
Twinning Project 2023
Οι πρωτοβουλίες ακαδημαϊκής κινητικότητας σε χώρες του εξωτερικού δίνουν την ευκαιρία σε φοιτητές Ιατρικής να εξοικειωθούν με την έννοια της Παγκόσμιας Υγείας και να έρθουν σε επαφή με το διαπολιτισμικό στοιχείο που διέπει τον σύγχρονο Ιατρικό κλάδο. Κατά συνέπεια, συντελούν στην απόκτηση διαπολιτισμικής ικανότητας, ένα αξιοσημείωτο γνώρισμα το οποίο, μεταξύ άλλων, οφείλουν να διαθέτουν οι μελλοντικοί επαγγελματίες Υγείας ώστε να μπορούν να λειτουργούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους απρόσκοπτα, ανεξαρτήτως του πολιτισμικού πλαισίου στο οποίο βρίσκονται κάθε φορά.
Παρά την σταθερή παροχή ευκαιριών ακαδημαϊκής κινητικότητας, ιδίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η προσβασιμότητα των φοιτητών διαφέρει σε μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων. Μάλιστα, η πανδημία της Covid-19 ελαχιστοποίησε σημαντικά τις ευκαιρίες κινητικότητας από τις αρχές του 2020, γεγονός που ενέτεινε το γενικευμένο πρόβλημα της προσβασιμότητας των φοιτητών σε αυτές. Συγχρόνως, υπογράμμισε ακόμα περισσότερο την ανάγκη ανάπτυξης επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ φοιτητών Ιατρικής από διαφορετικά περιβάλλοντα και κατ’ επέκταση της περαιτέρω επαφής με το διαπολιτισμικό στοιχείο.
Η HelMSIC, ως μέλος της EMSA (European Medical Students’ Association), αλλά και ως οργάνωση που αναγνωρίζει την κινητικότητα ως μέθοδο εκπαίδευσης φοιτητών Ιατρικής, διοργανώνει προγράμματα κινητικότητας και παρέχει ανάλογες ευκαιρίες, ιδίως μέσω των τομέων δράσης των Κλινικών και Ερευνητικών Ανταλλαγών. Για αυτόν το λόγο, διοργανώνει το πρόγραμμα “Twinning Project” για έβδομη χρονιά, ένα πρόγραμμα αδελφοποίησης μεταξύ δύο Ιατρικών Σχολών της Ευρώπης, με σκοπό την υπογράμμιση της σημασίας της διαπολιτισμικής κατανόησης και της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος;
Το πρόγραμμα αποσκοπεί:
- στην ανάδειξη της σημασίας της διαπολιτισμικότητας στους φοιτητές Ιατρικής
- στη διάδοση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης
- στην ακαδημαϊκής εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής σε ένα διαφορετικό Σύστημα Υγείας και Ιατρικής Εκπαίδευσης
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα εξελίσσεται σε τρία στάδια.
Το πρώτο στάδιο αφορά στην χρονική περίοδο πριν την επίσκεψη στη χώρα υποδοχής και περιλαμβάνει τη γνωριμία και αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων (“twins”), με τους συμμετέχοντες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου αδελφοποίησης που έχουν αντιστοιχηθεί.
Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την επίσκεψη των “twins” στη χώρα υποδοχής.
Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει τη φιλοξενία των “twins” στην Ελλάδα.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 10 με 15 φοιτητές Ιατρικής από όλα τα έτη σπουδών. Οι φοιτητές αυτοί γίνονται “twins” και αντιστοιχίζονται με τους συμμετέχοντες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου αδελφοποίησης, το οποίο και επισκέπτονται στη διάρκεια του δεύτερου σταδίου για ένα χρονικό διάστημα 6 έως 10 ημερών. Μέσω της διαδικασίας αυτής, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες φοιτητές να βιώσουν πληρέστερα τη διαφορετική καθημερινότητα των φοιτητών Ιατρικής μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, καθώς οι ίδιοι φιλοξενούνται από τους “twins” τους για το εν λόγω χρονικό διάστημα.
Το περιεχόμενο του προγράμματος αφορά στην εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής σε θεματικές επικαιρότητας, όπως οι Ήπιες Δεξιότητες στην Ιατρική και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, μέσω ομιλιών, workshops και άλλων μεθόδων, καθώς και στην πολιτισμική αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμων που σπουδάζουν σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, μέσω πολιτισμικών δραστηριοτήτων.
Που και πότε θα πραγματοποιηθεί;
Αθήνα – Βουκουρέστι
- Επίσκεψη στο Βουκουρέστι: 8-14 Μαρτίου 2023
- Φιλοξενία στην Αθήνα: 3-9 Απριλίου 2023
Αλεξανδρούπολη – Τιμισοάρα
- Επίσκεψη στην Τιμισοάρα: 20-26 Φεβρουαρίου 2023
- Φιλοξενία στην Αλεξανδρούπολη: 24 Απριλίου – 01 Μαΐου 2023
Ηράκλειο – Τορίνο
- Επίσκεψη στο Τορίνο: 08-14 Μαρτίου 2023
- Φιλοξενία στο Ηράκλειο: 02-08 Μαΐου 2023
Θεσσαλονίκη – Βουδαπέστη
- Επίσκεψη στη Βουδαπέστη: 18-24 Φεβρουαρίου 2023
- Φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη: 29 Απριλίου – 05 Μαΐου 2023
Πάτρα – Κωνσταντινούπολη
- Φιλοξενία στην Πάτρα: 03-09 Απριλίου 2023
- Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη: 24-30 Απριλίου 2023
Κόστος συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα ανέρχεται στα 80€ και καλύπτει τη διαμονή, τις μετακινήσεις και μέρος της διατροφής του ατόμου κατά την επίσκεψη στη χώρα υποδοχής.
Το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων από και προς την χώρα υποδοχής επιβαρύνει αποκλειστικά τους συμμετέχοντες.
Πιστοποιητικό Συμμετοχής
Μετά την ολοκλήρωση του Twinning Project, οι συμμετέχοντες/-ουσες λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από την EMSA, εφόσον έχουν παρακολουθήσει όλα τα στάδια του προγράμματος και έχουν συμπληρώσει τη φόρμα αξιολόγησης.