), το August Meeting. Δέκα φοιτητές Ιατρικής, ενεργά μέλη HelMSIC, ταξίδεψαν στο μακρινό Καναδά και συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη διεθνή αυτή συνάντηση, εκπροσωπώντας τους Φοιτητές Ιατρικής της Ελλάδας.

Η IFMSA αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή οργάνωση που εκπροσωπεί τους Φοιτητές Ιατρικής παγκοσμίως και έχει σαν στόχο τη συνένωση και συνεργασία τους, ανεξάρτητα από τη φυλή, την οικονομική κατάσταση, τη θρησκεία, τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα φύλου και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Δραστηριοποιείται σε έξι τομείς δράσης: την Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία Συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS, την Δημόσια Υγεία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα & την Ειρήνη, την Ιατρική Εκπαίδευση, τις Κλινικές και Ερευνητικές Ανταλλαγές.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται δύο Γενικές Συνελεύσεις, μία τον Μάρτιο και μία τον Αύγουστο (March & August Meeting, αντίστοιχα), στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 1000 Φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο, με κοινούς στόχους και όραμα.

Σε μια Γενική Συνέλευση της IFMSA, λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Συνομοσπονδίας. Στα Plenaries (ολομέλεια), συζητήθηκαν και πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για καίρια ζητήματα, όπως τροποποιήσεις στον Εσωτερικό Κανονισμό της IFMSA και η έγκριση του Προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, καθώς επίσης εξελέγησαν τα μέλη της επόμενης παγκόσμιας ομάδας και αποφασίστηκε σχεδόν ομόφωνα η χώρα που θα φιλοξενήσει το August Meeting 2019, η Ταϊβάν, η οποία παρουσίασε μια πολλά υποσχόμενη διοργάνωση. Από τη HelMSIC κατατέθηκε η υποψηφιότητα της Κατερίνας Δήμα για τη θέση του Παγκόσμιου Υπευθύνου Εξωτερικών Συνεργασιών για θέματα Ιατρικής Εκπαίδευσης, η οποία εξελέγη σχεδόν ομόφωνα, και του Γιώργου Νταμπανλή για τη θέση του Παγκόσμιου Υπευθύνου για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία (συμπεριλαμβανομένου AIDS/HIV), ο οποίος δεν κατάφερε να επικρατήσει μεταξύ των άλλων δύο συνυποψηφίων του. 

Παράλληλα, όμως, με τα διοικητικά κομμάτια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά Sessions, που αφορούν τους έξι Τομείς Δράσης, Trainings για την απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων, αλλά και το «Theme Event», το οποίο περιλαμβάνει επιστημονικές ομιλίες και βιωματικές δραστηριότητες πάνω σε ένα επίκαιρο ζήτημα Υγείας. Αυτή τη φορά η θεματολογία αφορούσε το  Social Accountability, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν περαιτέρω,  από  τη σκοπιά του περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών, της ένταξης τους στα προγράμματα σπουδών, αλλά και της ελεύθερης πρόσβασης στην έρευνα (Open Access).

Ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος μιας Παγκόσμιας Συνάντησης είναι το Activities Fair, όπου πραγματοποιείται η παρουσίαση κάποιων από τα πιο σημαντικά προγράμματα που διοργανώνουν χώρες – μέλη της Συνομοσπονδίας. Η αποστολή της HelMSIC συμμετείχε ενεργά και παρουσίασε το 1ο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής για τη Δημόσια Υγεία «Health Festival»  και την «Ημερίδα Ιατρικών Ειδικοτήτων», τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον των παρατηρητών και δέχτηκαν πολύ θετικά σχόλια.

Το πιο ξεχωριστό, ίσως, κομμάτι μιας Γενικής Συνέλευσης του Αυγούστου, αλλά και κομβικό σημείο για τις Ανταλλαγές, είναι το Contracts Fair. Σε αυτό, 4 άτομα από κάθε αποστολή: οι δύο εθνικοί υπεύθυνοι (Νational Εxchanges Officer, National Officer on Research Exchanges) και 2 βοηθοί τους, συγκεντρώνονται και υπογράφουν τα συμβόλαια για την επόμενη σεζόν κλινικών και ερευνητικών ανταλλαγών 2019/2020. Εξασφαλίστηκε ακόμη μία χρονιά ποιοτικών συνεργασιών με πολλές χώρες από κάθε ήπειρο και όμορφων στιγμών για πολλούς Φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο, που θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία. Η ομάδα των ανταλλαγών της HelMSIC γυρίζει πίσω με πολλή έμπνευση, ενέργεια και όρεξη για το έτος που έρχεται.

Μια Διεθνής Συνάντηση της IFMSA αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Αλληλεπιδράς με Φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο, γνωρίζεις διαφορετικές κουλτούρες, συζητάς θέματα που αφορούν την Υγεία σε παγκόσμια κλίμακα και την ιατρική εκπαίδευση, καλλιεργείς τις δεξιότητές σου,  συγκινείσαι, ευαισθητοποιείσαι, προβληματίζεσαι, ανταλλάσσεις ιδέες… 7 μέρες αρκούν για να δημιουργήσεις υπέροχες αναμνήσεις με άτομα από κάθε γωνιά του πλανήτη και, φυσικά, με τους συνοδοιπόρους σου σε αυτό το ταξίδι, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής!

Η 68η Γενική Συνέλευση της IFMSA θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2019 στο Portorož της  Σλοβενίας!