IFMSA August Meeting 2021 | Hybrid General Assembly @Panama

H 70η Γενική Συνέλευση Αυγούστου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Φοιτητών Ιατρικής (IFMSA – International Federation of Medical Students’ Associations) πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Ιουλίου και 15 Αυγούστου με υβριδικό τρόπο: ένα μέλος της αποστολής βρισκόταν δια ζώσης στον Παναμά, ενώ τα υπόλοιπα μέλη παρακολούθησαν την Γενική Συνέλευση διαδικτυακά από την Ελλάδα. Σε αυτή συμμετείχαν 9 φοιτητές Ιατρικής, ενεργά μέλη της HelMSIC, ως εκπρόσωποι των φοιτητών Ιατρικής της Ελλάδας.

Η IFMSA είναι ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός εκπροσώπησης φοιτητών Ιατρικής παγκοσμίως. Βασικός της στόχος είναι να ενώσει φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από οικονομικούς, κοινωνικοπολιτικούς, φυλετικούς παράγοντες και πεποιθήσεις. Οι δράσεις της χωρίζονται σε έξι βασικούς τομείς: την Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία και Δικαιώματα Συμπεριλαμβανομένου του HIV & AIDS, την Δημόσια Υγεία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα & την Ειρήνη, την Ιατρική Εκπαίδευση, τις Κλινικές Ανταλλαγές και τις Ερευνητικές Ανταλλαγές. Αυτοί οι Τομείς Δράσης αντανακλώνται και στους 6 Τομείς Δράσης που διαθέτει η HelMSIC.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δύο Γενικές Συνελεύσεις της IFMSA, μία τον Μάρτιο και μία τον Αύγουστο. Στη Γενική Συνέλευση του Αυγούστου, μεταξύ άλλων, εκλέγεται το μεγαλύτερο μέρος της νέας Παγκόσμιας Team of Officials, που αποτελούν τις διοικητικές θέσεις της συνομοσπονδίας. Η HelMSIC, όντας η μοναδική οργάνωση – μέλος της συνομοσπονδίας για την Ελλάδα, αναλαμβάνει την εκπροσώπηση των φοιτητών ιατρικής της χώρας σε αυτές τις Γενικές Συνελεύσεις, προσπαθώντας να μεταφέρει τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους στη διεθνή κλίμακα.

Κάθε Γενική Συνέλευση αποτελείται από μερικά επιμέρους τμήματα.

Ολομέλειες

Οι ολομέλειες (Plenary) είναι το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων στην IFMSA. Οι εθνικές αποστολές κάθε χώρας συζητούν και ψηφίζουν, με μία ψήφο η καθεμία, πάνω σε πλήθος διοικητικών ζητημάτων της οργάνωσης, όπως εκλογές μελών, προϋπολογισμός, σύμφωνα συνεργασίας με άλλες οργανώσεις, επίσημη υιοθέτηση πολιτικών θέσεων (policies), και άλλα.

Παρουσίαση και Βράβευση Δράσεων

Σημαντικό κομμάτι της Γενικής Συνέλευσης είναι η παρουσίαση δράσεων από τις διάφορες οργανώσεις φοιτητών Ιατρικής στο Activity Fair, αλλά και στα Rex Crossley Awards. H HelMSIC επίσης ξεχώρισε, με την παρουσίαση του συνεδρίου “Health Festival 2020” το οποίο κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο ως η 3η καλύτερη δράση της χρονιάς στη βράβευση των Rex Crossley Award. Ευχόμαστε συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή και στην Chair της δράσης, Χρύσα Πάνου.

