Εξετάσεις Ανταλλαγών 2020

Θέλεις να αποκτήσεις μία εμπειρία ερευνητικής ή κλινικής ανταλλαγής στο εξωτερικό; Να εκπαιδευτείς και να ασκηθείς σε ένα ερευνητικό εργαστήριο ή μία πανεπιστημιακή κλινική του εξωτερικού; 

Η HelMSIC, στα πλαίσια των δράσεων της μέσα από το δίκτυο της IFMSA (International Federation of Medical Students Association), διοργανώνει το πρόγραμμα των ανταλλαγών δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές Ιατρικής να περάσουν έναν ολόκληρο μήνα σε κάποια χώρα του εξωτερικού πραγματοποιώντας κλινική ή ερευνητική άσκηση.

Πως μπορώ να συμμετάσχω;

Κάθε φοιτητής μπορεί να συμμετάσχει λαμβάνοντας μέρος στις online εξετάσεις γνώσης Αγγλικών δηλώνοντας συμμετοχή στη φόρμα στο τέλος του άρθρου! Οι φοιτητές όλων των ετών μπορούν να αιτηθούν για Ερευνητικές Ανταλλαγές και όλοι οι φοιτητές 3ου έτους και πάνω για Κλινικές Ανταλλαγές.

Πώς και πότε θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις;

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου online μέσω της πλατφόρμας Exam.net. Οι αιτούντες θα ενημερωθούν για τον τρόπο σύνδεσης στην εν λόγω πλατφόρμα πριν τις εξετάσεις ανταλλαγών.

Ποιο είναι το κόστος συμμετοχής;

Το fee συμμετοχής ανέρχεται στα 5€.

Συχνές Ερωτήσεις

Κάθε φοιτητής 1ου και 2ου έτους μπορεί να διεκδικήσει θέση για ανταλλαγή ερευνητικού τύπου.

Κάθε φοιτητής από 3ο έτος και άνω, μπορεί να διεκδικήσει θέση είτε ερευνητικού, είτε κλινικού τύπου ή και των δύο τύπων.

Για να συμμετάσχεις ακολούθησε τα εξής βήματα:

 1. Δήλωσε συμμετοχή στις Εξετάσεις Ανταλλαγών μέσω της φόρμας συμμετοχής στο τέλος του άρθρου έως 25/10. Βεβαιώσου πως πρώτα έχεις διαβάσει τις οδηγίες στην 1η σελίδα της φόρμας και τα Exchange Conditions για τις χώρες που σε ενδιαφέρουν. 
 2. Επικύρωσε την συμμετοχή σου μέσω απάντησης σε email επιτυχούς δήλωσης που θα λάβεις από εμάς.
 3. Πραγματοποίησε online την κατάθεση fee (5€) έως 26/10. Τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού της HelMSIC θα σου σταλούν στο email επιτυχούς δήλωσης. Κατά την online κατάθεση, βεβαιώσου πως θα επιβαρυνθείς ο ίδιος με τα επιπλέον έξοδα σε περίπτωση κατάθεσης από διαφορετική τράπεζα.
 4. Στις 31 Οκτωβρίου συνδέσου στην πλατφόρμα Exam.net με τους κωδικούς που θα σου σταλούν μέσω email και διεκδίκησε κι εσύ ένα συμβόλαιο ερευνητικής ή κλινικής ανταλλαγής!

Οι συμμετέχοντες εξετάζονται στην αγγλική γλώσσα επιπέδου C1 (advanced) με 50 ερωτήσεις γραμματικής, 30 ερωτήσεις λεξιλογίου και 20 ερωτήσεις αγγλικής ιατρικής ορολογίας.

Τα γραπτά διορθώνονται αυτόματα μέσω της πλατφόρμας και ανάλογα με το βαθμό στις εξετάσεις και τους επιπλέον πόντους κάθε συμμετέχοντα, γίνεται η κατανομή των συμβολαίων στους επιτυχόντες.

