Race for the Cure – Αγώνας για τον Καρκίνο του Μαστού | Τρέξε με την ομάδα της HelMSIC!

H HelMSIC συμμετέχει για 6η φορά στο Greece Race for the Cure, τον Αγώνα Δρόμου για τον Καρκίνο του Μαστού, που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στην Αθήνα.   

Τι είναι το Greece Race for the Cure;

Το Greece Race for the Cure, εντάσσεται στο παγκόσμιο δίκτυο αγώνων Race for the Cure, που είναι ο μεγαλύτερος θεσμός για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού και έχει παρουσία σε 150 πόλεις με συμμετοχές που υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο αθλητικό event με κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα. 

Για ποιο σκοπό διοργανώνεται ο αγώνας;

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί παγκοσμίως ως ο μήνας για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού. Το Race for the Cure, λοιπόν, διοργανώνεται με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της έγκυρης διάγνωσης, καθώς επίσης και για την ευαισθητοποίηση για την ανάγκη στήριξης τόσο των ατόμων που βιώνουν αυτή τη στιγμή την εμπειρία της νόσησης όσο και αυτών που την αντιμετώπισαν στο παρελθόν.

O καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στις γυναίκες και την πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με τον ΠΟΥ περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Στην χώρα μας διαγιγνώσκονται περίπου 7.772 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο καθιστώντας την νόσο ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας με σοβαρές επιπτώσεις για τα άτομα που προσβάλλονται, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Ο καρκίνος του μαστού, όπως και όλοι οι καρκίνοι, είναι μια πολυπαραγοντική νόσος και οι παράγοντες κινδύνου είναι αρκετοί, όπως το οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό, η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής. Η γνώση των παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να είναι πιο προσεκτική σχετικά με την πρόληψη αλλά ακόμα και να μειώσει τον κίνδυνο τροποποιώντας ή ελέγχοντας κάποιους παράγοντες.

Πρόληψη και Μέθοδοι πρόληψης

Η πρόληψη είναι αποδεδειγμένα η μόνη μέθοδος για την μείωση του κινδύνου και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Ο καρκίνος του μαστού, αν διαγνωστεί εγκαίρως, αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Συγκεκριμένα, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου (που δεν έχει γίνει μετάσταση σε λεμφαδένες ή εκτός του μαστού) είναι 99%. Η τακτική εξέταση από ειδικό γιατρό και η ετήσια μαστογραφία είναι οι βασικότεροι κανόνες προληπτικού ελέγχου με στόχο την ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων ή πρώιμων μορφών καρκίνου. Η αυτοεξέταση επίσης είναι πολύ σημαντική στα πλαίσια της γνωριμίας με το σώμα και έτσι μπορεί να γίνουν έγκαιρα αντιληπτές διάφορες αλλαγές στον μαστό που θα οδηγήσουν ένα άτομο στον ιατρό. Είναι, όμως, συμπληρωματική εξέταση και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποκαθιστά τον εξειδικευμένο ιατρικό έλεγχο. Η τροποποίηση του τρόπου ζωής, όπως η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, η σωματική άσκηση, η αποφυγή χρήσης ορμονών,  μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. H έλλειψη ενημέρωσης για θέματα πρόληψης είναι σημαντικό πρόβλημα και οφείλουμε να ευαισθητοποιούμαστε και να κάνουμε συνειδητοποιημένα τον έλεγχό μας.

Μητρική υγεία και καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει σημαντικά την μητρική υγεία σε όλες τις προεκτάσεις της, από την γονιμότητα μέχρι και μετά τον τοκετό και τον θηλασμό. Οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα και για αυτό πριν την έναρξη της θεραπείας μια γυναίκα μπορεί να αποφασίσει να κάνει κάποιες διαδικασίες διατήρησης της γονιμότητας όπως η κρυοσυντήρηση ωαρίων, ωοθηκικού ιστού ή ωαρίων. Ακόμα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες η διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού συμβαίνει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η κατάσταση μπορεί παλιότερα να θεωρούνταν απαγορευτική για τη συνέχιση της κύησης, αλλά τώρα η εγκυμοσύνη μπορεί να συνεχιστεί και να αλλάξουν οι θεραπευτικές παρεμβάσεις ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο της εγκυμοσύνης. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και κάποιες θεραπείες μπορεί να είναι απαγορευτικές για τον θηλασμό δεδομένου ότι μπορεί να περάσουν τα φάρμακα από το μητρικό γάλα στο βρέφος. Στόχος της ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης που χρησιμοποιείται σήμερα είναι να επιτραπεί η φυσιολογική διαδικασία της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και παράλληλα να επιτευχθεί το βέλτιστο από την θεραπεία έναντι του καρκίνου.

