IFMSA March Meeting 2021 | 70η Γενική Συνέλευση, Online

Η 70η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Φοιτητών Ιατρικής (IFMSA – International Federation of Medical Students’ Associations) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου. Σε αυτή συμμετείχαν 20 φοιτητές Ιατρικής, ενεργά μέλη της HelMSIC, ως εκπρόσωποι των φοιτητών Ιατρικής της Ελλάδας.

Η IFMSA είναι ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός εκπροσώπησης φοιτητών Ιατρικής παγκοσμίως. Βασικός της στόχος είναι να ενώσει φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από οικονομικούς, κοινωνικοπολιτικούς, φυλετικούς παράγοντες και πεποιθήσεις. Οι δράσεις της χωρίζονται σε έξι βασικούς τομείς: την Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία και Δικαιώματα Συμπεριλαμβανομένου του HIV & AIDS, την Δημόσια Υγεία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα & την Ειρήνη, την Ιατρική Εκπαίδευση, τις Κλινικές Ανταλλαγές και τις Ερευνητικές Ανταλλαγές.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δύο Γενικές Συνελεύσεις της IFMSA, μία τον Μάρτιο και μία τον Αύγουστο. Πιο συγκεκριμένα, οι συναντήσεις αυτές αποτελούνται από επιμέρους κομμάτια όπως ολομέλειες, εκπαιδευτικά sessions, ένα θεματικό event και παρουσίαση καινοτόμων προγραμμάτων που πραγματοποιούν οι οι οργανώσεις φοιτητών Ιατρικής άλλων χωρών.

Αρχικά, οι ολομέλειες αφορούν στο διοικητικό κομμάτι της Συνομοσπονδίας. Κατά τη διάρκεια τους λαμβάνουν χώρα ψηφίσματα για θέματα, όπως οι πολιτικές θέσεις της οργάνωσης και οι συνεργασίες με εξωτερικούς φορείς, ενώ πραγματοποιούνται οι εκλογές για την Παγκόσμια Ομάδα της IFMSA.

Επιπλέον, ένα από τα κυριότερα κομμάτια είναι τα sessions των τομέων δράσης. Αποτελούν το πιο διαδραστικό μέρος, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν για δράσεις το κάθε τομέα, να εκπαιδευτούν και να συζητήσουν διάφορα θέματα. Φέτος, κάποιες από τις θεματικές των sessions ήταν η επιρροή της πανδημίας στην Ιατρική Εκπαίδευση, τα εμβόλια και η ανοσοποίηση, η αναγκαιότητα της έρευνας στην Ιατρική επιστήμη, η ισότητα των φύλων, η Παγκόσμια Υγεία, καθώς και η επιρροή της COVID – 19 στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ιατρική Εκπαίδευση: Κύριο θέμα ήταν η επίδραση της πανδημίας στην Ιατρική Εκπαίδευση, με τα θετικά και αρνητικά της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας και η πρόσβαση των επαγγελματιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Δημόσια Υγεία: Αναφέρθηκαν τρόποι με τους οποίους τα εμβόλια επηρεάζουν την ανοσοποίηση, με έμφαση στον ιό SARS-COV-2, οι μεταβολές στην Παγκόσμια Υγεία λόγω της πανδημίας, αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Ερευνητικές Ανταλλαγές: Συζητήθηκε η συμβολή της Έρευνας στην κατανόηση ιατρικών θεμάτων, η βιοασφάλεια στην έρευνα και η άσκηση πίεσης για την ανοικτή πρόσβαση στα ερευνητικά δεδομένα.

Κλινικές Ανταλλαγές: Έγινε συζήτηση για τη βελτίωση της ακαδημαϊκής ποιότητας των κλινικών ανταλλαγών, αλλά και στους στόχους σε ό,τι αφορά την παγκόσμια υγεία.

Ανθρώπινα Δικαιώματα: Έγινε αναφορά στην επιρροή που μπορεί να ασκεί η κουλτούρα κάθε λαού στα ανθρώπινα δικαιώματα, η επιρροή της COVID-19 στα ανθρώπινα δικαιώματα & τα δικαιώματα των φυλακισμένων.

Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία και Δικαιώματα Συμπεριλαμβανομένου του HIV & AIDS: Αναλύθηκε η ισότητα των φύλων και οι τρόποι ενίσχυσής της, η επιλεκτική άμβλωση με βάση το φύλλο και η ανάγκη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Ένα ακόμα μέρος της συνάντησης είναι το Theme Event, που περιλαμβάνει επιστημονικές ομιλίες πάνω σε μία επίκαιρη θεματική. Tο θέμα του σε αυτή τη Γενική Συνέλευση ήταν η Ψηφιακή Υγεία και τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες για το ρόλο των νέων στην ψηφιακή υγεία και την ψηφιακή υγειονομική παιδεία, αλλά και την παρουσίαση πρωτότυπων ιδεών από συμμετέχοντες της Γενικής Συνέλευσης πάνω στο θέμα “Γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ψηφιακή υγείας & ιατρικής εκπαίδευσης”.

Τέλος, σε κάθε Γενική Συνέλευση της IFMSA πραγματοποιείται το Activities Fair, όπου παρουσιάζονται κάποια από τα πιο σημαντικά προγράμματα που διοργανώνουν οι οργανώσεις φοιτητών Ιατρικής άλλων χωρών. Αυτή τη χρονιά, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας προβλήθηκαν 30 προγράμματα, ανάμεσα στα οποία ήταν και το “Cure Stigma” της HelMSIC, το οποίο είναι μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV και το AIDS. Επιπλέον, ξεχώρισαν τα προγράμματα “International Day of Peace 2020” από την Ινδονησία, που αφορούσε στην Ηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Υγεία, ”Flex-Joint” από το Καζακστάν, στην θεματική των Συστημάτων Υγείας και “LAMHA: Lockdown Affecting Mental Health of Homemakers Adversely” από την Ινδία, που αφορούσε στην Ψυχική Υγεία κατά τη διάρκεια της COVID-19. Παράλληλα με το Activities Fair, πραγματοποιήθηκε και το Scientific Poster Fair όπου παρουσιάστηκαν ερευνητικά προγράμματα των οργανώσεων φοιτητών Ιατρικής των διάφορων χωρών.

Παρόλο που αυτή η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο, να ανταλλάξουν απόψεις και να αποκτήσουν ευρύτερη αντίληψη για επίκαιρα ζητήματα στον τομέα της Ιατρικής, αλλά και της εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής από όλο τον κόσμο. 

Οι συναντήσεις της IFMSA είναι μια μοναδική εμπειρία και το κλίμα συνεργασίας, ομαδικότητας και αλληλοσεβασμού που επικρατεί, μεταδίδεται στους συμμετέχοντες ανεξάρτητα από τον τρόπο διεξαγωγής τους, τόσο εξ αποστάσεως όσο και δια ζώσης!