Learning Strategies about Drugs 2021 (LSD)

Μέσω της εκπαίδευσης σου στην Ιατρική Σχολή μαθαίνεις για το επιστημονικό υπόβαθρο της εξάρτησης και των ναρκωτικών ουσιών… Νιώθεις όμως ότι μπορείς να προσεγγίσεις ένα άτομο με εξαρτήσεις ως γιατρός κατα την κλινική πράξη; 

Στην Ελλάδα του 2021, τα θέματα των εξαρτήσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι πιο επίκαιρα από ποτέ και η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο αβεβαιότητας και υγειονομικής κρίσης. Αν και το μέγεθος του ζητήματος αυτού γίνεται αντιληπτό, η ψυχοκοινωνική του προσέγγιση συχνά παραλείπεται και πολλές φορές είναι άγνωστη στο ιατρικό προσωπικό που καλείται να περιθάλψει τα εξαρτημένα άτομα, με αποτέλεσμα περισσότερα εμπόδια κατά την πρόσβαση στην φροντίδα για τα άτομα αυτά και επιδείνωση του στίγματος που βιώνουν.

“…ήταν μια μοναδική εμπειρία, που μας έδωσε τη δυνατότητα να βρεθούμε όσο γίνεται στη θέση των εξαρτημένων ατόμων και να αντιληφθούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν”
“..καταφέραμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες/ ελλείψεις που έχουν οι φοιτητές Ιατρικής στην προσέγγιση ατόμων με εξαρτήσεις”

Αυτά είναι κάποια από τα σχόλια των συμμετεχόντων του προγράμματος Learning Strategies about Drugs.

To Learning Strategies about Drugs (LSD), είναι ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για 10η συνεχή χρονιά φέτος και θίγει το θέμα των εξαρτήσεων και  την προσέγγιση ατόμων με εξαρτήσεις.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο τομέας εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ, 8 στους 10 συμμετέχοντες του LSD δήλωσαν πως θα ένιωθαν άνετα να προσεγγίσουν και να περιθάλψουν άτομα εξαρτημένα από τα ναρκωτικά αλλά το 74.5% δήλωσε πως θα ζητούσε βοήθεια από κάποιον πιο εξειδικευμένο συνάδελφο. Επιπλέον το 93.6% των φοιτητών που συμπλήρωσαν τη συγκεκριμένη έρευνα συμφωνεί πως οι ναρκωτικές ουσίες και το ζήτημα της εξάρτησης θα έπρεπε να αποτελούν μέρος του προγράμματος σπουδών των Ιατρικών Σχολών.

Το LSD αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για ολιστική εκπαίδευση πάνω στο ζήτημα των εξαρτήσεων. Οι βιωματικές μέθοδοι του σεμιναρίου, βοηθούν στο να καταρρίψει κανείς το στίγμα και τις διακρίσεις που ίσως φέρει και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται. 

Πού θα πραγματοποιηθεί;

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί Online, μέσω της πλατφόρμας Zoom, σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Πάτρα.

Πληροφορίες για το ωράριο του σεμιναρίου: 

Αθήνα | Ομιλίες – Τετάρτη 14/4: 15:00 – 20:15, Training – Πέμπτη 15/4: 15:00 – 17:00

Αλεξανδρούπολη | Ομιλίες – Παρασκευή 16/4: 15:00 – 18:00, Training – Σάββατο 17/4: 12:30 – 14:30

Ηράκλειο | Ομιλίες – Τετάρτη 14/4: 15:00 – 19:00, Training – Πέμπτη 15/4: 15:00 – 17:00

Θεσσαλονίκη | Ομιλίες – Τετάρτη 14/4: 15:00 – 19:30, Training – Πέμπτη 15/4: 18:00 – 20:00

Ιωάννινα |  Ομιλίες – Τετάρτη 14/4: 15:00 – 19:00, Training – Παρασκευή 16/4: 18:00 – 20:00

Πάτρα | Ομιλίες – Τετάρτη 14/4: 15:00 – 19:00, Training – Πέμπτη 15/4: 18:00 – 20:00

Σε ποιους απευθύνεται;

To LSD απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές Ιατρικής, ανεξαρτήτως έτους σπουδών. Στο βιωματικό σεμινάριο θα συμμετέχουν συνολικά 25 φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής.

Κόστος συμμετοχής:

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Τι περιλαμβάνει;

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο στάδια:

 1. Ένα Online βιωματικό σεμινάριο από ειδικούς εκπαιδευτές του ΚΕΘΕΑ και από ειδικά εκπαιδευμένους πάνω σε ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκπαιδευτές ομοταγούς εκπαίδευσης της HelMSIC. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει ενημέρωση των φοιτητών Ιατρικής σε θέματα εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και της επίδρασης αυτής στην ατομική και δημόσια υγεία. Επίσης, οι συμμετέχοντες του προγράμματος εκπαιδεύονται σε θέματα σωστής προσέγγισης (από πλευράς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) εξαρτημένων ατόμων. 
 2. Επισκέψεις σε θεραπευτικές μονάδες και κοινότητες του ΚΕΘΕΑ. Το στάδιο αυτό είναι μη υποχρεωτικό και θα πραγματοποιηθεί εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες με την εξέλιξη της πανδημίας της COVID – 19.

Τι θα κερδίσω από τη συμμετοχή μου;

Το LSD είναι μια ευκαιρία να αντιληφθείς καλύτερα το ψυχοκοινωνικό κομμάτι της εξάρτησης και τις επιδράσεις που έχει στη ζωή των εξαρτημένων ατόμων. Θα δεις να καταρρίπτονται στερεότυπα που ίσως είχες ως τώρα και μέσα από την άμεση επικοινωνία με τα εξαρτημένα άτομα θα μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα την πραγματικότητα που βιώνουν. Τέλος θα αποκτήσεις επικοινωνιακές δεξιότητες και θα μάθεις να προσεγγίζεις έναν ασθενή με εξαρτήσεις στην κλινική πράξη σαν μελλοντικός ιατρός. 

Πιστοποίηση συμμετοχής

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες/-ουσες λαμβάνουν αντίστοιχο πιστοποιητικό παρακολούθησης από τη HelMSIC και το ΚΕΘΕΑ, εφόσον έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο καθ’ όλη τη διάρκειά του και το 80% των επισκέψεων στις μονάδες του ΚΕΘΕΑ.

Δήλωσε συμμετοχή ως τις 10/4, 23:59!

2 Comments

 1. Θα ήθελα να ρωτήσω αν το training θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης ή και αυτο εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας zoom;

  Φλωρεντία Καραϊσκάκη
  1. HelMSIC
   Author

   Το training θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω zoom.

Comments are closed.