Εξετάσεις Ανταλλαγών 2019

Θες να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία στο εξωτερικό; Αναρωτιέσαι πώς είναι να εκπαιδεύεσαι και να εργάζεσαι σε ένα ερευνητικό εργαστήριο ή μια πανεπιστημιακή κλινική του εξωτερικού; Θέλεις να γνωρίσεις και να αλληλεπιδράσεις με φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο; 

Η HelMSIC, στα πλαίσια των δράσεων της διοργανώνει για 61η χρονιά μέσα από το δίκτυο της International Federation of Medical Students Association (IFMSA), το πρόγραμμα των ανταλλαγών φοιτητών Ιατρικής. Περίπου 400 φοιτητές από την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν έναν ολόκληρο μήνα σε κάποια χώρα του εξωτερικού πραγματοποιώντας κλινική ή ερευνητική άσκηση.

Κάθε φοιτητής Ιατρικής μπορεί να συμμετάσχει, λαμβάνοντας μέρος σε εξετάσεις γνώσης Αγγλικών στην Τοπική του Επιτροπή! Οι φοιτητές όλων των ετών μπορούν να αιτούνται για Ερευνητικές Ανταλλαγές και όλοι οι φοιτητές 3ου έτους και άνω για Κλινικές Ανταλλαγές.

Ισπανία, Καναδάς, Ταϊβάν, Μεξικό, Αίγυπτος, Γερμανία, Βραζιλία, Σουηδία, Μαρόκο και Κίνα είναι λίγες μόνο από τις διαθέσιμες χώρες!

Εσύ πού θα πας φέτος ανταλλαγή;

Πού και πότε θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Νοεμβρίου σε όλες τις τοπικές επιτροπές της HelMSIC: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα και Πάτρα.

Ποιο είναι το κόστος συμμετοχής;

Το Fee Συμμετοχής ανέρχεται στα 5€.

Συχνές Ερωτήσεις

Κάθε φοιτητής 1ου και 2ου έτους μπορεί να διεκδικήσει θέση για ανταλλαγή ερευνητικού τύπου.

Κάθε φοιτητής από 3ο έτος και άνω, μπορεί να διεκδικήσει θέση είτε ερευνητικού, είτε κλινικού τύπου ή και των δύο τύπων.

Η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανταλλαγών απαιτεί μια απλή διαδικασία. Μπορείς να ακολουθήσεις τα εξής βήματα:

 1. Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής, που βρίσκεται στο τέλος του άρθρου, αφού διαβάσεις τις οδηγίες στην 1η σελίδα της φόρμας και τα Exchange Conditions για τις χώρες που σε ενδιαφέρουν, που θα βρεις εδώ.
 2. Ενημερώσου για τη διαδικασία μίας ανταλλαγής στις 23-25 Οκτωβρίου από τους τοπικούς υπεύθυνους ανταλλαγών της HelMSIC στο γραφείο της Τοπικής σου Επιτροπής.
 3. Επισκέψου το γραφείο της τοπικής σου επιτροπής HelMSIC και επικύρωσε την αίτησή σου 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου με την πληρωμή του fee των 5€.
 4. Στις 2 Νοεμβρίου, πήγαινε στο χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων και διεκδίκησε κι εσύ μια θέση σε μία χώρα του εξωτερικού.

Οι συμμετέχοντες εξετάζονται στην αγγλική γλώσσα επιπέδου C1 (advanced) με 40 ερωτήσεις γραμματικής, 40 ερωτήσεις λεξιλογίου και 20 ερωτήσεις αγγλικής ιατρικής ορολογίας.

Τα γραπτά στέλνονται με τα ονόματα καλυμμένα προς διόρθωση στο συνεργαζόμενο φροντιστήριο αγγλικών και ανάλογα με το βαθμό στις εξετάσεις και τους επιπλέον πόντους κάθε συμμετέχοντα, γίνεται η κατανομή των συμβολαίων στους συμμετέχοντες

Το 80% της βαθμολογίας προκύπτει από τον βαθμό που θα πάρεις στις εξετάσεις Αγγλικής Γλώσσας. Το υπόλοιπο 20% είναι κάποιοι επιπλέον πόντοι επιβράβευσης που μπορείς να κερδίσεις εάν έχεις υπάρξει Contact Person ή εάν έχεις φιλοξενήσει κάποιον ξένο φοιτητή ιατρικής την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, πόντοι προστίθενται στους συμμετέχοντες ανάλογα με το έτος φοίτησής τους.

