Open HelMSIC Week Training | Επικοινωνιακές δεξιότητες στην Ιατρική Σχολή

Με ποιους θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις στο πλαίσιο των σπουδών σου και της Ιατρική Πράξης; Πώς μπορεί η επικοινωνία να γίνει περισσότερο αποτελεσματική στην καθ΄ημέρα πράξη; Με ποιες μεθόδους ο φοιτητής Ιατρικής, αλλά και ο μελλοντικός επαγγελματίας υγείας μπορεί να συνεργαστεί και να επικοινωνήσει με συμφοιτητές, καθηγητές και ασθενείς;

Σε μία σχολή που η ανθρώπινη επαφή αποτελεί ένα από τα βασικότερα κομμάτια της καθημερινότητάς μας, ένας φοιτητής Ιατρικής είναι βασικό να εξασκείται και να βελτιώνεται συνεχώς ως προς τον τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Ειδικότερα κατά τα χρόνια κλινικής άσκησης, καλούμαστε να διαχειριστούμε ασθενείς και να τους πείσουμε να συνεργαστούν μαζί μας με σκοπό την μάθηση, ενώ η συνεργασία και η επικοινωνία με συμφοιτητές στα πλαίσια εκπόνησης της κλινικής άσκησης είναι καθημερινή. Έτσι, η ενεργητική ακρόαση, η ενσυναίσθηση, η μη βίαιη επικοινωνία και η δυνατότητα διαχείρισης απαιτητικών καταστάσεων στο χώρο του νοσοκομείου αποτελούν απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να συντροφεύουν έναν επαγγελματία υγείας, ήδη από τα προπτυχιακά του χρόνια.  

Η HelMSIC αναγνωρίζοντας την ανάγκη εκμάθησης των βασικών στοιχείων μιας σωστής επικοινωνίας διοργανώνει το training “Επικοινωνιακές δεξιότητες στην Ιατρική”. Μέσα από αναγνωρισμένες θεωρίες, case studies και με την χρήση της ομοταγούς εκπαίδευσης προσπαθεί να δώσει τα ερεθίσματα και τις βάσεις της αποδοτικής επικοινωνίας στα πλαίσια της Ιατρικής. Ακόμη, στα πλαίσια του training θα γίνει αναφορά στα soft skills και στη χρησιμότητα τους στο επάγγελμα του γιατρού. 

Τα soft skills είναι δεξιότητες που αναφέρονται στον συνδυασμό των διαπροσωπικών ικανοτήτων επικοινωνίας ενός ατόμου, της συνολικής προσέγγισης για την ζωή και την εργασία, της συναισθηματικής του νοημοσύνης και των βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του. Κάποια παραδείγματα είναι η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η διαχείριση χρόνου και η καινοτομία.

Το Peer Education (ομοταγής εκπαίδευση) αποτελεί μία μέθοδο μη τυπικής εκπαίδευσης (non formal education) και αφορά την εκπαίδευση από συνομήλικο σε συνομήλικο, η οποία έχει ως στόχο την ενημέρωση, την παροχή δεξιοτήτων, την αλλαγή στάσης. Εκπαιδευμένα ενεργά μέλη που έχουν παρακολουθήσει αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια μπορούν να παραδίδουν στη συνέχεια Peer Education Trainings στους συμφοιτητές τους. 

Πότε και πού θα πραγματοποιηθούν;

Τα Trainings στις Τοπικές μας Επιτροπές θα πραγματοποιηθούν τις παρακάτω ημέρες και ώρες. Στη συνέχεια θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στην πρώτη Τοπική Συνεδρίαση της χρονιάς, συζητώντας και αλληλεπιδρώντας με τα ενεργά μέλη. Φυσικά θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής και δεδομένου αυτού θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.  

Αθήνα: Τρίτη 13/10, 17:00-19:00, Online

Αλεξανδρούπολη: Τετάρτη 14/10, ώρα 18:00, στο Αναγνωστήριο & Ιωακείμ Καβύρη 6

Ηράκλειο: Τεταρτη 14/10, 15:00-17:00, Αίθουσα Ι. Τσαμπαρλάκη – Μουσείο Ιατρικής Σχολής

Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 15/10, 18:30-20:30, Αμφιθέατρο Α, Σχολή

Ιωάννινα: Τετάρτη 14/10, 15:00, Online

Λάρισα: Δευτέρα, 12/10, 18:30-20:30, Online 

Πάτρα: Πέμπτη, 15/10, 11:30-13:30, Online