Ημερίδα Ψυχικής Υγείας 2022

Η Ψυχική Υγεία βρίσκεται στο προσκήνιο σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Η τελευταία δεκαετία έχει δει πρωτοφανή αύξηση του ενδιαφέροντος και της ευαισθητοποίησης του κοινού για την ψυχική του υγεία, καθώς η αξία της στη συνολική ευεξία ενός ατόμου έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητή. Και πλέον, η Πανδημία της COVID-19, έχει αφήσει πίσω της μία δεύτερη, πιο δύσκολα μετρήσιμη αλλά εξίσου καταστροφική “πανδημία” διαταραχών της ψυχικής υγείας που αναμένεται να απασχολήσει την ιατρική κοινότητα για τα επόμενα χρόνια.

Είναι γεγονός ότι και οι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν μία άκρως επιβαρυμένη καθημερινότητα που τους φέρνει αντιμέτωπους με πληθώρα διαταραχών ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με δεδομένα του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), οι γιατροί έχουν 25% υψηλότερο κίνδυνο για ψυχικές διαταραχές και συχνά βιώνουν στίγμα και προκαταλήψεις για αυτές τις παθήσεις. Τα ποσοστά αυτοκτονίας κυμαίνονται μεταξύ 2 και 4 φορών περισσότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ οι ψυχικές διαταραχές στους επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στην αντιμετώπιση∙ είτε λόγω της καθημερινότητας του επαγγελματία υγεία (και ειδικά του ειδικευόμενου γιατρού) είτε λόγω δυσκολιών του να ξεπεραστεί το στίγμα και να έρθει ο επαγγελματίας υγείας στη θέση του “ψυχικά ασθενούς”

Η HelMSIC, θέτοντας ως θεματική επικέντρωσης της για την θητεία 2022/23 την Ψυχική Υγεία και αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι φοιτητές Ιατρικής, ως μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας, στοχεύει στο να ενημερώσει για την πολυδιάστατη φύση των διαταραχών της καθώς και να ευαισθητοποιήσει τους φοιτητές Ιατρικής σχετικά με τα προβλήματα που οι ίδιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Οι φοιτητές Ιατρικής και οι Επαγγελματίες Υγείας είναι άτομα που, λόγω της ιδιαίτερης πίεσης που βιώνουν, έρχονται αντιμέτωπα με περισσότερες διαταραχές ψυχικής υγείας από άλλες ομάδες, επομένως είναι σημαντικό να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν αυτά τα προβλήματα και να λειτουργούν προστατευτικά για τον εαυτό τους και για τους γύρω τους.

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος;
Η ημερίδα Ψυχικής Υγείας στοχεύει συγκεκριμένα στα εξής:

  • Εκπαίδευση των συμμετεχόντων πάνω στην Ψυχική Υγεία και στα προβλήματα που οι ίδιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ως μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας
  • Εκπαίδευση των φοιτητών επιστημών υγείας σε τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων Ψυχικής Υγείας που ενδέχεται να τους επιβαρύνουν. Αυτό περιλαμβάνει και την εξοικείωση με γραμμές υποστήριξης, καθώς και το πότε να απευθυνθούν σε αυτές.
  • Κατανόηση του φαινομένου του στίγματος γύρω από τις παθήσεις της Ψυχικής Υγείας και κατάρριψη τυχόν εσωτερικευμένου στίγματος που μπορεί να φέρουν οι συμμετέχοντες.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Στην ημερίδα περιλαμβάνονται:

  • Εκπαιδευτικές ομιλίες από ειδικούς και μέλη ΔΕΠ
  • Διαδραστικές ομιλίες με εμπλοκή του κοινού και ανταλλαγή απόψεων
  • Ανοιχτή συζήτηση (Open Space Discussion) 
  • Μέθοδος ανασκόπησης (Reflection)

Μέσω αυτών των μεθόδων οι συμμετέχοντες θα έχουν μία ολιστική εικόνα για την Ψυχική Υγεία των επαγγελματιών υγείας, θα λάβουν πρακτικές συμβουλές υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας τους, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν πότε να αναγνωρίζουν σημάδια burnout και λοιπών ψυχικών διαταραχών στους εαυτούς τους και πότε να ζητούν βοήθεια.

Που και πότε θα πραγματοποιηθεί;
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 7 και 13 Νοεμβρίου σε όλες τις Τοπικές Επιτροπές. Συγκεκριμένα:

Αθήνα | 12/11 – 10:30
Αλεξανδρούπολη | 11/11 – 16:30
Ηράκλειο | 8/11 – 16:00
Θεσσαλονίκη | 12/11 – 10:30
Ιωάννινα | 11/11 – 15:00
Λάρισα | 11/11 – 16:00
Πάτρα | 12/11 – 11:00

Σε ποιους απευθύνεται;
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές Ιατρικής αλλά και σε φοιτητές όλων των σχολών επιστημών υγείας (Οδοντιατρική, Νοσηλευτική, Φαρμακευτική). Για την εξασφάλιση της διαδραστικότητας των μεθόδων ο αριθμός των ατόμων που θα γίνουν δεκτά θα είναι περιορισμένος.

Κόστος
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν

Δήλωσε συμμετοχή μέχρι τη 1/11!