How to Treat your Patient

Η Σεξουαλική Υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας που σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα και όχι μόνο η απουσία ασθένειας, δυσλειτουργίας ή αναπηρίας. Παράλληλα η σεξουαλικότητα αποτελεί μία κεντρική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης και περιλαμβάνει το βιολογικό φύλο, τις ταυτότητες και τους ρόλους του φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τον ερωτισμό, την ευχαρίστηση, την ευαλωτότητα και την αναπαραγωγή. Συνεπώς, δυσλειτουργίες και προβλήματα στην σεξουαλική υγεία, όχι μόνο έχουν επίπτωση στην συνολική υγεία του ατόμου αλλά επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τόσο του ίδιου όσο  και των συντρόφων του.

Η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα με ελάχιστα δομημένο εθνικό σύστημα υπηρεσιών υγείας για θέματα σεξουαλικότητας. Ανησυχίες και δυσλειτουργίες σχετικά με την σεξουαλικότητα αναλαμβάνουν συχνότερα γυναικολόγοι, ουρολόγοι, σεξολόγοι ή γενικοί ψυχίατροι. Ωστόσο, οι επαγγελματίες υγείας αυτών των ειδικοτήτων δεν έχουν λάβει κάποια περαιτέρω εκπαίδευση πάνω στην σεξουαλική υγεία και συχνά αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των ασθενών τους από το στενό πρίσμα της ειδίκευσής τους. 

Αν ρίξουμε μια ματιά στην επικαιρότητα της χώρα μας, αυτή κατακλύζεται από το θέμα της σεξουαλικής βίας, αλλά και γενικότερα της έμφυλης βίας. Η εποχή της πανδημίας και του υποχρεωτικού lockdown σε μη ασφαλή και βίαια οικιακά περιβάλλοντα είναι η πραγματικότητα μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Παράλληλα η εποχή του διαδικτύου και της άμεσης και ταχύτατης πληροφόρησης συνέβαλε στο να γίνουν αντιληπτά από το ευρύ κοινό τόσο η έκταση του προβλήματος της σεξουαλικής βίας, όσο και οι μηδαμινοί μηχανισμοί που υπάρχουν για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των ατόμων στον τομέα της υγείας.

Η HelMSIC μέσω του τομέα δράσης της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας οραματίζεται έναν κόσμο που ο κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει την σεξουαλική του υγεία χωρίς στίγμα και διακρίσεις. Με γνώμονα την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, ως θεματική επικέντρωσης για αυτή τη χρονιά, διοργανώνει το πρόγραμμα “How to treat your patient”, μία διαδικτυακή ημερίδα σχετικά με την παροχή φροντίδας σεξουαλικής υγείας.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στα ακόλουθα:

  • Την ενημέρωση των φοιτητών Ιατρικής για την πραγματικότητα της πρόσβασης στην σεξουαλική υγεία.
  • Την παροχή απαραίτητων για τον μελλοντικό επαγγελματία υγείας γνώσεων, οι οποίες δεν καλύπτονται από τα προγράμματα σπουδών των ιατρικών σχολών όπως:
    • Η λήψη Σεξουαλικού Ιστορικού
    • Η εκπαίδευση σχετικά με τα  πρωτόκολλα προσέγγισης ασθενών που έχουν βιώσει σεξουαλική βία
    • Η απόκτηση soft skills βοηθητικών για την προσέγγιση του ασθενούς όπως η ενσυναίσθηση
  • Την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων πάνω σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων των οποίων οι ανάγκες διαφοροποιούνται.

Το “How to treat your patient” αποτελείται από δύο μέρη και έχει συνολική διάρκεια 6 ώρες. Συμμετέχοντες μπορούν να είναι 40 φοιτητές Ιατρικής σε κάθε τοπική επιτροπή. 

1ο μέρος

  • Ομιλία με τίτλο “Η ολιστικότητα της Σεξουαλικής Υγείας και η κατάσταση στην Ελλάδα”, από επαγγελματία υγείας με εξειδίκευση στην σεξουαλική υγεία
  • Workshop λήψης σεξουαλικού ιστορικού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή
  • Training ομοταγούς εκπαίδευσης σχετικά με την ενσυναίσθηση

2ο μέρος

  • Workshop προσέγγισης ασθενούς που έχει βιώσει σεξουαλική βία
  • Παράλληλα sessions: Gender medicine & Sex positive approach in healthcare

Η ημερίδα διεξάγεται διαδικτυακά και η συμμετοχή σε αυτή είναι δωρεάν. Αρκεί να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα συμμετοχής.

Αθήνα
1ο μέρος: Σάββατο 3/4 10:00-13:30
2ο μέρος: Σάββατο 3/4 17:00-19:30

Αλεξανδρούπολη
1ο μέρος: Σάββατο 3/4 10:30-14:00
2ο μέρος: Σάββατο 3/4 17:00-19:30

Ηράκλειο
1ο μέρος: Σάββατο 3/4 17:30-21:00
2ο μέρος: Κυριακή 4/4 11:30-14:00

Θεσσαλονίκη
1ο μέρος: Σάββατο 3/4 17:30-21:00
2ο μέρος: Κυριακή 4/4 11:30-14:00

Ιωάννινα
1ο μέρος: Σάββατο 3/4 17:30-21:00
2ο μέρος: Κυριακή 4/4 11:30-14:00

Λάρισα
1ο μέρος: Σάββατο 3/4 10:00-13:30
2ο μέρος: Σάββατο 3/4 17:00-19:30

Πάτρα
1ο μέρος: Σάββατο 3/4 11:00-14:30
2ο μέρος: Σάββατο 3/4 17:00-19:30

Δήλωσε συμμετοχή έως 24/3!