
Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας | 4 Σεπτεμβρίου
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, την 4η Σεπτεμβρίου, η οποία έχει καθοριστεί από την Παγκόσμια Ένωση για τη Σεξουαλική Υγεία (World Association for Sexual Health – WAS) ως Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, θα θέλαμε να εκφράσουμε με τη σειρά μας την υποστήριξή μας στις εκδηλώσεις προαγωγής της σεξουαλικής υγείας και ευημερίας που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως.
Σεξουαλική Υγεία
Ο όρος σεξουαλική υγεία είναι αρκετά πολύπλευρος και περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της σεξουαλικής ζωής ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σεξουαλική υγεία ορίζεται ως η κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας που σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα. Αυτό σημαίνει ότι για να χαρακτηριστεί ένα άτομο πλήρως σεξουαλικά υγιές δεν αρκεί μονάχα το να μην πάσχει από κάποια ασθένεια, δυσλειτουργία, ή αναπηρία αλλά είναι εξίσου σημαντικό να προστατεύονται τα σεξουαλικά του δικαιώματα, να είναι απαλλαγμένο από κάθε μορφής εξαναγκασμό, διάκριση ή βία και να έχει μία θετική και ολιστική προσέγγιση απέναντι στη σεξουαλικότητα, τις ασφαλείς σεξουαλικές σχέσεις και τη σεξουαλική απόλαυση.
Σημασία της Σεξουαλικής Υγείας
Η προσβολή της σεξουαλικής υγείας μπορεί να επηρεάσει με πολλούς τρόπους τόσο το ίδιο το άτομο όσο και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Λόγω έλλειψης πληροφόρησης ενδεχομένως να οδηγήσει σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή σε κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΛ). Πέρα από την αναπαραγωγική υγεία του ατόμου, μία τέτοια κατάσταση είναι σε θέση να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο που το άτομο σκέφτεται για τη σεξουαλική του ζωή. Εάν βρίσκεται σε ένα μη υποστηρικτικό περιβάλλον, από το οποίο δέχεται στιγματιστική κριτική, ενδεχομένως να δυσκολευτεί να νιώσει καλά με τον εαυτό του και να προχωρήσει στη σεξουαλική ζωή που επιθυμεί. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπόκειται σε σεξουαλική ή οποιαδήποτε άλλου είδους κακοποίηση, που συνήθως συνοδεύεται από άγχος, σεξουαλική δυσλειτουργία, και κυρίως αυτοενοχοποίηση, οι δυσκολίες στη σύναψη υγιών διαπροσωπικών και σεξουαλικών σχέσεων μεγεθύνονται ανεπανόρθωτα. Σε κάθε περίπτωση, εάν το άτομο αδυνατεί να νιώσει ελεύθερο και να απολαύσει πραγματικά τη σεξουαλικότητά του, η σεξουαλική υγεία πλήττεται σημαντικά.
Let’s Talk Pleasure
Στο πλαίσιο αυτό, η φετινή θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας φέρει τον τίτλο “Let’s Talk Pleasure”, με επίκεντρο τη σημασία που έχει για το άτομο η πλήρης και ανεπηρέαστη σεξουαλική απόλαυση. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα κοινωνικής κατακραυγής και στιγματισμού για τα άτομα που την επιζητούν. Αυτός είναι και ο στόχος της φετινης Παγκόσμιας Ημέρας, η σεξουαλική απόλαυση να πάψει να θεωρείται taboo, αλλά ανταυτού να αναγνωρίζεται ως φυσιολογικό και απαραίτητο κομμάτι της συνολικής υγείας και ευημερίας των ατόμων. Μόνο έτσι θα μπορέσουν τα άτομα να εξασφαλίσουν την ελευθερία της σεξουαλικής έκφρασης και της απόλαυσης που πηγάζει μέσα από αυτή.
Ο ρόλος του φοιτητή Ιατρικής και του επαγγελματία υγείας στην προάσπιση της σεξουαλικής υγείας
Πέρα από την ισότιμη παροχή των ιατρικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, το πιο σημαντικό είναι οι επαγγελματίες υγείας να αντιληφθούν ολιστικά την έννοια και την αξία της σεξουαλικής υγείας. Είναι απαραίτητο να επικοινωνούν ανοιχτά με τους ασθενείς τους, απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις, δισταγμό και αμηχανία, να επιλύουν κάθε απορία τους, και να τους βοηθούν να αισθανθούν άνετα και ελεύθερα να μοιραστούν οτιδήποτε τους απασχολεί. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους με ενσυναίσθηση και σεβασμό και να τους καθοδηγούν αντικειμενικά και με γνώμονα την σεξουαλική τους ευημερία και ασφάλεια. Είναι σημαντικό να προσπαθούν να μεταδώσουν αυτή τη νοοτροπία και στους ίδιους τους ασθενείς, και να τους βοηθήσουν να απαλλαγούν από εσωτερικές ανησυχίες και ενοχοποιητικές τάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους και τις επιθυμίες τους. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των επαγγελματιών υγείας, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της σεξουαλικής υγείας για την ευημερία των ασθενών τους και να υιοθετήσουν μία ουσιαστικά θετική και υποστηρικτική στάση απέναντι στα ζητήματα που αφορούν τη σεξουαλική τους ζωή. Ο καθοριστικός ρόλος της σεξουαλικής υγείας στη συνολική ευεξία του ατόμου, καθιστά ευθύνη όλων των επαγγελματιών υγείας, ανεξαρτήτως αντικειμένου ειδίκευσης, την προάσπισή και τη διαφύλαξή της.
Η στάση της HelMSIC
Η HelMSIC μέσω του Τομέα Δράσης της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας οραματίζεται έναν κόσμο που ο κάθε άνθρωπος μπορεί να απολαμβάνει ολοκληρωμένα και απρόσκοπτα την σεξουαλική υγεία σε όλες τις εκφάνσεις της. Για τον λόγο αυτό, δραστηριοποιείται έντονα στη θεματική της σεξουαλικής υγείας και στην εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής πάνω σε αυτή. Συμμετέχει σε δράσεις οπως το Race for the Cure, τον αγώνα δρόμου για τους ασθενείς με Καρκίνο του Μαστού, και διοργανώνει προγράμματα όπως οι Δράσεις Δρόμου για την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS, τα σεμινάρια Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Ανηλίκων – SHARE, η ημερίδα How to Treat your Patient σχετικά με την ολιστική προσέγγιση των ασθενών και τη λήψη του σεξουαλικού ιστορικού, και η καμπάνια Color Health που διεξήχθη την προηγούμενη χρονιά για την πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ+ στην υγεία. Έχοντας ως θεματική προτεραιότητα για τη φετινή θητεία την Έμφυλη Βία, έχει ως στόχο να καλύψει διαχρονικές και επίκαιρες ανάγκες των φοιτητών ιατρικής, επαγγελματιών υγείας, αλλά και του ευρέος κοινού, να τους παρέχει γνώσεις και δεξιότητες και να τους παρακινήσει με απώτερο στόχο την παροχή μιας ισότιμης, ολιστικής και ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας.
Συγγραφή
Ελένη Κολυμπιανάκη, Πανελλήνια Υπεύθυνη Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας 2022/23
Πηγές
https://www.who.int/news-room/events/detail/2022/09/04/default-calendar/world-sexual-health-day
https://www.pandiahealth.com/resources/guide-to-sexual-health/
https://www.who.int/health-topics/sexual-health#tab=tab_1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7373209/
https://greekcitytimes.com/2021/01/28/65-women-greece-sexual-harassment/