COVID-19: Κλινική Πράξη & Ιατρική Έρευνα | Webinar

Με πάνω από 5,5 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο και 350.000 θανάτους, η πανδημία COVID-19 αποτελεί ένα πρωτοφανές φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία που έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, την οικονομία μας, αλλα και ολόκληρο τον τρόπο που ζούμε και ταξιδεύουμε. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού η ανταπόκριση της ιατρικής κοινότητας ήταν άμεση, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε και ένα παγκόσμιο ερευνητικό δίκτυο αποτελούμενο από ερευνητικούς και κλινικούς φορείς σε κάθε χώρα που συλλέγουν, μελετούν, και ανταλλάσουν στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας.

Παρ’ όλο που σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία φαίνεται να υποχωρεί και έχουμε περάσει στη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας, πόσο κοντά έχουμε φτάσει άραγε στο να κατανοήσουμε επαρκώς τον νέο ιο αλλά και να σχεδιάσουμε μια αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης και θεραπείας; Πόσο καλά είναι θωρακισμένα τα συστήματα υγείας μας για μία επόμενη έξαρση της κρίσης;

Η πανδημία COVID-19 μας απέδειξε ότι η πλειονότητα των συστημάτων υγείας παγκοσμίως δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια τέτοιου επιπέδου ιατρική κρίση. Πώς μπορούμε λοιπόν να θωρακίσουμε τα συστήματα υγείας απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις; Και ποιος είναι άραγε ο ρόλος μας και η ευθύνη που έχουμε ως φοιτητές Ιατρικής στην αντιμετώπιση αυτών;

Η HelMSIC σε συνεργασία με την Γ’ Πανεπιστημιακή Κλινική, ΠΓΝ Αττικό και το ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ διοργανώνει το webinar COVID-19 | Κλινική Πράξη & Ιατρική Έρευνα με στόχο την ενημέρωση των φοιτητών σχετικά με την κλινική και ερευνητική στρατηγική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιας υγείας και τον περιορισμό του νέου ιού αλλά και την ανάδειξη του ρόλου των φοιτητών Ιατρικής σε τέτοιες καταστάσεις. 

Το webinar αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση των φοιτητών για:

  • Την αντιμετώπιση ιατρικών κρίσεων στο κλινικό περιβάλλον
  • Την ερευνητική στρατηγική που ακολουθείται για την COVID-19 και τη σημασία της έρευνας στην πρόληψη της πανδημίας
  • Τον ρόλο μας ως φοιτητές Ιατρικής σε αντίστοιχες κρίσεις του συστήματος υγείας και την ανταλλαγή απόψεων

 

Λίγα λόγια για τους εξωτερικούς μας συνεργάτες:

Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ:

To Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ μετράει 100 χρόνια ερευνητικού έργου και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά ινστιτούτα στη χώρα μας στον τομέα της Ιατρικής. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας βρίσκεται από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη γραμμή σχεδιάζοντας ερευνητικά προγράμματα και μελέτες για την καλύτερη κατανόηση αλλά και εξάλειψη του νέου ιού.

Το Webinar θα παραδώσουν εκ μέρους του Ινστιτούτου Παστέρ οι:

  • Δρ Μαρία Λινού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δικτύωσης του Ινστιτούτου Παστέρ
  • κ. Χριστίνα Οικονομοπούλου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου

ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιστρική Καταστροφών”:

Το ΠΜΣ  “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική Καταστροφών” αποτελεί ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που αναπτύχθηκε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 2007. Καλύπτει δύο επιστημονικά πεδία που αναπτύχθηκαν για να απαντήσουν στο περίπλοκο πεδίο των αναγκών και προκλήσεων υγείας που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο κόσμο: «φαινόμενο επιδημιολογικής μετάβασης», αύξηση της έντασης ανθρωπογενών ή φυσικών καταστροφών, διεύρυνση των ανισοτήτων, ενδυνάμωση ασθενών και κοινοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ζητήματα αυτά απαιτούν μια καινοτόμο προσέγγιση με έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα φιλοδοξεί να προετοιμάσει επαγγελματίες, ερευνητές και διαχειριστές προγραμμάτων υγείας με συνδυασμό τεχνικής κατάρτισης, ερευνητικών δεξιοτήτων, ικανότητας στρατηγικής ανάλυσης, αλλά και αντίστοιχο επαγγελματικό ήθος.  Η εξειδίκευση σε θέματα Επείγουσας Ιατρικής και Ιατρικής Καταστροφών, Τροπικής Ιατρικής, Επιδημιολογικής Επαγρύπνησης και Επιτήρησης ταξιδιωτών και μετακινούμενων πληθυσμών, Υγειονομικής Προστασίας Ευπαθών Πληθυσμών, Κοινωνικων και  οικονομικων επιπτωσεων των κρισεων είναι ορισμένα από τα πεδία εφαρμογής του.

Το Webinar θα παραδώσουν εκ μέρους του ΠΜΣ οι:

Σε ποιους απευθύνεται;

Η συμμετοχή στο webinar είναι ανοιχτή προς τους φοιτητές Ιατρικής όλων των ετών. Πιο συγκεκριμένα 92 συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στο Webinar, μέσω της πλατφόρμας zoom.us. Η επιλογή των ατόμων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας και κριτήριο το έτος σπουδών. Παράλληλα, το webinar θα προβληθεί και live στο κανάλι της HelMSIC στο YouTube.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή αποτελεί η συμπλήρωση ηλεκτρονικής δήλωσης.

Πότε θα πραγματοποιηθεί;

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 19:00.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο nore@helmsic.gr

Δήλωσε συμμετοχή έως και την Τετάρτη 3 Ιουνίου, στις 23:59