Γνώρισε τη HelMSIC!

H HelMSIC είναι μία μη κυβερνητική, μη κομματική, μη κερδοσκοπική οργάνωση φοιτητών Ιατρικής η οποία ιδρύθηκε το 1958. Αποτελείται από 7 Tοπικές Eπιτροπές, μία σε κάθε πόλη της Ελλάδας με Ιατρική Σχολή και μέλη της είναι αποκλειστικά φοιτητές Ιατρικής. Όραμά της είναι μία κοινότητα φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών επαγγελματιών υγείας με ηθικές αξίες και ιδανικά σε ένα περιβάλλον συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Με τι ασχολείται;
Η HelMSIC δραστηριοποιείται σε 6 Τομείς Δράσης.

  1. Δημόσια Υγεία
  2. Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ειρήνη
  3. Σεξουαλική και Aναπαραγωγική υγεία συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS
  4. Ιατρική Eκπαίδευση
  5. Κλινικές Aνταλλαγές 
  6. Ερευνητικές Aνταλλαγές 

Γνώρισε περισσότερα για τους Τομείς Δράσης μέσω αυτού του booklet!

Πάνω σε αυτούς τους τομείς δομούνται προγράμματα με σκοπό την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των Φοιτητών Ιατρικής σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών. Τα προγράμματά έχουν τόσο ενημερωτικό όσο και διαδραστικό χαρακτήρα με στόχο την ολιστική ενημέρωση και εκπαίδευση των Φοιτητών Ιατρικής. Σε αρκετά από αυτά πραγματοποιούνται δράσεις δρόμου όπου οι συμμετέχοντες ενημερώνουν το ευρύ κοινό για θέματα που αφορούν την υγεία.

Στα πλαίσια υλοποίησης των προγραμμάτων της, η HelMSIC συνεργάζεται με αρκετούς εξωτερικούς φορείς, οι οποίοι βοηθούν στην ποιοτική διοργάνωση των δράσεων αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας. Μερικοί από αυτούς είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, το ΚΕΘΕΑ – Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, το ΚΕΕΛΠΝΟ – Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καθώς και μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Πανελλήνιες Συναντήσεις.
Η HelMSIC, ως μια οργάνωση με Πανελλήνια δομή και λειτουργία, πραγματοποιεί πανελλήνιες συναντήσεις ώστε να συζητούνται διοικητικά θέματα και να αναλύεται η πορεία της οργάνωσης. Στις συναντήσεις αυτές ενεργά μέλη από όλη την Ελλάδα γνωρίζονται, ανταλλάσουν ιδέες και απόψεις και εκπαιδεύονται πάνω σε διάφορες θεματικές καθώς και έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον τομέα δράσης που τους ενδιαφέρει. Είναι μία μοναδική ευκαιρία ώστε τα μέλη της οργάνωσης να κατανοήσουν καλύτερα το όραμα και τις αξίες που πρεσβεύει η HelMSIC αλλά και να σχεδιάσουν όλοι μαζί τις μελλοντικές δράσεις και να αποφασίσουν για το συνολικό μέλλον της οργάνωσης.

Οι πανελλήνιες συναντήσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο είναι τέσσερεις. Στην τελευταία πανελλήνια συνάντηση της χρονιάς, η οποία αποτελεί την Γενική Συνέλευση της οργάνωσης, πραγματοποιούνται εκλογές όπου εκλέγονται οι πανελλήνιοι υπεύθυνοι για κάθε θητεία.

Διεθνή event
Η HelMSIC είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φοιτητικών Οργανώσεων (IFMSA) και της Ευρωπαικής Οργάνωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA). Οι οργανώσεις αυτές πραγματοποιούν κάθε χρόνο συναντήσεις όπου φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους φοιτητές, να εκπαιδευτούν σε θέματα υγείας και να ζήσουν αξέχαστες στιγμές. Η HelMSIC στέλνει αποστολές με ενεργά μέλη από όλη την Ελλάδα στις συναντήσεις αυτές οι οποίοι εκπροσωπούν τους φοιτητές Ιατρικής της χώρας ανάμεσα σε εκαντοντάδες άλλες ιατρικές φοιτητικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Trainings & Peer Education
Η HelMSIC έχει αναπτύξει ένα σύστημα εκπαίδευση βασισμένο στην ομοταγή εκπαίδευση – Peer Education μέσω των Trainings και των Training Events που πραγματοποιεί. Η ομοταγής εκπαίδευση αποτελεί μία μέθοδο μη τυπικής εκπαίδευσης (non formal education) που προσανατολίζεται κυρίως στην παροχή γνώσεων, την ανταλλαγή απόψεων και την ευαισθητοποίηση μέσω του βιωματικού χαρακτήρα των εκπαιδεύσεων αυτών, και εισάγει τους φοιτητές Ιατρικής σε έννοιες όπως η αλλαγή συμπεριφοράς (behaviour change).

