Health Festival – 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής για την Δημόσια Υγεία

Το Health Festival – 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής για την Δημόσια Υγεία επιστρέφει! Το Health Festival είναι ένα πανελλήνιο συνέδριο που απευθύνεται σε φοιτητές Ιατρικής και αφορά τη Δημόσια Υγεία. 

Την φετινή χρονιά θα έχει ως θεματική επικέντρωσης την Ψυχική Υγεία.

Η HelMSIC – Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής, αναγνωρίζοντας την ανάγκη εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής και θέτοντας ως θεματική επικέντρωσης της για το 2022/23 την Ψυχική Υγεία, διοργανώνει ένα τριήμερο συνέδριο, κορύφωση του οποίου θα αποτελέσει μία δράση δρόμου (street action) ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρέος κοινού.

Τα δεδομένα

Στις μέρες μας, η Ψυχική Υγεία απειλείται συνεχώς και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 1 στους 8 ανθρώπους στην Ευρώπη έπασχε από κάποιο πρόβλημα Ψυχικής Υγείας, δηλαδή 84 εκατομμύρια άνθρωποι (2018), ενώ ετησίως ο συνολικός αριθμός θανάτων από αυτοκτονίες στην Ευρώπη έφτασε τους 48.000 ανθρώπους (2017). Ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό μάλιστα αυτών των αυτοκτονιών είναι η διαφοροποίηση στο φύλο, αφού το 75% των αυτοκτονιών αφορούσε άνδρες άνω των 45 ετών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος αυτοκτονιών είναι 11 θάνατοι ανά 100.00 ανθρώπους, ενώ η χώρα μας κατέχει τον δεύτερο μικρότερο μέσο όρο μετά την Κύπρο με λιγότερους από 6 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους. Παράλληλα, δεν πρέπει να αγνοείται και ο οικονομικός αντίκτυπος αυτών των νοσημάτων. Έχει υπολογιστεί ότι το κόστος που σχετίζεται με τα ψυχικά νοσήματα ανέρχεται σε περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ της Ευρώπης (περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ). Τέλος, δυσοίωνες φαίνεται να είναι και οι προβλέψεις για τα μακροχρόνια αποτελέσματα της πανδημίας της COVID-19 στην ψυχική υγεία του πληθυσμού. Η ανάγκη για περαιτέρω ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας αλλά και του ευρύ κοινού κρίνεται κομβική.

Health Festival – Η γιορτή της Δημόσιας Υγείας επιστρέφει τον Δεκέμβρη στην Θεσσαλονίκη!

Η Δημόσια Υγεία αναμφισβήτητα αποτελεί έναν αναπόσπαστο πυλώνα της υγείας μιας κοινωνίας, η σημασία της οποίας αναδείχτηκε με τον πιο σκληρό τρόπο την περίοδο της πανδημίας. Η HelMSIC μέσω του Tομέα δράσης της για την Δημόσια Υγεία (SCOPH) ήδη από το 2018 διοργανώνει το πανελλήνιο συνέδριο φοιτητών Ιατρικής για την Δημόσια Υγεία, το οποίο έχει ως στόχο την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής σε μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας και παράλληλα την ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού για αυτά.

Το 1ο Health Festival με θέμα τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τον Διαβήτη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Μάρτιο του 2018 στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 2ο Health Festival με θέμα τα Μεταδιδόμενα Νοσήματα πραγματοποιήθηκε online τον Δεκέμβριο του 2020 και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Θεσσαλονίκης και των Ιατρικών Σχολών Αθηνών, Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και Λάρισας και συμμετείχαν 500 φοιτητές Ιατρικής από όλη την Ελλάδα. 

Το 3o Health Festival

Το “Health Festival – 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής” φέτος θα περιλαμβάνει ακόμα περισσότερες μεθόδους για την εμπλοκή των φοιτητών Ιατρικής στις επιστημονικές εργασίες του και ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία θεματικών. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους συμμετέχοντες μία ξεχωριστή εμπειρία, η οποία θα συνδυάζει εκπαίδευση και αλληλεπίδραση με φοιτητές ιατρικής από όλη την χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 3ο Health Festival θα περιλαμβάνει:

 • Στρογγυλές τράπεζες από κορυφαίους επιστήμονες στον χώρο της ψυχικής υγείας
 • Workshops 
 • Trainings από ειδικούς εκπαιδευτές ομοταγούς εκπαίδευσης της HelMSIC
 • Fair από συμβουλευτικούς φορείς που ασχολούνται με την υποστήριξη ατόμων με ψυχικές διαταραχές
 • Διάφορες διαδραστικές μέθοδοι – debate, open space discussion, κα
 • Ενεργός εμπλοκή των φοιτητών Ιατρικής στο συνέδριο με παρουσία τους στις στρογγυλές τράπεζες, στα posters και στις ελεύθερες ανακοινώσεις

Το πιο μοναδικό κομμάτι του συνεδρίου όμως παραμένει η δράση δρόμου που θα ακολουθήσει, με τους ίδιους τους φοιτητές ιατρικής να ενημερώνουν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης πάνω σε επίκαιρες θεματικές του συνεδρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού για την Ψυχικη Υγεία.

Το συνέδριο είναι υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ είναι αναγνωρισμένο από την IFMSA – Διεθνής Ομοσπονδίας Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής.

Θεματικές του Συνεδρίου

Κατά την διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με πολλές και διαφορετικές πτυχές της Ψυχικής Υγείας. Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί η σημασία της Ψυχικής Υγείας των ασθενών στην καθημερινή κλινική πράξη των ιατρών όλων των ειδικοτήτων. Στο συνέδριο θα αναλυθούν οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις για τις βασικές ψυχικές διαταραχές, το στίγμα και η κοινωνική διάσταση αυτών, καθώς και η προσέγγιση του ζητήματος της Ψυχικής Υγείας από το σύστημα υγείας.

Κατα την διάρκεια του οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε μια πληθώρα θεματικών, όπως:

 • Νεότερες Εξελίξεις στις Ψυχιατρικές Διαταραχές
 • Ψυχική Υγεία Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων
 • Δεξιότητες στην διαχείριση του ψυχιατρικού ασθενούς
 • Στίγμα στην Ψυχική Υγεία
 • Διεπιστημονικότητα στην Ψυχική Υγεία και συνεργασία με άλλες ειδικότητες
 • Υπηρεσίες Υγείας στην Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα – Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν μέσα από τα workshops του συνεδρίου σε πρακτικές δεξιότητες για την διαχείριση των ψυχιατρικών ασθενών, καθώς και μέσα από τα peer education trainings εκπαιδευτών της HelMSIC σε απαραίτητα soft skills που χρειάζεται κάθε επαγγελματίας υγείας κατά την επικοινωνία ιατρού – ασθενούς.

Γλώσσα Συνεδρίου

Επίσημη γλώσσα του συνεδρίου αποτελεί η ελληνική. Με γνώμονα όμως την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσβασιμότητα του συνεδρίου και από τους φοιτητές των αγγλόφωνων τμημάτων των Ιατρικών Σχολών το επιστημονικό περιεχόμενο του θα πραγματοποιηθεί μισό από ελληνόφωνες στρογγυλές τράπεζες και μισό από αγγλόφωνες. Αντίστοιχα, θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής με υποβολή εργασιών τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Η δράση δρόμου θα πραγματοποιηθεί μόνο στα ελληνικά.

Τόπος και Χρόνος Διεξαγωγής

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 8 – 10 Δεκεμβρίου 2023.