
Άτομα με HIV | Nέες θεραπείες και η ζωή τους στη πανδημία COVID-19
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας HIV και AIDS την 1η Δεκεμβρίου, αλλά και σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Υγειονομική κρίση, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση περί αναγκαιότητας για νέες θεραπείες έναντι του ιού HIV, και του τρόπου με τον οποίο η πανδημία επηρέασε τα άτομα με HIV λοίμωξη.
Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) ανήκει στην κατηγορία των ρετροϊών και προσβάλλει κυρίως τα ανθρώπινα Τ-Βοηθητικά Λεμφοκύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου και έτσι αυτό να είναι επιρρεπές ακόμη και σε κοινές λοιμώξεις.
Ποιά είναι τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τη θεραπεία για τον HIV και τα πιθανά εμβόλια έναντι αυτού;
Παλαιότερα, τα άτομα που ζούσαν με HIV είχαν μικρό προσδόκιμο ζωής, λόγω της έλλειψης κατάλληλης θεραπείας. Μέχρι και σήμερα, δεν έχει βρεθεί θεραπεία που να ιάζει πλήρως έναν νοσούντα από τον HIV. Παρόλα αυτά, όμως, έχουν ανακαλυφθεί αρκετές αντιρετροϊκές αγωγές, οι οποίες μειώνουν σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα το ιικό φορτίο και έτσι οι φορείς μπορούν να ζήσουν μία κανονική ζωή με αυξημένο προσδόκιμο ζωής. Η μόνη προϋπόθεση είναι κάποιος να γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί από τον HIV και να λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες από 239 κλινικές μελέτες, εκ των οποίων οι 100 στοχεύουν στην οριστική θεραπεία της λοίμωξης. Οι υπόλοιπες αφορούν ευρεία εξουδετερωτικά αντισώματα, θεραπευτικά εμβόλια, κυτταρικές θεραπείες, μονοκλωνικά αντισώματα κλπ. Όμως πάνω από το 60% των κλινικών μελετών αυτών βρίσκονται σε πρώτα στάδια φάσεων Ι και ΙΙ. Παράλληλα, υπό ανάπτυξη είναι και καινούριες αντιρετροϊκές αγωγές.
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα προσπάθεια, αφορά τις μελέτες για ένα mRNA εμβόλιο για τον HIV. Η σχετικά καινούργια μέθοδος mRNA δείχνει πολλά υποσχόμενη, καθώς προσφέρει ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, και γι’ αυτό πολλοί ερευνητές επικεντρώνονται σε αυτή με σκοπό την εύρεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του HIV.
Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με HIV λοίμωξη;
Είναι σαφές πως τα άτομα με HIV λοίμωξη δεν παρέμειναν ανεπηρέαστα από τον SARS-CoV-2. Ειδικότερα, τα άτομα που ζουν με τον HIV έχουν απωλέσει την συστηματική παρακολούθηση, λόγω ενασχόλησης των γιατρών τους με την πανδημία, λόγω μειώσεως των ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, ή λόγω του φόβου των ατόμων με την λοίμωξη προσεγγίσεως στα νοσοκομεία. Με άλλα λόγια, επειδή τα συστήματα υγείας έχουν δώσει προτεραιότητα στην πανδημία, άτομα που εμφανίζουν άλλες σοβαρές λοιμώξεις, όπως η HIV λοίμωξη, δεν έχουν την ίδια φροντίδα με αυτή που είχαν στο παρελθόν.
Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης και βαριάς νόσησης από τον SARS-CoV-2 για άτομα με HIV λοίμωξη;
Από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα, έχουν διενεργηθεί πολλές έρευνες ανά τον κόσμο για τη συσχέτιση των δύο λοιμώξεων. Κι ενώ αρχικές έρευνες έδειχναν ότι τα άτομα που ζουν με τον HIV (PLHIV – People Living With HIV) εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό , τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι εάν ένα άτομο που ζει με τον HIV μολυνθεί εν τέλει από τον SARS-CoV-2, τότε εμφανίζει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτό αφορά κυρίως άτομα με πολύ χαμηλό επίπεδο CD4 κυττάρων (<200) ή άτομα που εμφανίζουν άλλες συννοσηρότητες. Εάν ακόμη περισσότερο, το άτομο με HIV δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή, ο κίνδυνος είναι αρκετά μεγαλύτερος. Από την άλλη φαίνεται ότι εάν ένα άτομο που ζει με τον HIV λαμβάνει κανονικά τη θεραπεία του, κατά πάσα πιθανότητα δεν κινδυνεύει περισσότερο να νοσήσει βαριά.
Το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 είναι ασφαλές για τα άτομα που ζουν με τον HIV;
Όπως και για τον υπόλοιπο πληθυσμό, τα εμβόλια για τον κορονοϊό, κρίνονται ασφαλή και για τα άτομα που ζουν με τον HIV. Τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής νόσησης από τον SARS-CoV-2, και ειδικά για άτομα με HIV, τα οποία υπό προϋποθέσεις εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης, όπως προαναφέρθηκε. Δεν πρέπει να παραληφθεί ωστόσο και το ότι ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, τα άτομα με HIV (όπως και όλοι οι άνθρωποι) θα πρέπει να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την πρόληψη της νόσου COVID-19.
Ποιό είναι το συμπέρασμα όλων αυτών;
Οι επιστήμονες καταβάλλουν αδιάλλειπτη προσπάθεια με σκοπό την εύρεση μίας αποτελεσματικής θεραπείας ή ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον HIV, γεγονός που μάς κάνει να ελπίζουμε σε κάτι καλό στο προσεχές μέλλον. Την ίδια στιγμή, η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές όλων των ανθρώπων αποτελώντας κίνδυνο για τα άτομσ που ζουν με τον HIV. Απαραίτητη κρίνεται επομένως, η υπεύθυνη στάση ζωής και η τήρηση των μέτρων πρόληψης από τον κορωνοϊό.
Αν θες να μάθεις περισσότερα για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τις θεραπείες και την παρασκευή εμβολίου, δήλωσε συμμετοχή στο Webinar που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29/11 στις 18:30
Συγγραφή: Κωνσταντίνος Γκουζιώτης, Τοπικός Υπεύθυνος Σεξουαλικής & Αναπαραγωγικής Υγείας και Δικαιωμάτων συμπ. HIV και AIDS
Επιμέλεια: Γιώργος Κοροπιώτης, Πανελλήνιος Συντονιστής του προγράμματος World AIDS Day