
Η έμφυλη βία αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο πλήττει ανεπανόρθωτα την ψυχική και σωματική ακεραιότητα των ατόμων που τη βιώνουν, όσο και την συνολική κοινωνική ευημερία. Η ανησυχητική αύξηση των καταγγελιών σε παγκόσμιο επίπεδο εντοπίζεται και στη χώρα μας, με τα περιστατικά κακοποίησης που σημειώνονται να ξεπερνούν κάθε όριο προηγούμενων ετών, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιστατικών περιστατικών έμφυλης βίας, οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιούνται καθώς και οι σοβαρές συνέπειες που επιφέρουν για την υγεία και την ευεξία του ατόμου, καθιστούν άμεση τη σύνδεση του φαινομένου με τον χώρο της υγείας και τοποθετούν μία ειδική ευθύνη για την αντιμετώπιση του στους επαγγελματίες υγείας.
Οι δομές ιατρικής περίθαλψης, ιδίως όσες αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι το πρώτο προστατευμένο περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί ένα άτομο που έχει υποστεί κακοποίηση, και οι επαγγελματίες υγείας ο πιο άμεσος δίαυλος για να επικοινωνήσει αυτό που του έχει συμβεί. Η επαφή με τους επαγγελματίες υγείας, λόγω της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας που αποπνέει η ιδιότητά τους, είναι σε θέση να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση των ατόμων που έχουν υποστεί βία σχετικά με τα δικαιώματά τους και να τα βοηθήσει να μην αισθάνονται απομονωμένα, αλλά να τα υποστηρίξει και να ενισχύσει το κίνητρό τους για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση. Για αυτό και ο ρόλος τους μπορεί να γίνει καθοριστικός για την εκτίμηση και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Από τα παραπάνω καθίσταται εμφανές ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι απαραίτητο να έχει κατάλληλη κατάρτιση σχετικά με την αναγνώριση και την προσέγγιση των ατόμων αυτών, η οποία δυστυχώς δεν καλύπτεται από το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών. Για να έχει αντίκτυπο αυτή η προσπάθεια θα πρέπει και το ίδιο το σύστημα υγείας να προσανατολιστεί στην αντιμετώπιση της βίας των γυναικών, μέσα από συγκεκριμένες δομές και πρακτικές, λαμβάνοντας υπόψην του τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων που έχουν υποστεί βία, και υιοθετώντας την οπτική του φύλου στην οργάνωση και τη διαμόρφωση των υπηρεσιών υγείας, κάτι το οποίο απέχει πολύ αυτή τη στιγμή από το να αποτελεί πραγματικότητα.
Στην προσπάθεια ενσωμάτωσης αυτών των αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών και την διάρθρωση του συστήματος υγείας, ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι φοιτητές Ιατρικής και οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα πρέπει πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσουν τη σημασία υποστήριξης των ατόμων που έχουν υποστεί έμφυλη βία μέσω της ιδιότητάς τους, και στη συνέχεια να δραστηριοποιηθούν ενεργά για την προσωπική τους κατάρτιση αλλά και την άσκηση πίεσης στους κρατικούς φορείς και τους φορείς ιατρικής εκπαίδευσης. Άλλωστε, το φαινόμενο της έμφυλης βίας αποτελεί στη βάση του ζήτημα δημόσιας υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και για αυτό κάθε επαγγελματίας υγείας έχει ευθύνη στην αντιμετώπισή του.
Στο πλαίσιο αυτό, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε στις Ιατρικές Σχολές η ημερίδα How to Treat your Patient με στόχο την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής στην ορθή προσέγγιση ενός ασθενούς που έχει υποστεί κακοποίηση.
Ως Follow Up της ημερίδας, η HelMSIC διοργανώνει ένα Πανελλήνιο Webinar με τίτλο “Έμφυλη Βία στην Ελλάδα: Πώς μπορείς να συμβάλλεις στην αντιμετώπισή της”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Μαΐου στις 19:00.
Το Webinar θα έχει ως κεντρικό άξονα ένα Panel με εξωτερικούς συνεργάτες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για την έμφυλη βία σε πανελλήνιο επίπεδο, με στόχο την επαφή των φοιτητών με τη δράση τους και την ενημέρωση για τις δυνατότητες εμπλοκής σε αυτές.
Συγκεκριμένα θα παρευρεθούν οι:
- Σπηλιοπούλου Χαρά, Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
- Δρ Στέφου Μαρίνα, Νομικός, Πρόεδρος ΔΣ Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας – ΚΕΘΙ
- Νάτσια Μαρίνα, Ερευνήτρια και Project Officer του KMOP – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας
- Τζαβάρα Μαρία, δημοσιογράφος, Διοτίμα – Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα
- Κυριλλίδου Δέσποινα, Προεδρίνα, Υπεύθυνη Γενικού Συντονισμού και Εξωτερικών Σχέσεων “ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ” – Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα
Agenda Webinar
- Εισαγωγή εισήγηση – Χαιρετισμός
- Panel Εξωτερικών Συνεργατών: Η αντιμετώπιση της Έμφυλης Βίας στην Ελλάδα
- Ανοιχτή Συζήτηση – Ο ρόλος του επαγγελματία υγείας στην αντιμετώπιση της Έμφυλης Βίας
Τρόπος συμμετοχής
Το Webinar θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας του Zoom και είναι ανοιχτό σε όλο το κοινό. Αρκεί να δηλώσεις συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο.