Ανακοίνωση σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα 

Με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπου πληθώρα πύρινων μετώπων πλήττουν όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια, κοινοποιούμε το παρακάτω άρθρο για να εκφράσουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στους πυρόπληκτους, καθώς και να δώσουμε τα πιο θερμά συγχαρητήρια και να ευχηθούμε κουράγιο στους πυροσβέστες και τις δυνάμεις ασφαλείας που παλεύουν με τις φλόγες.  Η HelMSIC θέτοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την υγεία και τη ζωή, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι στο πλευρό των πληγέντων σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, αλλά και σε πολλά ακόμη σημεία της Ελλάδας. Ακόμη, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ταύτιση της υγείας του ανθρώπου με την υγεία του περιβάλλοντος, καλούμε τους φοιτητές Ιατρικής αλλά και το ευρύ κοινό να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και της κλιματικής κρίσης. Ελπίζουμε η κατάσταση να εκτονωθεί σύντομα και να μην υπάρξει βαρύς απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές.

Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών

Εδώ και κάποιες ημέρες, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πληθώρα πυρκαγιών σε διάφορα σημεία της χώρας. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, μόνο στο τελευταίο 24ωρο έχουν ξεσπάσει 118 πυρκαγιές. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν τα πύρινα μέτωπα της Αττικής (Βαρυμπόμπη, Αγ. Στέφανος, Κρυονέρι), της Β. Εύβοιας και της Ηλείας, στα οποία οι φλόγες έχουν επεκταθεί σε αρκετές κατοικημένες περιοχές, οι οποίες και χρειάστηκε να εκκενωθούν. Πέραν από τον άμεσο απολογισμό της καταστροφής, αυτή επηρεάζει και τη γύρω ατμόσφαιρα, καθώς ο αέρας μεταφέρει επιβλαβή σωματίδια και καθίσταται επικίνδυνος  σε μεγάλα κομμάτια της Αθήνας και της Εύβοιας.  Οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τις πύρινες εστίες καλούνται να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους για τον λόγο αυτό, ή να κυκλοφορούν με ειδικές μάσκες.

Τα φαινόμενα έντονου καύσωνα και πυρκαγιών δεν περιορίζονται, όμως στη χώρα μας. Ειδικότερα στις μεσογειακές και εύκρατες χώρες η κατάσταση είναι εκρηκτική. H Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία αλλά και η νότια Αμερική αντιμετωπίζουν τις τελευταίες εβδομάδες παρόμοια προβλήματα και η πίεση που δέχονται οι υπηρεσίες πυρόσβεσης αυτών των χωρών αποτρέπει και οποιαδήποτε βοήθεια προς τις υπόλοιπες, ενώ η κεντρική Αφρική αποτελεί, σύμφωνα με την NASA, την μεγαλύτερη πύρινη εστία των τελευταίων ημερών.

Η καθολικότητα, λοιπόν, του φαινομένου, μας δείχνει ότι δεν είναι αρκετό να βρεθούν τα άμεσα αίτια για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά. Υπάρχει ένα βαθύτερο, συνολικό αίτιο που επηρεάζει όλες τις παραπάνω χώρες και όχι μόνο.

Η συμβολή της κλιματικής κρίσης στο πρόβλημα

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι η τωρινή καταστροφή αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Ακόμη και όταν αυτές οι φλόγες σβηστούν, το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί. Γιατί το κεντρικό αίτιο μιας τέτοιας συμφοράς δεν είναι άλλο από την κλιματική κρίση. Η χρόνια υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η αλλαγή που έχει επέλθει στο κλίμα ως επίπτωση αυτού, κάνουν τις καταστροφικές πυρκαγιές μία νέα, μόνιμη πραγματικότητα.

Ασχέτως των αιτιών της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, διαπιστώνουμε ότι κάθε χρόνο οι συνθήκες του καλοκαιριού γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες για διαβίωση και ολοένα και πιο ευνοϊκές για πυρκαγιές. Κάθε καλοκαίρι ο καύσωνας είναι λίγο πιο έντονος, ο αέρας λίγο πιο αποπνικτικός και ο κίνδυνος στον οποίο εκτίθενται τα δάση μας λίγο μεγαλύτερος. Και, δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα δεν παρατηρούνται μόνο στην Ελλάδα – σε όλες τις χώρες με μεσογειακό ή εύκρατο κλίμα (όπως είδαμε παραπάνω) η κατάσταση διαμορφώνεται με έναν παρόμοιο τρόπο. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μετατρέπει τα δάση το καλοκαίρι σε ωρολογιακές βόμβες. Χρειάζεται απλώς μία πυροδότηση (είτε είναι εμπρησμός είτε οτιδήποτε άλλο) προκειμένου να θέσει σε λειτουργία μία αλυσιδωτή αντίδραση και να δώσει την τεράστια πυρκαγιά.