Το 80% της βαθμολογίας προκύπτει από τον βαθμό που θα πάρεις στις εξετάσεις Αγγλικής Γλώσσας. Το υπόλοιπο 20% είναι κάποιοι επιπλέον πόντοι επιβράβευσης που μπορείς να κερδίσεις εάν έχεις υπάρξει Contact Person ή εάν έχεις φιλοξενήσει κάποιον ξένο φοιτητή ιατρικής την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, πόντοι προστίθενται στους συμμετέχοντες ανάλογα με το έτος φοίτησής τους.
Πιο αναλυτικά για το σύστημα μοριοδότησης μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Τι είναι οι Contact Persons;
Το πρόγραμμα των κλινικών και ερευνητικών ανταλλαγών είναι διμερές, δηλαδή για κάθε φοιτητή Ιατρικής από την Ελλάδα που πηγαίνει ανταλλαγή δεχόμαστε έναν φοιτητή Ιατρικής από το εξωτερικό για να πραγματοποιήσει την ανταλλαγή του στην χώρα μας! Κατά την περίοδο που οι φοιτητές αυτοί βρίσκονται στη χώρα μας (incomings), υπάρχουν άτομα που τους καθοδηγούν, τους παραλαμβάνουν από το σημείο της πόλης όπου φτάνουν (σταθμός/αεροδρόμιο κλπ.), τους γνωρίζουν στον υπεύθυνο καθηγητή της κλινικής ή τους εργαστηρίου και τους ξεναγούν στην πόλη! Με λίγα λόγια οι CPs είναι φοιτητές που σπουδάζουν σε κάποια Ιατρική Σχολή της Ελλάδας και βοηθούν φοιτητές ιατρικής απ’ όλο τον κόσμο κατά την προσαρμογή τους στην πόλη, αποκτώντας γνώσεις, εμπειρίες, φίλους αλλά και επιπλέον πόντους για τις εξετάσεις ανταλλαγών.

Συγχαρητήρια! Ένας μήνας ανταλλαγής σε χώρα του εξωτερικού σε περιμένει! Πριν φτάσεις όμως εκεί, υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να προηγηθούν:

 • Αποδοχή της θέσης σου και πληρωμή του fee της ανταλλαγής.

Εφόσον κερδίσεις ένα συμβόλαιο Κλινικής ή Ερευνητικής Ανταλλαγής, θα ενημερωθείς μέσω email για τη χώρα επιτυχίας και τα βήματα που ακολουθούν. Πρέπει να επιβεβαιώσεις την συμμετοχή σου στο πρόγραμμα και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η κατάθεση του fee. Το ποσό αυτό χρησιμοποιείται για την κάλυψη διαμονής και διατροφής (1-2 γεύματα τη μέρα) το μήνα της ανταλλαγής σου. Ανέρχεται στα 240€ και περιλαμβάνει και 10€ εγγύηση η οποία σου επιστρέφεται εφόσον ολοκληρώσεις επιτυχώς την ανταλλαγή σου.

 • Υπογραφή Ιδιωτικού Συμφωνητικού & Pre Exchange Training 1

Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλότητα στη διαδικασία μέχρι και την πραγματοποίηση της ανταλλαγής και αμοιβαία κατανόηση, θα πρέπει να υπογράψεις ένα Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την αποδοχή των όρων της ανταλλαγής σου, ενώ μπορείς να παρακολουθήσεις και ένα Training που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις και να προετοιμαστείς καλύτερα για τη μοναδική εμπειρία που σε περιμένει!

 • Αποστολή της Αίτησης και των απαραίτητων εγγράφων

Προκειμένου να γίνει αποδεκτή η θέση σου στο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θα πρέπει να στείλεις έως και 4 μήνες πριν την ανταλλαγή σου μία αίτηση με τα πανεπιστήμια και τις κλινικές/ερευνητικά προγράμματα προτίμησης, καθώς και το μήνα που θέλεις να πας ανταλλαγή. Η αίτηση αυτή συνοδεύεται με κάποια έγγραφα όπως πιστοποιητικό αγγλικών, βεβαίωση σπουδών κ.ά. Τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την ανταλλαγή σου, μπορείς να τα βρεις στα Exchange Conditions

 • Λήψη εγγράφου Αποδοχής

Αποστέλλεται έως και 2 μήνες πριν την ανταλλαγή από τη χώρα υποδοχής και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως πόλη, πανεπιστήμιο, σίτιση, στέγαση και στοιχεία του Contact Person.

 • Pre Exchange Training 2

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται τον Μάιο και προετοιμάζει τους φοιτητές για τα τελευταία βήματα πριν την ανταλλαγή, τις πολιτισμικές διαφορές, τον τρόπο επικοινωνίας και κώδικα συμπεριφοράς που μπορεί να συναντήσουν στη χώρα που θα επισκεφθούν. 

 • Αποστολή εγγράφου επιβεβαίωσης

Ο φοιτητής επιβεβαιώνει 1 μήνα πριν πως θα πραγματοποιήσει κανονικά την ανταλλαγή του, ενημερώνοντας την τοπική επιτροπή στη χώρα υποδοχής για τα στοιχεία άφιξης και αναχώρησης.

 • Η στιγμή έφτασε!

Ζήσε και εσύ τη μοναδική εμπειρία της ανταλλαγής.

Καθ’όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας σου πριν την ανταλλαγή σου, οι Τοπικοί Υπεύθυνοι Ανταλλαγών θα είναι στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς, υπενθυμίζοντάς σου τα βήματα που ακολουθούν και επιλύοντας τις απορίες σου, όποτε αυτές προκύπτουν. 