Sessions Τομέων Δράσης

Σε αυτές τα ενεργά μέλη εκτίθενται πιο εστιασμένα σε έναν Τομέα Δράσης. Στις ολομέλειες του τομέα καλούνται να αποφασίσουν για διοικητικά ζητήματα που αφορούν τον τομέα ή και για νέες παγκόσμιες δράσεις και κατευθύνσεις αυτού. Τα μέλη έχουν, μέσα από θεματικά sessions, επίσης την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε διάφορες θεματικές και να συζητήσουν με φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

-Δημόσια Υγεία (SCOPH): Επίπτωση COVID-19 σε συστήματα υγείας και αντοχές σε κρίσεις, Ψυχική υγεία και στίγμα, Κλιματική αλλαγή, Hackathon για λύσεις σε προβλήματα Δημόσιας Υγείας, Ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, Αντιεμβολιαστικά κινήματα και αντιμετώπιση, Καριέρα στη Δημόσια Υγεία, Η Πρώτη Γραμμή της Πανδημίας: Τα Πρόσωπα της Κρίσης.

-Ιατρική Εκπαίδευση (SCOME): Ηγεσία στην Ιατρική Εκπαίδευση, Διεπαγγελματική Ιατρική εκπαίδευση, Ισότητα στην εκπαίδευση, Συμμετοχή ασθενών στην εκπαιδευτική διαδικασία, Καριέρα στην Ιατρική Εκπαίδευση.

-Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία και Δικαιώματα συμπ. του HIV & AIDS (SCORA): Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε κρίσεις / ανθρωπιστικό περιβάλλον, Μεγαλώνοντας ως non-binary άτομο σε διάφορες χώρες, Ισότητα των δύο φύλων, Ψυχολογία του victim blaming, Ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, Εφηβική Υγεία, Sexual Wellness

-Ανθρώπινα Δικαιώματα & Ειρήνη (SCORP): Ανθρώπινα δικαιώματα και Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, Κίνημα anti-rights, Ισότητα των φύλων και καταπολέμηση του εξτρεμισμού, Σημαντικότερα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Προστασία υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νεανικός ακτιβισμός για δικαιώματα στην υγεία, Δικαιώματα στην εποχή της ψηφιακής υγείας.

-Ερευνητικές Ανταλλαγές (SCORE): Έρευνα για τη Δημόσια Υγεία, Ενημέρωση για την Έρευνα σε εθνικό επίπεδο, Ψυχική υγεία στις ανταλλαγές, Ισότητα φύλων και σεξουαλικός προσανατολισμός στις ανταλλαγές, Έρευνα στην Ιατρική Εκπαίδευση, Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία, Βιοηθική και κοινωνική ενσυναίσθηση στην Ιατρική Έρευνα, Παγκόσμια Υγεία

-Κλινικές Ανταλλαγές (SCOPE): Παγκόσμια Υγεία, Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στις ανταλλαγές, Αντιμετώπιση στρες σε υπευθύνους ανταλλαγών, Ανοιχτή συζήτηση για την επανεκκίνηση των ανταλλαγών, Ασφάλεια των ανταλλαγών, Διαπολιτισμικότητα και ενσυναίσθηση στις ανταλλαγές, Ακαδημαϊκά standard των ανταλλαγών, Universal Health Coverage, Προώθηση και marketing των ανταλλαγών

Theme Event – 70th Anniversary

Φέτος η IFMSA συμπλήρωσε 70 χρόνια από την ίδρυσή της, κάτι που γιορτάστηκε σε ένα ειδικό θεματικό event. Στην δεξίωση που έγινε δια ζώσης στην Gamboa του Παναμά άτομα από διαφορετικές χώρες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με την IFMSA και να γιορτάσουν την μακροχρόνια δράση της συνομοσπονδίας.

Η υβριδική φύση της συνάντησης επέτρεψε για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο σε μία μερίδα φοιτητών ιατρικής να αλληλεπιδράσουν δια ζώσης στον Παναμά, ενώ και όσοι παρακολούθησαν διαδικτυακά είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με φοιτητές από όλο τον κόσμο και να μεταφέρουν αυτή τη διεθνή αύρα πίσω στη HelMSIC και τους συμφοιτητές τους. Ελπίζουμε η επόμενη διεθνής συνάντηση της IFMSA να διεξαχθεί δία ζώσης, όπως προγραμματίζεται, στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.