How to Treat Your Patient 2023 | Ημερίδα για την προσέγγιση ασθενούς που έχει υποστεί κακοποίηση

H ολιστική παροχή υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης για θέματα σεξουαλικής υγείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προάσπιση της συνολικής υγείας και ευεξίας του ασθενούς. Πέρα από την απουσία ασθένειας, δυσλειτουργίας και αναπηρίας, εξίσου αναπόσπαστο κομμάτι της σεξουαλικής υγείας αποτελούν η προστασία των σεξουαλικών δικαιωμάτων και η απαλλαγή από κάθε μορφής εξαναγκασμό, διακρίσεις ή βία. Με την έμφυλη βία να αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα, πλήττεται ανεπανόρθωτα τόσο η ψυχική και σωματική ακεραιότητα των ατόμων που τη βιώνουν, όσο και η συνολική κοινωνική ευημερία, καθιστώντας σημαντική την ευθύνη των επαγγελματιών υγείας και των δομών ιατρικής περίθαλψης στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες περιστατικών βίας έχουν σημειώσει ανησυχητική έξαρση με τα στατιστικά να παρουσιάζουν ότι 1 στις 5 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα κακοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο από το ίδιο της το συντροφικό άτομο. Φυσικά έμφυλη βία μπορεί να αφορά όλων των ειδών τις θηλυκότητες, καθώς επίσης και trans αλλά και cis άνδρες, αν και τα περιστατικά αυτά σημειώνουν πολύ μικρότερα ποσοστά σε σχέση με τον συντριπτικό αριθμό περιστατικών βίας κατά θηλυκοτήτων.

Την ανησυχητική κατάσταση επιβεβαιώνουν τα στατιστικά που αφορούν τις καταγγελίες και στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας το 2021 σημειώθηκαν 8.869 κλήσεις στη γραμμή βοήθειας 15900, 7.375 περιστατικά γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, 202 γυναίκες που κατήγγειλαν βιασμό, και 23 γυναικοκτονίες.

Παρά το γεγονός ότι η πιο άμεση διέξοδος για τα άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση είναι το σύστημα υγείας και οι επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτό, δεν προβλέπεται κάποια συστηματική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας μέσα από το Πρόγραμμα Σπουδών των Ιατρικών Σχολών σχετικά με το ζήτημα. Υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες αναφορές στο μάθημα της Ιατροδικαστής, αλλά αυτά δεν αρκούν για να προετοιμάσουν επαρκώς τους επαγγελματίες υγείας για τα πρωτόκολλα και τους τρόπους προσέγγισης, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά έναν ασθενή που έχει υποστεί κάποιας μορφής έμφυλη κακοποίηση. Αποτέλεσμα είναι πολλά άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση να παραμένουν αβοήθητα, και το ζήτημα της έμφυλης βίας να διαιωνίζεται.

Η HelMSIC μέσω του Τομέα Δράσης της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (SCORA) και έχοντας θέσει ως προτεραιότητα για τη φετινή χρονιά την “Έμφυλη Βία” διοργανώνει το πρόγραμμα “How to Treat your Patient”. Εντοπίζοντας την ανάγκη για εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής, το πρόγραμμα έχει στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση για την προσέγγιση ασθενών που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Η ημερίδα έχει συνολική διάρκεια 3 ώρες και 20 λεπτά και συμμετέχοντες μπορούν να είναι 40 φοιτητές Ιατρικής σε κάθε τοπική επιτροπή. 

Περιεχόμενο

  • Ομιλία – “Έμφυλη βία και φαινόμενα κακοποίησης στην Ελλάδα”
  • Παράλληλα Sessions
    • “Ψυχική υγεία και κακοποίηση”
    • “Σωματικές κακώσεις και κακοποίηση”
  • Συζήτηση και συγγραφή προτάσεων για τον ρόλο του επαγγελματία υγείας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης
  • Workshop –  “Πρωτόκολλο διαχείρισης ασθενούς που έχει υποστεί κακοποίηση”

Τρόπος συμμετοχής

Η ημερίδα διεξάγεται δια ζώσης σε κάθε τοπική επιτροπή και η συμμετοχή σε αυτή είναι δωρεάν. Αρκεί να δηλώσεις το ενδιαφέρον σου συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα συμμετοχής!

Δήλωσε συμμετοχή μέχρι τις 5/3!