Πιο αναλυτικά για το σύστημα μοριοδότησης μπορείς να διαβάσεις εδώ

Τι είναι οι Contact Persons;

Όπως φοιτητές Ιατρικής από την Ελλάδα πηγαίνουν για 1 μήνα σε χώρα του εξωτερικού για την ανταλλαγή τους, αντίστοιχα φοιτητές του εξωτερικού έρχονται για την ανταλλαγή τους στην Ελλάδα! Κατά την περίοδο που οι φοιτητές αυτοί βρίσκονται στη χώρα μας (incomings), υπάρχουν άτομα που τους καθοδηγούν, τους παραλαμβάνουν από το σημείο της πόλης όπου φτάνουν (σταθμός/αεροδρόμιο κλπ.), τους γνωρίζουν στον υπεύθυνο καθηγητή της κλινικής ή τους εργαστηρίου και τους ξεναγούν στην πόλη! Με λίγα λόγια οι CPs είναι φοιτητές που σπουδάζουν σε κάποια Ιατρική Σχολή της Ελλάδας και βοηθούν φοιτητές ιατρικής απ’ όλο τον κόσμο κατά την προσαρμογή τους στην πόλη, αποκτώντας γνώσεις, εμπειρίες, φίλους αλλά και επιπλέον πόντους για τις εξετάσεις ανταλλαγών.

Συγχαρητήρια! Ένας μήνας ανταλλαγής σε χώρα του εξωτερικού σε περιμένει! Πριν φτάσεις όμως εκεί, υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να προηγηθούν:

 • Αποδοχή της θέσης σου και πληρωμή του fee της ανταλλαγής.

Εφόσον κερδίσεις ένα συμβόλαιο Κλινικής ή Ερευνητικής Ανταλλαγής, θα ενημερωθείς μέσω email για τη χώρα επιτυχίας και τα βήματα που ακολουθούν. Πρέπει να επιβεβαιώσεις την συμμετοχή σου στο πρόγραμμα και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η κατάθεση του fee. Το ποσό αυτό χρησιμοποιείται για την κάλυψη διαμονής και διατροφής (1-2 γεύματα τη μέρα) το μήνα της ανταλλαγής σου. Ανέρχεται στα 240€ και περιλαμβάνει και 10€ εγγύηση η οποία σου επιστρέφεται εφόσον ολοκληρώσεις επιτυχώς την ανταλλαγή σου.

 • Υπογραφή Ιδιωτικού Συμφωνητικού & Pre Exchange Training 1

Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλότητα στη διαδικασία μέχρι και την πραγματοποίηση της ανταλλαγής και αμοιβαία κατανόηση, θα πρέπει να υπογράψεις ένα Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την αποδοχή των όρων της ανταλλαγής σου, ενώ μπορείς να παρακολουθήσεις και ένα Training που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις και να προετοιμαστείς καλύτερα για τη μοναδική εμπειρία που σε περιμένει!

 • Αποστολή της Αίτησης και των απαραίτητων εγγράφων

Προκειμένου να γίνει αποδεκτή η θέση σου στο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θα πρέπει να στείλεις έως και 4 μήνες πριν την ανταλλαγή σου μία αίτηση με τα πανεπιστήμια και τις κλινικές/ερευνητικά προγράμματα προτίμησης, καθώς και το μήνα που θέλεις να πας ανταλλαγή. Η αίτηση αυτή συνοδεύεται με κάποια έγγραφα όπως πιστοποιητικό αγγλικών, βεβαίωση σπουδών κ.ά. Τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την ανταλλαγή σου, μπορείς να τα βρεις στα Exchange Conditions

 • Λήψη εγγράφου Αποδοχής

Αποστέλλεται έως και 2 μήνες πριν την ανταλλαγή από τη χώρα υποδοχής και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως πόλη, πανεπιστήμιο, σίτιση, στέγαση και Contact Person.