Ίσως δεν έχεις πάρει θέση, ακόμα! Στο επόμενο διάστημα μετά την πρώτη κατανομή των συμβολαίων υπάρχουν φοιτητές που ακυρώνουν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των ανταλλαγών και συνεπώς, η θέση δίνεται σε κάποιον υποψήφιο που δεν πήρε θέση την 1η φορά! Βρίσκεσαι μεταξύ των επιλαχόντων, επομένως μην ξεχνάς να ελέγχεις τακτικά τα email σου για νεότερα.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι επιτυχόντες μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις το συμβόλαιο που κέρδισαν εντός ενός διαστήματος που κυμαίνεται από 1 εβδομάδα έως 10 ημέρες. Μετά την κατάθεση του Fee και την υπογραφή του Ιδιωτικού Συμφωνητικού ο φοιτητής μπορεί να ακυρώσει την ανταλλαγή του οποιαδήποτε στιγμή ενώ επιστροφή χρημάτων γίνεται μόνο εφόσον βρεθεί αντικαταστάτης ύστερα από κάλεσμα στους επιλαχόντες. Σε περίπτωση αντικατάστασης, αν η ακύρωση πραγματοποιηθεί πριν τις 15/02 επιστρέφεται ολοκληρο το ποσό, έως και μία εβδομάδα μετά την παραλαβή του εγγράφου συμμετοχής επιστρέφονται τα ¾ του ποσού ενώ μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος επιστρέφεται το ½ του ποσού. Σε περίπτωση που δε βρεθεί αντικαταστάτης δεν επιστρέφεται κανένα μέρος του ποσού. Σε περίπτωση ακύρωσης της θέσης από την οργάνωση του εξωτερικού, χωρίς ο φοιτητής να έχει προβεί σε ενέργεια αντίθετη με το ιδιωτικό συμφωνητικό, επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό. 

Ακύρωση ανταλλαγής και COVID-19

Κάθε οργάνωση είναι υπεύθυνη για την υποδοχή φοιτητών που θα πραγματοποιήσουν ανταλλαγή στην χώρα της, επομένως και των φοιτητών της χώρας μας που θα πραγματοποιήσουν εκεί την ανταλλαγή τους. Σε περίπτωση που η χώρα υποδοχής προβεί στην ακύρωση των φοιτητών της χώρας μας, εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ενός προγράμματος κινητικότητας, τότε η αντίστοιχη οργάνωση θα ενημερώσει την HelMSIC ή τον ίδιο τον φοιτητή και θα γίνει επιστροφή ολόκληρου του fee. Επιπλέον, αν η μετάβαση του φοιτητή στην χώρα της ανταλλαγής του δεν είναι εφικτή λόγω περιορισμών σε μετακινήσεις εκτός συνόρων, γίνεται επίσης επιστροφή ολόκληρου του ποσού. Αν για οποιοδήποτε άλλο λόγο, ο ίδιος ο φοιτητής επιθυμεί την ακύρωση της ανταλλαγής του, ισχύει η πολιτική ακύρωσης που περιγράφεται παραπάνω.

Υπενθυμίζουμε πως κάθε φοιτητής μπορεί σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο να ακυρώσει τη συμμετοχή του, αλλά δε θα έχει τη δυνατότητα διεκδίκησης καμίας άλλης θέσης ανταλλαγής για τον τρέχοντα χρόνο.

Για οποιαδήποτε απορία μπορείς να στείλεις ένα email στο info@helmsic.gr 

Παρακάτω μπορείς να βρεις ένα αρχείο με Frequently Asked Questions, που μπορεί να λύσει αρκετές από τις απορίες σου.

Παρακάτω μπορείς να βρεις τα Διαθέσιμα Συμβόλαια Κλινικών και Ερευνητικών Ανταλλαγών της Τοπικής σου Επιτροπής.

Και γιατί να πάω Ανταλλαγή; 

 • Μέσω μίας ερευνητικής ανταλλαγής θα αποκτήσεις ερευνητική εμπειρία σε ένα επιστημονικό πεδίο της επιλογής σου, ενώ θα εκπαιδευτείς στη βασική, προκλινική ή κλινική έρευνα και την μεθοδολογία της!
 • Μέσω μίας κλινικής ανταλλαγής θα αποκτήσεις κλινική εμπειρία σε μία ειδικότητα της επιλογής σου, ενώ θα έρθεις σε επαφή με το σύστημα υγείας μίας άλλης χώρας!
 • Τέλος, μέσω μίας ανταλλαγής, είτε ερευνητικού είτε κλινικού τύπου, θα μάθεις να εργάζεσαι σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον!

Τι περιμένεις λοιπόν;
Εσύ που θα πας φέτος ανταλλαγή;

Πριν κάνεις την επιλογή σου βεβαιώσου ότι έχεις διαβάσει τα Exchange Conditions κάθε χώρας, δηλαδή τις προϋποθέσεις των χωρών. Μπορείς να τα βρεις εδώ.

Δήλωσε συμμετοχή ως 25/10