
Κάθε χρόνο πολλοί απόφοιτοι της Ιατρικής σχολής ξεκινούν την επαγγελματική τους καριέρα με την υπηρεσία υπαίθρου.
Σε ένα αγροτικό Ιατρείο ο νέος γιατρός θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πάρει αποφάσεις που θα είναι κρίσιμες για τον ασθενή του. Ωστόσο, βασικές κλινικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες, τόσο για την καθημερινή ιατρική πράξη στο Αγροτικό Ιατρείο, όσο και για πιο επείγουσες καταστάσεις, δε διδάσκονται επαρκώς από τις Ιατρικές σχολές.
Η HelMSIC, μέσω του τομέα δράσης της Ιατρικής Εκπαίδευσης, εντοπίζει αυτήν την ανάγκη στην εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής, και έχοντας ως θεματική επικέντρωσης για αυτή τη χρονιά τις Ήπιες Δεξιότητες στην Ιατρική διοργανώνει το πρόγραμμα “Summer School 2023 | Προετοιμασία για το Αγροτικό Ιατρείο” για τέταρτη χρονιά, υπό την αιγίδα της Ιατρικής σχολής Ιωαννίνων.
Μετά από τρεις πολύ επιτυχημένες διοργανώσεις, αλλά και τη βράβευση του προγράμματος ως της τρίτης καλύτερης δραστηριότητας στην Ευρώπη από την IFMSA το 2022, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Summer School θα αποτελέσει και φέτος μια μοναδική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες!
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προετοιμασία των φοιτητών Ιατρικής για τη μελλοντική υπηρεσία υπαίθρου και την παροχή των απαραίτητων θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν πάνω στην παθολογία και την αντιμετώπιση περιστατικών, θα εξασκηθούν οι ίδιοι στη χρήση ειδικού εξοπλισμού και θα αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες με έμφαση στην ενσυναισθητική προσέγγιση του ασθενούς και την προαγωγή της πρόληψης. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία των φοιτητών με τον τρόπο λειτουργίας ενός Αγροτικού Ιατρείου, καθώς και με τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του αγροτικού ιατρού.
Στόχος του Summer School είναι η εξοικείωση με τον εξοπλισμό και το χώρο ενός Κέντρου Υγείας, αλλά και η αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων με νέους γιατρούς, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν προβληματισμούς, να συζητήσουν, να εκφράσουν τις απορίες τους και να ανακαλύψουν όλες τις δυνατές επιλογές σχετικά με το Αγροτικό.
Τέλος, μετά το τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος της κάθε ημέρας, η Οργανωτική Επιτροπή θα έχει ετοιμάσει βραδινές εξόδους και δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες.
Πιο συγκεκριμένα, τα workshops του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν από μέλη ΔΕΠ, νέους ιατρούς και άλλους επιστημονικούς συνεργάτες και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
– τη συρραφή και περιποίηση τραύματος,
– την επιδεσμολογία και βασική ακινητοποίηση καταγμάτων,
– ΗΚΓ – Επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά
– την προσπέλαση IV, IM
– Δήγματα – Αναφυλακτικό Σοκ
– Διαχείριση αεραγωγού και αναπνοής – αποσυμφόρηση πνευμοθώρακα
– Νευρολογική εξέταση – εγκεφαλικό επεισόδιο
– Τοποθέτηση ουροκαθετήρα
Στο πρόγραμμα θα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε πιστοποιημένο BLS Course το οποίο θα περιλαμβάνει εξάσκηση των φοιτητών στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, το πρωτόκολλο πνιγμονής και τη χρήση του φορητού εξωτερικού απινιδωτή, με τη χρήση προπλασμάτων, έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν πιστοποίηση ανανήπτη από την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ) και το ERC (European Resuscitation Council).
Πλήθος μεθόδων θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όπως:
- Ομιλίες εκπαιδευτών, προσαρμοσμένες στις ανάγκες ενός Αγροτικού Ιατρού
- Εκπαιδευτικά σεμινάρια εκμάθησης πρακτικών/κλινικών δεξιοτήτων
- Επίδειξη του απαραίτητου εξοπλισμού και εφαρμογή προσομοιώσεων
- Βιωματικά σεμινάρια ομοταγούς εκπαίδευσης (peer education trainings)
- Ανακεφαλαίωση γνώσεων της ημέρας και αυτοαξιολόγηση με εκπαιδευτικό υλικό και διαδραστικές δραστηριότητες
- Mentoring session από νέους αγροτικούς ιατρούς, για επίλυση αποριών και ενδυνάμωση των συμμετεχόντων
- Επίσκεψη σε Κέντρο Υγείας για εξοικείωση με τον εξοπλισμό και την καθημερινότητα του αγροτικού ιατρού και πεζοπορία
Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί;
Στις 22 – 26 Ιουλίου 2023 στα Ιωάννινα, και συγκεκριμένα στους χώρους της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 50 φοιτητές Ιατρικής, 5ου, 6ου έτους και επί πτυχίω, όλων των Ιατρικών σχολών της Ελλάδας.
Πιστοποιητικό Παρακολούθησης:
Μετά το πέρας του προγράμματος οι συμμετέχοντες/-ουσες λαμβάνουν ηλεκτρονικά αντίστοιχο πιστοποιητικό παρακολούθησης από τη HelMSIC, εφόσον έχουν παρακολουθήσει το 80% του προγράμματος και έχουν συμπληρώσει τη φόρμα αξιολόγησης, η οποία θα σταλεί πριν και μετά την διεξαγωγή του προγράμματος.
Κόστος συμμετοχής
Το fee του προγράμματος ανέρχεται στα 65€ και συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή στα workshops και τα trainings, τη διατροφή και τα coffee breaks, το welcome package του προγράμματος, καθώς και την εκδρομή και επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας.
Για τους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν το BLS Course από την ΕΕΕΠΦ κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το fee ανέρχεται στα 95€.
Πώς μπορώ να συμμετέχω;
Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 15/06.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ενημερωθείς με email για το αν είσαι ένας από τους 50 συμμετέχοντες του προγράμματος!