Επιπτώσεις στην ψυχολογική και σεξουαλική υγεία

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού και η διαδικασία της θεραπείας συνοδεύονται από διάφορα αρνητικά συναισθήματα και ψυχολογικές επιπτώσεις  που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Ένα άτομο που λαμβάνει τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού ή υποβάλλεται σε θεραπεία μπορεί να νιώσει αισθήματα αβεβαιότητας, ανασφάλειας, θυμού, άγχους και φόβου. Την κατάσταση επιβαρύνουν οι απότομες και ψυχοφθόρες αλλαγές που επιφέρουν οι θεραπευτικές παρεμβάσεις στο σώμα του ατόμου. Οι αλλαγές στο σώμα και ειδικά οι χειρουργικές επεμβάσεις στο μαστό μπορεί να επηρεάσουν την αυτο-εικόνα του ασθενούς. Η επέμβαση πάνω σε ένα στοιχείο τόσο σημαντικό για την θηλυκότητα του ατόμου, όπως είναι ο μαστός, οι επιπτώσεις στη μητρική υγεία, καθώς επίσης και οι γενικότερες ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν την εξωτερική εμφάνιση του ασθενούς, αλλάζει έντονα την αντίληψη και την αίσθηση για το ίδιο το σώμα με αποτέλεσμα τελικά να επηρεάζεται και η σεξουαλικότητα του ατόμου. Επίσης, οι διάφορες μορφές θεραπείας μπορεί να επιφέρουν πρόωση εμμηνόπαυση, μειωμένη λίμπιντο και σωματική κόπωση επηρεάζοντας περαιτέρω τη σεξουαλική λειτουργία. 

Ο ρόλος του φοιτητή ιατρικής και του επαγγελματία υγείας στην υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο του μαστού

Οι φοιτητές ιατρικής, ως μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας, οφείλουν να αναγνωρίσουν την σοβαρότητα της νόσου όχι μόνο από βιολογικής σκοπιάς, αλλά δίνοντας έμφαση στην ολιστική προσέγγιση των ασθενών. Η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ασθενών για θέματα πρόληψης και επιπτώσεων στην ψυχολογική, σεξουαλική και κοινωνική ζωή των γυναικών με καρκίνο του μαστού είναι σημαντική και θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι του προγράμματος σπουδών, αν αυτό θέλει να συμβαδίζει με την τρέχουσες εξελίξεις στην φροντίδα των ασθενών που διαμορφώνονται παγκοσμίως. Η καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) όπως η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός, και η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξή τους σε όλα τα στάδια από την διάγνωση μέχρι και μετά την αντιμετώπιση της νόσου, είναι απαραίτητη για την ανθρωποκεντρική φροντίδα των ασθενών, την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους, και την ουσιαστική στήριξή τους σε όλη αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία.

Η στάση της HelMSIC

H HelMSIC στα πλαίσια του Τομέα Δράσης της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας ασχολείται ενεργά με την ενημέρωση και την εκπαίδευση φοιτητών Iατρικής αλλά και του κοινού σχετικά με την μητρική υγεία και τον καρκίνο του μαστού. Δραστηριοποιείται με σκοπό  την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την εξοικείωση των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας με τα εν λόγω ζητήματα, ώστε να είναι σε θέση να προάγουν υγιείς και ασφαλείς ιατρικές πρακτικές, να διαδίδουν την αξία της πρόληψης και να εφοδιαστούν τις απαραίτητες πρακτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Με τις δράσεις της στοχεύει στο να καλύψει διαχρονικές και επίκαιρες ανάγκες των φοιτητών ιατρικής, επαγγελματιών υγείας, αλλά και του ευρέος κοινού και να τους παρακινήσει με απώτερο σκοπό την παροχή μιας ισότιμης, ολιστικής και ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας.

Αν θες να στηρίξεις και εσύ τον αγώνα έναντι του καρκίνου του μαστού, και να συμμετάσχεις στο Race for the Cure με την ομάδα της HelMSIC, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα μέχρι τις 25/9!   

Σε περιμένουμε!

Τρέξε και εσύ μαζί μας!