Τα trainings αποτελούν εκπαιδευτικές διαδικασίες και έχουν ως στόχο την εκπαίδευση και  ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φοιτητών Ιατρικής. Έτσι, φοιτητές Ιατρικής αποκτούν γνώσεις και εκπαιδεύονται πάνω σε δεξιότητες οργάνωσης, διαχείρισης και επικοινωνίας, πολύτιμες όχι μόνο για την δραστηριότητα τους μέσα στη HelMSIC, αλλά και για την μετέπειτα πορεία τους ως γιατροί.

Παράλληλα, διοργανώνονται κάθε χρόνο εκπαιδευτικά σεμινάρια – Training Events τα οποία αφορούν θεματικές ενός Τομέα Δράσης και παραδίδονται από φοιτητές Ιατρικής που έχουν ήδη εκπαιδευτεί και ονομάζονται trainers (εκπαιδευτές ομοταγούς εκπαίδευσης). Η εκπαίδευση βασίζεται σε διάφορες ασκήσεις και δραστηριότητες με στόχο την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων, δίνοντάς τους τροφή για σκέψη.

Γιατί να συμμετέχεις ενεργά και πως;
Η HelMSIC παρέχει αμέτρητες ευκαιρίες εκπαίδευσης και αλληλεπίδρασης με φοιτητές Ιατρικής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσω της HelMSIC μπορείς να αναπτύξεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, να εξελιχθείς και να γνωρίσεις τις δυνατότητές σου. Να γνωρίσεις συστήματα Ιατρικής εκπαίδευσης άλλων χωρών και να μάθεις τον ρόλο των φοιτητών Ιατρικής και των μελλοντικών Ιατρών στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον θα γνωρίσεις πτυχές της Ιατρικής και θα αποκτήσεις γνώσεις που μονάδα η σχολή δεν θα μπορούσε να σου προσφέρει και θα δεις την Ιατρική με άλλη ματιά. Μέσα από το έργο σου γίνεσαι κάτι παραπάνω από φοιτητής Ιατρικής και προσφέρεις στους υπόλοιπους συμφοιτητές σου αμέτρητες εμπειρίες διοργανώνοντας ο ίδιος δράσεις σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.

Μέλη της HelMSIC είναι όλοι οι φοιτητές της Ιατρικής από την εγγραφή τους στο πανεπιστήμιο. Εάν θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα την HelMSIC καθώς και το έργο της δεν έχεις παρά να ενημερωθείς από τα ενεργά μέλη της σχολής σου πότε πραγματοποιείται η εβδομαδιαία τους συνάντηση και να ξεκινήσεις να συμμετέχεις σε αυτές!

Κάθε Τοπική Επιτροπή πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα μία τοπική συνεδρίαση. Στη συνεδρίαση αυτή τα μέλη συζητούν και αναλύουν για τις δράσεις της οργάνωσης. Οι τοπικοί συντονιστές παρουσιάζουν τις δράσεις τους και λαμβάνονται αποφάσεις για τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν.

Be more than a medical student, be HelMSIC!

Ακολούθησε μας στα Social Media!

Εάν θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας και να μαθαίνεις πρώτος τα νέα μας, μπορείς να μας βρείς στα social media.
Facebook: HelMSIC – Hellenic Medical Students’ International Committee
Instagram: @helmsic
Twitter: @helmsic

Μην ξεχάσεις να γίνεις μέλος του facebook group της Τοπικής Επιτροπής της σχολής σου για να μαθαίνεις για τις τοπικές δράσεις και τις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις.