EMSA Autumn Assembly 2018 | 1-7 Σεπτεμβρίου, Κλουζ-Ναπόκα

For the english article click here.

Από τη 1 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε, στην Κλουζ της Ρουμανίας, η Φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA – European Medical Students’ Association). Δεκατέσσερα ενεργά μέλη της HelMSIC, από όλες της Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, έδωσαν το παρόν για να εκπροσωπήσουν τους συμφοιτητές τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η EMSA αποτελεί την οργάνωση που εκπροσωπεί τους φοιτητές Ιατρικής ανά την Ευρώπη, δρώντας ως πλατφόρμα επικοινωνίας και οργανώνοντας προγράμματα σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο. Δραστηριοποιείται σε έξι τομείς δράσης: Δημόσια Υγεία, Ιατρική Εκπαίδευση, Ιατρική Επιστήμη, Ιατρική Ηθική και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πολιτικές Υγείας και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

Πραγματοποιεί δύο Γενικές Συνελεύσεις το χρόνο, μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 200 φοιτητές Ιατρικής από όλη την Ευρώπη. Κάθε συνάντηση της EMSA είναι αφιερωμένη σε ένα επιστημονικό θέμα, πάνω στο οποίο πραγματοποιούνται ομιλίες από εξωτερικούς συνεργάτες της οργάνωσης κατά τη διάρκεια του Symposium. Αυτή τη φορά το θέμα της εκδήλωσης ήταν το eHealth, με ομιλίες που ενέπνευσαν και προβλημάτισαν τους συμμετέχοντες σχετικά με την χρήση της Τεχνολογίας στην  Ιατρική.

Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια μιας Γενικής Συνέλευσης είναι τα plenaries (ολομέλεια), όπου λαμβάνονται διοικητικές αποφάσεις για το μέλλον της οργάνωσης, όπως αλλαγές στον Εσωτερικό Κανονισμό,η εκλογή της νέας Ευρωπαϊκής Ομάδας της EMSA και οι χώρες που θα φιλοξενήσουν μελλοντικές διοργανώσεις.

Η HelMSIC επιστρέφει ιδιαίτερα περήφανη και χαρούμενη, καθώς ψηφίστηκε να φιλοξενήσει την Autumn Assembly 2019 στην Αθήνα, επιβραβεύοντας τους κόπους της ομάδας που δόμησε την υποψηφιότητα και των εκπροσώπων που την παρουσίασαν και την προώθησαν! Η ελληνική αποστολή παρουσίασε το πλάνο και το όραμά της για την επόμενη Autumn Assembly, έλυσε όσες απορίες δημιουργήθηκαν και δείχνοντας πόσο το επιθυμεί κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των υπόλοιπων οργανώσεων-μελών απέναντι στην αντίστοιχα πολύ καλή υποψηφιότητα του EMSA Bahçeşehir της Κωνσταντινούπολης. Ακολουθεί λοιπόν μια γεμάτη χρονιά, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες και η Autumn Assembly 2019 της Αθήνας να μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων με τον καλύτερο τρόπο!

Φυσικά, από το περιεχόμενο της συνάντησης δεν λείπουν τα εκπαιδευτικά trainings και workshops. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν πάνω σε διάφορες θεματικές από εξωτερικούς συνεργάτες της οργάνωσης με εύρος γνώσεων πάνω σε θέματα υγείας στα πολυάριθμα παράλληλα workshop και trainings, με στόχο την απόκτηση θεωρητικών γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων, τα οποία κινήθηκαν γύρω από τη γενικότερη θεματική του eHealth, αλλά ασχολήθηκαν και με θέματα όπως οι πρώτες βοήθειες και η επίλυση προβλημάτων και η διεπαγγελματική συνεργασία. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν, μέσω μεθόδων ομοταγούς εκπαίδευσης, σε διάφορες θεματικές με στόχο απόκτηση γενικών δεξιοτήτων (όπως η διαχείριση ομάδων και η συναισθηματική νοημοσύνη) καθώς και να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν στις οργανώσεις τους ανά την Ευρώπη. 

Από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της Συνέλευσης είναι το Projects’ Fair & Twinning Market, όπου κάθε οργάνωση-μέλος της EMSA έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει κάποια από τα σημαντικότερα προγράμματα που διοργάνωσε την προηγούμενη χρονιά, καθώς και το πρόγραμμα αδελφοποίησης – Twinning Project μεταξύ Ιατρικών Σχολών. Η ελληνική αποστολή  παρουσίασε το Σεμινάριο Συρραφής Τραύματος και το Health Festival, το οποίο κέρδισε και το βραβείο του “Green Project”!

Οι Γενικές Συνελεύσεις της EMSA δίνουν στους φοιτητές Ιατρικής από όλη την Ευρώπη την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να συζητήσουν και να προβληματιστούν πάνω σε θέματα που αφορούν την Υγεία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της οργάνωσης.

Η επόμενη Γενική Συνέλευση της EMSA θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη στο Heidelberg της Γερμανίας!

 

1 Comment

  1. Περάσαμε πράγματι τέλεια στη Ρουμανία εκπροσωπώντας τους Έλληνες φοιτητές Ιατρικής στην Ευρώπη. Ευχαριστούμε HelMSIC

Comments are closed.