 • Pre Exchange Training 2

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται το Μάιο και  προετοιμάζει τους φοιτητές για τα τελευταία βήματα πριν την ανταλλαγή, τις πολιτισμικές διαφορές, τον τρόπο επικοινωνίας και κώδικα συμπεριφοράς που μπορεί να συναντήσουν στη χώρα που θα επισκεφθούν. 

 • Αποστολή εγγράφου επιβεβαίωσης

Ο φοιτητής επιβεβαιώνει 1 μήνα πριν πως θα πραγματοποιήσει κανονικά την ανταλλαγή του, ενημερώνοντας την τοπική επιτροπή στη χώρα υποδοχής για τα στοιχεία άφιξης και αναχώρησης.

 • Η στιγμή έφτασε!

Ζήσε και εσύ τη μοναδική εμπειρία της ανταλλαγής.

Καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας σου πριν την ανταλλαγή σου, οι Τοπικοί Υπεύθυνοι Ανταλλαγών θα είναι στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς, υπενθυμίζοντάς σου τα βήματα που ακολουθούν και επιλύοντας τις απορίες σου, όποτε αυτές προκύπτουν. 

Ίσως δεν έχεις πάρει θέση, ακόμα! Στο επόμενο διάστημα μετά την πρώτη κατανομή των συμβολαίων υπάρχουν φοιτητές που ακυρώνουν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των ανταλλαγών και συνεπώς, η θέση δίνεται σε κάποιον υποψήφιο που δεν πήρε θέση την 1η φορά! Βρίσκεσαι μεταξύ των επιλαχόντων, επομένως μην ξεχνάς να ελέγχεις τακτικά τα email σου για νεότερα.

Μπορείς σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο να ακυρώσεις τη συμμετοχή σου, αλλά δε θα έχεις τη δυνατότητα διεκδίκησης καμίας άλλης θέσης ανταλλαγής για τον τρέχοντα χρόνο.

Για οποιαδήποτε άλλη απορία 23-25 Οκτωβρίου τα γραφεία μας θα είναι ανοικτά και οι τοπικοί υπεύθυνοι θα είναι εκεί για να σας λύσουν κάθε προβληματισμό ή ερώτημα. Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε στο: info@helmsic.gr ή στη σελίδα μας στο facebook HelMSIC – Hellenic Medical Students’ International Committee. 

Παρακάτω μπορείς να βρεις ένα αρχείο με Frequently Asked Questions, που μπορεί να λύσει  αρκετές από τις απορίες σου.

Παρακάτω μπορείς να βρεις τα Διαθέσιμα Συμβόλαια Κλινικών και Ερευνητικών Ανταλλαγών της Τοπικής σου Επιτροπής. 

Και γιατί να πάω ανταλλαγή;

 • Γιατί με τη συμμετοχή σου σε μια Ερευνητική Ανταλλαγή θα έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με την έρευνα, παίρνοντας μέρος, υπό την καθοδήγηση ενός επιβλέποντος καθηγητή, σε ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε ένα ερευνητικό εργαστήριο του εξωτερικού για ένα μήνα
 • Γιατί με τη συμμετοχή σου σε μια Κλινική Ανταλλαγή θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ένα Σύστημα Υγείας διαφορετικό από το αντίστοιχο της Ελλάδας, κάνοντας άσκηση σε μια πανεπιστημιακή κλινική του εξωτερικού για ένα μήνα.
 • Γιατί θα αποκτήσεις δεξιότητες που θα σου είναι χρήσιμες στη μετέπειτα πορεία σου.
 • Γιατί θα έρθεις σε επαφή με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και θα επισκεφθείς νέους τόπους.
 • Γιατί θα κάνεις νέες γνωριμίες με φοιτητές από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Θα χάσεις αυτή την ευκαιρία;

Εσύ πού θα πας φέτος ανταλλαγή;

Δήλωσε συμμετοχή έως τις 31 Οκτωβρίου