
Transcare | Βελτιώνοντας την πρόσβαση στην υγεία για τα τρανς άτομα | “Μοιράσου την εμπειρία σου!”
Μέσα από τον τομέα δράσης της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και Δικαιωμάτων (SCORA) η HelMSIC έχει ως στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής, σε θέματα σεξουαλικότητας, αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας και δικαιωμάτων, καθώς και το στίγμα που υπάρχει γύρω από αυτά. Απώτερος σκοπός είναι η εξασφάλιση μελλοντικών ιατρών εξοικειωμένων με ανάλογα ζητήματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Έτσι, από τον Ιούλιο 2020 η HelMSIC αποτελεί εταίρο της κοινοπραξίας του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου Transcare.
To Transcare είναι ένα διετές πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στα τρανς άτομα στην Ελλάδα. Την κοινοπραξία του προγράμματος αποτελούν ακαδημαϊκοί φορείς, εκπρόσωποι της Ιατρικής Κοινότητας και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Περισσότερα γενικά για το Transcare Project και την συμμετοχή της HelMSIC μπορείς να διαβάσεις σε προήγουμενο άρθρο μας εδώ.
Όραμα του προγράμματος είναι η ισότιμη πρόσβαση των τρανς ατόμων στην υγεία. Προκειμένου να επιτευχθεί, θέλουμε να προσφέρουμε στους/στις επαγγελματίες υγείας τα απαραίτητα εφόδια και γνώσεις για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς διακρίσεις προς όλους, όλες και όλα.
Για τον λόγο αυτό, τον τελευταίο καιρό η κοινοπραξία του Transcare δουλεύει για να μπορέσει να συλλέξει τις εμπειρίες και τις στάσεις του υγειονομικού προσωπικού δομών υγείας της χώρας, αλλά και των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας προς τα τρανς άτομα και την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας, αλλά και να διερευνηθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες τους σχετικά με τα εν λόγω ζητήματα.
Γιατί να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο;
- Για να βοηθήσεις να εντοπίσουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν στη εκπαίδευση των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας σχετικά με την περίθαλψη και τις ανάγκες των τρανς ατόμων.
- Για να μπορέσουμε να συλλέξουμε τις εμπειρίες σου από την κλινική άσκηση στις δομές υγείας της Ελλάδας και να γνωρίζουμε σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε στην παροχή ολιστικής υγειονομικής περίθαλψης προς τρανς άτομα.
- Για να καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες και την αντιμετώπιση που δέχονται τα τρανς άτομα στις δομές υγείας στην χώρα μας.
Εάν λοιπόν είσαι φοιτητής/-τρια Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Ψυχικής Υγείας ή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης εντός Ελλάδας συμπλήρωσε έως 30 Ιουνίου 2021 το ερωτηματολόγιο και μοιράσου μαζί μας τις εμπειρίες και τις γνώσεις σου σχετικά με την περίθαλψη τρανς ατόμων στην μονάδα που εξασκείσαι!