Οι πυρκαγιές αυτές αποτελούν, περισσότερο από ποτέ την απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ! Και δεν απειλεί τις ζωές μας σε κάποιο μακρινό μέλλον, αλλά τις απειλεί άμεσα. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα απαραίτητο μέτρο για τη Δημόσια Υγεία. Υγεία η οποία υποβαθμίζεται όταν βγαίνουμε στο δρόμο και αναπνέουμε καπνό. όταν άνθρωποι χάνουν τη στέγη τους και την περιουσία τους εξαιτίας της φωτιάς . όταν οι φλόγες απειλούν άμεσα τη ζωή. Υπάρχει, λοιπόν ανάγκη για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος προκειμένου να προασπιστεί η υγεία του ανθρώπου.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Στα πλαίσια αυτού θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τα ενεργά μέλη μας, τους φοιτητές ιατρικής, αλλά και γενικότερα οποιονδήποτε διαβάζει αυτή την ανακοίνωση, να τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας (εδώ βρίσκονται οι επίσημες οδηγίες) και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της καταστροφής. Και επιπλέον σας ζητάμε να βοηθήσετε και άμεσα με όποιον τρόπο μπορείτε – γιατί πέραν των ευρύτερων αιτιών χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθεια μας τώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

 • Επιφυλακή για τα πύρινα μέτωπα και επικοινωνία με την πυροσβεστική στο 199, ή την Πολιτική Προστασία στο 112
 • Επικοινωνία με το 1135 του ΕΟΔΥ σε περίπτωση ανάγκης για διαμονή
 • Προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους μέσω δεκάδων οργανώσεων και καταστημάτων που τα συλλέγουν (μπορείτε να απευθυνθείτε στον Δήμο σας για τα σημεία συλλογής)
 • Επικοινωνία με φιλοζωικές οργανώσεις και καταφύγια για την φυγάδευση των ζώων που έχουν πιαστεί στην καταστροφή
 • Κοινοποίηση πληροφοριών για την βοήθεια των ατόμων σε εκτεθειμένες περιοχές

Πέραν αυτών, όμως, παραμένουμε μία νεανική οργάνωση που ασχολείται με ζητήματα υγείας. Και ως η νέα γενιά που θα κληθεί να ζήσει σε αυτό το αύριο που γίνεται ολοένα και χειρότερο κάθε χρόνο θεωρούμε απαραίτητο να είμαστε αυτοί που θα κάνουν το βήμα να αναδείξουν την κλιματική κρίση σε προτεραιότητα. Θέλουμε, λοιπόν, να καλέσουμε σε δράση όλους τους πολίτες – και ιδίως τους νέους – να μην αδιαφορούν μπροστά στο ζήτημα. Η επίτευξη μιας οποιασδήποτε αλλαγής ξεκινάει από τη δραστηριοποίηση, και οφείλουμε να είμαστε εμείς αυτοί που θα ξεκινήσουμε να πιέζουμε για την αλλαγή.

Συνεχίζοντας, λοιπόν, την προσπάθεια μας για αλλαγή, ας γίνει αυτή η τόσο κοντινή σε εμάς καταστροφή η αφορμή να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα του ζητήματος.

Πού μπορώ να βοηθήσω:

 • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός:
  • Τράπεζα: Eurobank
  • Δικαιούχος: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
  • ΙΒΑΝ: GR2602602400000300201205013
  • Οι καταθέσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από την ένδειξη «Πυρκαγιές». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 2103609825.
 • Παροχή άμεσης βοήθειας σε πυρόπληκτους για κατοίκους της Αθήνας και της  Αττικής: https://tinyurl.com/m5hwm4sb (στις παραπάνω διευθύνσεις μπορούν να σταλούν και τρόφιμα και είδη ανάγκης και από περιοχές εκτός Αθηνών με τη χρήση εφαρμογών ηλεκτρονικής παραγγελίας)
 • Λογαριασμοί στο instagram που παρέχουν διαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα πύρινα μέτωπα, τις διαθέσιμες δράσεις και την παροχή βοήθειας:
  • @act4naturaldisasters
  • @act4varimpompi
  • @act4evoia
  • @act4peloponnese
  • @humanitygr
  • @oallosanthropos
 • Λογαριασμοί στο instagram που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη βοήθεια των πληγέντων ζώων και αδέσποτων:
  • @saveagreekstray
  • @dogsvoice

Πηγές:
https://www.theguardian.com/world/2021/aug/05/greece-fires-150-houses-destroyed-by-wildfires-as-monks-refuse-to-leave-stricken-island
https://www.theguardian.com/world/2021/aug/01/tourists-evacuated-from-pescara-as-italy-records-over-800-wildfires
https://eody.gov.gr/odigies-prostasias-kata-ti-diarkeia-katharismon-meta-apo-pyrkagies-2/
https://influx.chemistry.uoc.gr/sensors/
https://www.iefimerida.gr/kosmos/pyrkagies-notia-eyropi-hartis-tis-nasa-balkania-italia