Διοικητικό Συμβούλιο Νοεμβρίου 2020 | Online 

Στις 14-17 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της HelMSIC, το οποίο αποτελεί μία από τις τέσσερις πανελλήνιες συναντήσεις της χρονιάς. Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν με την πανδημία COVID-19, προσαρμοζόμαστε στις νέες απαιτήσεις με μια Online Πανελλήνια Συνάντηση μέσω της πλατφόρμας Zoom, προκειμένου να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία και η ασφάλεια των συμμετεχόντων, χωρίς να χαθεί ωστόσο η ευκαιρία για αλληλεπίδραση, εκπαίδευση και από κοινού λήψη αποφάσεων. 

Τι θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο Νοεμβρίου;

Στη συνάντηση αυτή, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και θα περιλαμβάνει δύο επιπλέον ημέρες με εκπαιδευτικά σεμινάρια, θα συζητηθούν τόσο θέματα που αφορούν τον πανελλήνιο χαρακτήρα της HelMSIC, όσο και τους Τομείς Δράσης (Δημόσια Υγεία, Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία, Ερευνητικές Ανταλλαγές, Κλινικές Ανταλλαγές, Ιατρική Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ειρήνη). Επιπλέον, στην Πανελλήνια αυτή Συνάντηση θα συζητηθούν και σημαντικά διοικητικά θέματα που αφορούν την Οργάνωση και για τα οποία ενημερώνονται όλα τα ενεργά μέλη.

Η θεματολογία του Διοικητικού Συμβουλίου θα περιλαμβάνει την ψήφιση του Τελικού Προϋπολογισμού, τις Αναφορές Δράσης της Πανελλήνιας Ομάδας και των Τοπικών Επιτροπών, τις Αποστολές στις διαδικτυακές Διεθνείς Συναντήσεις των τελευταίων μηνών, καθώς και ζητήματα επί του αρχείου και των εξωτερικών συνεργατών της HelMSIC.

Φυσικά, όπως και σε κάθε Πανελλήνια Συνάντηση τα ενεργά μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά – βιωματικά σεμινάρια (trainings) που τους βοηθούν να αναπτύξουν πρακτικές και διαπροσωπικές δεξιότητες, όπως η Προσαρμοστικότητα και η Διαχείριση κρίσεων και ομάδων, αλλά και Βήματα για την προσωπική αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα (Personal Effectiveness).

Η Ιατρική Εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της Πανδημίας

Ανταποκρινόμενοι στην επικαιρότητα, σε αυτή την Πανελλήνια Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με Εξωτερικούς μας Συνεργάτες ένα Θεματικό Event (Theme Event) με τη μορφή ανοιχτού Webinar, αφιερωμένο στην Πανδημία COVID – 19  και τον τρόπο που αυτή επηρέασε την Ιατρική Εκπαίδευση.

Αν θέλεις να συμμετάσχεις κι εσύ στην Έρευνα που διεξάγει η HelMSIC για την Ιατρική Εκπαίδευση εν μέσω Πανδημίας, συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα!

Τι θα περιλαμβάνουν τα Sessions των Τομέων Δράσης;

Συνολικά, τα βιωματικά sessions των Τομέων Δράσης, με τη χρήση μεθόδων ομοταγούς εκπαίδευσης (Peer Education) δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν νέες θεματικές, να προβληματιστούν, να ανταλλάξουν απόψεις με τους υπόλοιπους, να ευαισθητοποιηθούν και να αντιληφθούν τον ενεργό ρόλο που μπορούν να αναλάβουν ως φοιτητές Ιατρικής και μέλη HelMSIC πάνω σε αυτές τις θεματικές.

Παγκόσμια Υγεία & Ανταλλαγές | Τι είναι η Παγκόσμια Υγεία και υπό ποιες προϋποθέσεις τίθεται σε κίνδυνο; Τι είναι το Global Health Security και ποιες στρατηγικές αναπτύσσονται για τη διασφάλιση της Παγκόσμιας Υγείας; Όλες αυτές οι θεματικές θα συζητηθούν στο Session, αναδεικνύοντας τη σύνδεση αυτής της θεματικής με τον Τομέα Δράσης των Κλινικών Ανταλλαγών και με το πρόγραμμα Κινητικότητας της HelMSIC.

Ελεύθερη Πρόσβαση στα Ερευνητικά Δεδομένα (Open Access) | Οι κλειστές δημοσιεύσεις είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που ο καθένας μας μπορεί να έχει συναντήσει προσπαθώντας να κάνει μία εργασία για το πανεπιστήμιο. Το Open Access είναι, ωστόσο και ένα ζήτημα που αφορά έντονα την επιστημονική κοινότητα σε καιρούς που γίνεται μία τεράστια ερευνητική προσπάθεια για να βρεθεί το εμβόλιο στο οποίο όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για το μέλλον της πανδημίας που βιώνουμε.

Πανδημίες και Παγκόσμια Υγεία | Θα γίνει μια εισαγωγή για τη διάκριση της Δημόσιας και της Παγκόσμιας Υγείας, διευκρινίζοντας όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις Πανδημίες, στον τρόπο εξάπλωσής τους και στις στρατηγικές με τις οποίες διαχειριζόμαστε μια τέτοια κρίση Δημόσιας Υγείας. 

HIV & AIDS | Το 2020 είναι μία χρονιά σταθμός για τους στόχους που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για τον HIV και το AIDS. Θα συζητηθεί, λοιπόν, ποιες είναι οι εξελίξεις στον έλεγχο του ιού, πώς επηρέασε η πανδημία του COVID-19 τους ανθρώπους που ζουν με HIV και τέλος ποιος είναι ο ρόλος μας ως μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας στην επίτευξη των στόχων.

Soft skills στην Ιατρική εκπαίδευση | Ξέρουν οι νέοι γιατροί πώς να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με τους ασθενείς τους, να τους καθοδηγήσουν, να προσαρμοστούν στις ανάγκες τους; Πώς μας προετοιμάζει η εκπαίδευσή μας για όλα αυτά και ποιος είναι ο ρόλος των φοιτητών Ιατρικής και ιδιαίτερα των ενεργών μελών της HelMSIC;

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ειρήνη: Εξαρτήσεις & Ρόλος του Επαγγελματία Υγείας | Τι είναι η εξάρτηση και ποια τα είδη της; Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε αυτή; Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με αυτό; Ένα διαδραστικό Session που θα αναδείξει το πρόβλημα και τους τρόπους με τους οποίους ένας γιατρός μπορεί να προσεγγίσει ανθρωποκεντρικά την εξάρτηση.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω;

Για πρώτη φορά φέτος και λόγω της ιδιαιτερότητας της φετινής Πανελλήνιας Συνάντησης θα έχουμε ανοιχτά προς τους φοιτητές Ιατρικής όλης της Ελλάδας τις εκπαιδευτικές συναντήσεις των ομάδων των Τομέων Δράσης της HelMSIC, καθώς και ένα θεματικό webinar με θέμα COVID-19 & Ιατρική Εκπαίδευση | Φοιτητές Ιατρικής & ο Ρόλος τους.

Δήλωσε Συμμετοχή μέχρι τις 10/11, 23.59! Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στα Sessions των Τομέων Δράσης, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες.

Η Οργανωτική Επιτροπή θα σου στείλει έγκαιρα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεσαι για το πρόγραμμα, τα χρήσιμα links, την κατανομή στα Sessions, αλλά και οδηγίες σύνδεσης.

Θα το χάσεις;