#ΚάνεΤαΌλα | Συνέχισε να τηρείς τα μέτρα προστασίας

Μπορεί τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2 να είναι πλέον πραγματικότητα εδώ και αρκετό καιρό, όμως η πανδημία δεν έχει, δυστυχώς, τελειώσει ακόμη. Ο συνδυασμός ενός σχετικά χαμηλού ποσοστού εμβολιασμένων ατόμων (ειδικά σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος), η χαλάρωση των μέτρων προστασίας, μαζί με νέες πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις που πλήττουν  και εμβολιασμένα άτομα (έστω και με ηπιότερα συμπτώματα) σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας, προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.
Στο πλαίσιο αυτού, η HelMSIC συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέσω του γραφείου στην Ελλάδα (WHO Country Office of Greece), #ΚάνεΤα’Ολα. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η πανδημία είναι σημαντικό να τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού.

Τι αφορά το #ΚάνεΤαΌλα;

Το να τα κάνει κανείς όλα σημαίνει να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας:

  • Εμβολιασμό με τον απαιτούμενο αριθμό δόσεων
  • Τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων ασφαλείας
  • Χρήση μάσκας
  • Συχνός καθαρισμός και απολύμανση των χεριών
  • Αποφυγή συγχρωτισμού
  • Αποφυγή των κλειστών χώρων ή εάν απαιτείται η παρουσία σε κλειστό χώρο, μέριμνα για τον κατάλληλο αερισμό του.

Ο λόγος που όλα αυτά τα μέτρα κρίνονται απαραίτητα είναι γιατί ο εμβολιασμός από μόνος του δεν επαρκεί για να αποτρέψει πλήρως τη διασπορά του ιού, παρόλο που είναι το σημαντικότερο και πιο μακροπρόθεσμο μέτρο αποτροπής του. Ακόμη και εάν εμβολιαστεί κάποιος, μπορεί να προσβληθεί από τον ιό, να νοσήσει (έστω και ηπιότερα) και να μεταδώσει τον ιό σε άλλους γύρω του. Έτσι, τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό αποσκοπούν στο να αποτραπεί η συνέχεια της πανδημίας και να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η διασπορά του ιού. Μόνο εάν τα Κάνουμε Όλα είμαστε πραγματικά ασφαλείς.

Οι μεταδοτικές μεταλλάξεις

Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε εν μέσω ενός παγκόσμιου κύματος της COVID-19, οφειλόμενο ως επί το πλείστον στην άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα. Η φύση αυτής της πιο μεταδοτικής και επικίνδυνης μετάλλαξης καθιστά ακόμη πιο αναγκαίο το να τα Κάνουμε Όλα.
Ακόμη και χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων ατόμων καταγράφουν σημαντική άνοδο κρουσμάτων σε αυτή την περίοδο. Μεταξύ αυτών βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, αλλά και οι χώρα μας, με τα δεδομένα να δείχνουν ακόμη και άνοδο στον αριθμό των θανάτων [1]. Αν και οι θάνατοι αφορούν κατά κύριο λόγο ανεμβολίαστα άτομα, τα κρούσματα, ακόμη και με συμπτώματα, αφορούν και εμβολιασμένα, ειδικά με την έλευση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα [2]. Είναι λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό εν μέσω τόσο έντονης διασποράς να διατηρείται ένα επίπεδο επιφυλακής και να διασφαλίζεται η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Να γίνονται όλα.
Βλέποντας ότι ο ιός όσο μεταδίδεται έχει την τάση να μεταλλάσσεται, επιβραδύνοντας την αναχαίτιση της πανδημίας, είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιούμε το ρόλο μας απέναντι στην προσπάθεια αυτή. Τα εμβόλια αποτελούν το πιο σημαντικό μας όπλο απέναντι στην πανδημία και πρέπει όλοι να ενημερωθούμε από αξιόπιστες πηγές (π.χ. WHO, ΕΟΔΥ) σχετικά με αυτά και να προχωρήσουμε στον πλήρη εμβολιασμό μας, καθώς έτσι προστατεύουμε τόσο τον εαυτό μας από τη βαριά νοσηλεία όσο και τους γύρω μας συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός τοίχους ανοσίας. Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού ποσοστού εμβολιασθέντων στην κοινωνία, καθώς και η συνεχής τήρηση όλων των μέτρων θα οδηγήσει στην μείωση της διασποράς του ιού και στο τέλος της πανδημίας. 

Ο ρόλος του Φοιτητή Ιατρικής 

Ως φοιτητές Ιατρικής, ο ρόλος μας είναι πάντα να προσπαθούμε να μεταφέρουμε τις απαραίτητες  πληροφορίες σχετικά με την υγεία, στα άτομα γύρω μας και να κάνουμε έτσι την προσπάθεια μας για να προστατέψουμε την Δημόσια Υγεία. Αυτό συμπεριλαμβάνει τόσο την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με την νόσο COVID-19 (και τα εμβόλια της), όσο και την ενημέρωση των ατόμων που μας περιβάλλουν σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να τηρούν για να προστατευτούν.
Στο πλαίσιο αυτού η καμπάνια #ΚάνεΤαΌλα του ΠΟΥ, μας ενημερώνει ακριβώς για τα μέτρα που χρειάζεται να τηρούμε. Έτσι η προώθηση της στα κοινωνικά δίκτυα και από εμάς είναι ένα λογικό βήμα και σημαντική ενέργεια για την ενημέρωση του κοινού. Και παράλληλα, είναι σημαντικό να αξιοποιούμε τις γνώσεις μας ως φοιτητές Ιατρικής για να εξηγούμε στα φιλικά και συγγενικά μας άτομα γιατί πρέπει να τηρούν αυτά τα μέτρα. Να τους παρέχουμε τα δεδομένα για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, να τους ενημερώνουμε για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και να τους παρουσιάζουμε το πώς η μάσκα και οι αποστάσεις προστατεύουν τους ίδιους και τους γύρω τους.

Η ακαδημαϊκή χρονιά ετοιμάζεται να ξεκινήσει, οπότε φέτος προστατέψου και Κάνε Τα Όλα! Εμβολιάσου! Φόρα τη μάσκα σου! Χρησιμοποίησε αντισηπτικό! Απόφυγε τον συνωστισμό! Είναι στο χέρι όλων μας να τελειώσει αυτή η πανδημία!

 

Πηγές:
[1]: WHO COVID Dashboard – https://tinyurl.com/pu6m2fks
[2]: Vaccine Efficacy, Effectiveness and Protection, WHO Website – https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/vaccine-efficacy-effectiveness-and-protection