SHARE | Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Νέων
Θεματικές του προγράμματος, στόχοι και εμπειρίες συμμετεχόντων 

 • Το ήξερες ότι σε άλλες χώρες υπάρχει στο σχολείο υποχρεωτικό μάθημα ή πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης;
 • Βάσει μελετών, τα προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έχουν θετικό αποτέλεσμα στην συνολική υγεία του ατόμου.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη που προκύπτει λόγω της έλλειψης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και των συνεπειών αυτής, η HelMSIC πραγματοποιεί το πρόγραμμα SHARE | Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Νέων, το χρονικό διάστημα 13 – 30 Μαΐου, σε συνεργασία με δομές φιλοξενίας παιδιών και εφήβων. Επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος είναι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού προγραμματισμού (ΚΣΟΠ), με την υποστήριξη του οποίου, οι εκπαιδευμένοι trainers Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης της HelMSIC πραγματοποιούν μια σειρά από trainings σε εφήβους 12-16 ετών.

Οι θεματικές που καλύφθηκαν είναι:

 • Αναπαραγωγική Υγεία
 • Έναρξη Σεξουαλικής Ζωής
 • Ασφαλής Σεξουαλική Συμπεριφορά
 • Σεξουαλικά δικαιώματα & Συναίνεση 
 • Ταυτότητα φύλου & Σεξουαλικός Προσανατολισμός 

Οι θεματικές αυτές επιλέχθηκαν στοχεύοντας στην ολιστική προσέγγιση του όρου σεξουαλικότητα και λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το γνωστικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

 • Ορθή πληροφόρηση σε θεματικές του όρου Σεξουαλικότητα (Sexuality)
 • Υιοθέτηση ασφαλέστερων σεξουαλικών συμπεριφορών
 • Αναγνώριση της ύπαρξης σεξουαλικών δικαιωμάτων και η προάσπισή τους
 • Ευαισθητοποίηση σε ζητήματα στίγματος και κατάρριψη μύθων σχετικά με την σεξουαλικότητα
 • Παροχή εφοδίων που θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις με ασφάλεια και σεβασμό και να κατανοήσουν ότι οι επιλογές τους επηρεάζουν την δικιά τους ευημερία αλλά και των άλλων.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στις δομές φιλοξενίας παιδιών και εφήβων της Παιδόπολης Αθηνών. 

Οι Trainers της HelMSIC αναφέρουν χαρακτηριστικά:
“Το πρόγραμμα SHARE βοηθά τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις αλλαγές στο σώμα τους και να μπορούν να διαφυλάξουν τη σεξουαλική τους υγεία, αλλά και των μελλοντικών συντρόφων τους. Η αλληλεπίδραση με εφήβους είναι μια εμπειρία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και παραγωγική, που σε κάνει νιώθεις ότι συμμετέχεις στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.” (Γιώργος, 2ο έτος – CSE Educator, Ιατρική Αθηνών).

“Μέσω του προγράμματος SHARE δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εξοικειωθούν με όλες τις πτυχές της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και τους προσφέρεται μια ολοκληρωμένη και υγιή προσέγγιση σε θεματικές που θεωρούνται taboo μέχρι σήμερα. Η επικοινωνία με τους εφήβους ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη, καθώς μας βοήθησαν να ανακαλύψουμε νέες προοπτικές μέσα από την νεανική και ειλικρινή τους ματιά.” (Χριστιάννα, 1ο έτος – CSE Educator, Ιατρική Αθηνών).

“Η απουσία ενός πλάνου σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης οδηγεί στη διαιώνιση στερεοτύπων και τη δημιουργία ανασφαλειών στους εφήβους, που πολλές φορές κατακεραυνώνει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση τους στο ξεκίνημα της σεξουαλικής τους ζωής. Το SHARE μου έδωσε την ευκαιρία για πρώτη φορά να νιώσω ότι αλλάζω κάτι μικρό, αλλά σημαντικό, ειδικά σήμερα, που κάθε μέρα γίνεται αντιληπτό πόσο αναγκαία είναι μια τέτοιας μορφής διαπαιδαγώγησης στη χώρα μας.” (Μαρία-Ειρήνη, 6ο έτος – Sexual & Reproductive Health Trainer, Ιατρική Αθηνών)

“Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι σημαντικό να ξεκινάει ήδη από την παιδική ηλικία. Μόνο έτσι το άτομο θα μπορέσει να γνωρίσει το σώμα του και θα μάθει να σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του.” (Μαριάννα, 5ο έτος – CSE Educator, Ιατρική Αλεξανδρούπολης)

Συγγραφή: Αθηνά Δρακάκη, Γραμματέας Τοπικής Επιτροπής Λάρισας 2020/21
Επιμέλεια: Γιώργος Βαϊόπουλος, Πανελλήνιος Συντονιστής του Προγράμματος SHARE 2021
Πηγές: https://www.researchgate.net/publication/48336114_Exploring_primary_school_sex_education_in_Greece_policies_and_praxis