HelMSIC Summer School | Προετοιμασία για το Αγροτικό Ιατρείο

Κάθε χρόνο πολλοί απόφοιτοι της Ιατρικής σχολής κάνουν την έναρξη της επαγγελματικής τους καριέρας με την υπηρεσία υπαίθρου.

Σε ένα αγροτικό ιατρείο ο νέος γιατρός θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πάρει αποφάσεις που θα είναι κρίσιμες για τον ασθενή του. Ωστόσο, βασικές κλινικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες, τόσο για την καθημερινή Ιατρική πράξη στο Αγροτικό Ιατρείο, όσο και για πιο επείγουσες καταστάσεις, δεν διδάσκονται επαρκώς από τις Ιατρικές Σχολές.

Βάσει των αναγκών αυτών η HelMSIC στα πλαίσια του Τομέα Δράσης της Ιατρικής Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διοργανώνει ένα Summer School που εστιάζει στην Προετοιμασία για το Αγροτικό Ιατρείο. Πρόκειται για ένα τετραήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, αποτελούμενο από ομιλίες, workshops και μία επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας.  

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην παροχή ουσιαστικών και πρακτικών κλινικών δεξιοτήτων αλλά και βασικών γνώσεων στους φοιτητές Ιατρικής, οι οποίες θα τους βοηθήσουν στη μελλοντική τους υπηρεσία υπαίθρου.

Στα πλαίσια αυτών, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν όσον αφορά την παθολογία και την αντιμετώπιση περιστατικών, θα εξασκηθούν οι ίδιοι με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού (π.χ. Συρραφή τραύματος, Επιδεσμολογία, Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, φάρμακα πρώτης γραμμής, διαχείριση πολυτραυματία κ.α.) και θα αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία των φοιτητών με τη λειτουργία ενός Κέντρου Υγείας καθώς και την ευαισθητοποίηση των φοιτητών ως προς την ενσυναισθητική προσέγγιση του ασθενούς.

Πιο συγκεκριμένα, τα workshops του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν από καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίων και περιλαμβάνουν
– τη συρραφή και περιποίηση τραύματος,
– την επιδεσμολογία και βασική ακινητοποίηση καταγμάτων,
– την προσπέλαση IV, IM, IO,
– την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και το πρωτόκολλο πνιγμονής,
– την διαχείριση αεραγωγού και την αποσυμφόρηση πνευμοθώρακα,
– το ΗΚΓ,
– τη ρινογαστρική διασωλήνωση,
– τη διαχείριση αιμορραγίας,
– την ωτοσκόπηση,
– το φυσιολογικό τοκετό

Πότε και που θα πραγματοποιηθεί;
Στις 30/07-04/08 στα Ιωάννινα.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα;
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές Ιατρικής που βρίσκονται στο 5ο ή 6ο έτος σπουδών, ή και επί πτυχίω. Μπορούν να συμμετάσχουν έως 30 φοιτητές Ιατρικής συνολικά.

Πως μπορώ να συμμετέχω;
Δήλωσε συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο. Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές έως 30/06.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ενημερωθείς με email για το αν είσαι ένας από τους 30 συμμετέχοντες του προγράμματος!

Πιστοποιητικό Παρακολούθησης:
Μετά το πέρας του προγράμματος θα λάβεις πιστοποιητικό συμμετοχης. Για το πιστοποιητικό συμμετοχής χρειάζεται να έχεις παρακολουθήσει το 80% του προγράμματος.

Κόστος συμμετοχής
Το fee του προγράμματος είναι στα 40€ και συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή στα workshops, τα coffee breaks καθώς και ορισμένα γεύματα και την μεταφορά από και προς το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας.

Αν είσαι φοιτητής 5ου έτους και άνω δήλωσε συμμετοχή έως τις 30 Ιουνίου, 23:59!